Nekad je nužno odabrati stranu

Predstavljamo vam 6 novih naslova koji će ovu jesen učiniti malo zanimljivijom

Nakladnička kuća Fraktura osmislila je dosta dobru jesensku shemu

Books are on display at the Book Fair in Frankfurt am Main, western Germany on October 14, 2015. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
FOTO: AFP

Nakladnička kuća Fraktura upravo je objavila naslove koji će zasigurno odagnati tmurno jesensko raspoloženje mnogim čitateljima s obzirom da se radi o naslovima koji pokrivaju dosta široku lepezu tema.

Ljubitelje avanturističkih i povijesnih tema oduševit će Carska vatra – nova knjiga Roberta Lyndona, autora nezaboravne Potrage za sokolom, dok će vam Bizantski sultan Selçuka Altuna donijeti napetu priču uz koju uprizoruje ljepotu i šarm Istanbula kroz sva razdoblja njegove bogate povijesti.

Sarajevo, plan grada Miljenka Jergovića odaje počast jednom mjestu na sasvim drugačiji način bilježeći u formi osobnoga, ali i kolektivnoga topografskog, povijesnog, kulturološkog i mentalitetskog zemljovida sve što se krije iza imena ulica i ljudi rađajući i objašnjavajući istine i mitove koji teku žilama gradskoga krvotoka.

Uz dinamičan, duhovit i intrigantan povijesni roman francuskoga pisca Laurenta Bineta HHhH među novim je naslovima i suvremena pikarska avantura Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschekjednoga od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca Ludwiga Bauera. U Frakturinoj knjižari naći ćete i Policijski sat – treći roman dobitnika prestižnih hrvatskih i europskih književnih nagrada Luke Bekavca, koji nastavlja graditi posve osebujan književni svijet.

1. Pisac i njegov grad

Sarajevo je i do sada bilo junakom mnogih romana i priča, naravno i onih Miljenka Jergovića, no u Sarajevu, planu grada postalo je knjigom. I dok pripovjedač šeće ulicama i trgovima, prisjećajući se odrastanja, likova s kojima je drugovao ili pak onih o kojima je tek čuo neku priču te drugih koji su ušli u urbanu legendu, pred nama se zida jedan grad.

Sarajevo nisu samo zgrade i mahale, poznati i nepoznati kuci, parkovi i aleje, već je to grad koji pulsira bilom svojih stanovnika, njihovim sudbinama, jer jedino oni, heroji i zločinci, znani i neznani junaci svojih ulica, čine njegovu istinsku povijest i grade njegov mit.

Sarajevo, plan grada nije ni spomenik ni spomenar, ni bedeker ni putopis po jednome gradu – to je grad sam, knjiga u kojoj ima mjesta i za sadžije i sveučilišne profesore, i za lokalne lude i liječnike, za sve one o kojima nijedna povijest neće napisati ni retka, ali bez kojih nijedne povijesti ne bi bilo.Sarajevo, plan grada knjiga je kakvu bi svaki grad poželio imati, ali koju je mogao dobiti samo onaj čiji pisac u njemu više ne živi.

2. Čarolija Istanbula

Bizantski sultan turskog pisca Selçuka Altuna uzbudljiva je kombinacija trilera i povijesnog romana. Ovaj hommage bizantskoj civilizaciji intrigantna je priča koja s lakoćom preskače stoljeća, a radnja je podjednako napeta bez obzira na to odvija li se u dalekoj prošlosti ili na ulicama suvremenog Istanbula.

“Altunov roman zauzeo je svoje mjesto u svjetskoj književnosti zahvaljujući briljantno konstruiranom zapletu te je intrigantno štivo za široki krug čitatelja.”
—World Literature Today

“Bizantski sultan prije svega je brižljivo ispričan misterij. Ono što čitatelje najviše intrigira ime je glavnog lika, koje se ne spominje do samoga kraja romana. Finale, u kojem se rješavaju mnoge zagonetke, vrijedan je kao i putovanje do njega.
—NewPages.com

3. Novi roman Roberta Lyndona, autora nezaboravne Potrage za sokolom

Godina je 1081., velike se vojske sudaraju, a vladarske loze smjenjuju na prijestoljima – od Engleske do Bizanta Europa bukti ratovima. Ali na istoku prostire se još moćnije carstvo, koje posjeduje oružje što može promijeniti sudbinu svijeta: barut.

U želji da se domogne vatrene smjese poraženi bizantski car pokreće naizgled neizvedivu misiju: na dvor kineskog cara šalje viteza – plaćenika Vallona i njegov odred elitnih boraca, koji se toga oružja moraju domoći ili poginuti pokušavajući.

Preko prevrtljivih mora i užarenih pustinja, kroz negostoljubive planine i nepregledne stepe, staza do Nebeskog Carstva Vallonovu će družinu voditi u nepoznate zemlje s onu stranu Puta svile. Mnogi će pritom poginuti…ali nagrada za one koji prežive bit će nezamisliva. Carska vatra roman je koji Roberta Lyndona potvrđuje kao majstorskog pripovjedača, a čitatelja šalje na književno putovanje s kojega se neće htjeti vratiti.

4. Himmlerov mozak zove se Heydrich!

Reinhard Heydrich, arhetipski nacist poznat pod nadimkom Plava Zvijer, osoba je od najvećeg Hitlerova povjerenja. Za svoje zasluge u kreiranju Konačnog rješenja dobiva novu dužnost – postaje protektor Češke i Moravske…

Roman HHhH autora Laurenta Bineta intrigantna je kombinacija povijesnih likova i činjenica o jednoj od najodvažnijih epizoda Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu na europskom tlu s pričom suvremenog pripovjedača koji ponovno prolazi praškim ulicama što vode do mračne kripte, svjedočeći priči koju dosad nitko nije posve rekonstruirao.

5. Suvremeni Don Quijote

U formi suvremenoga pikarskog romana Bauerovi junaci pronose svoje ideje želeći promijeniti stanje svijesti. Gospodin Kubitschek svojim govorima i lamentacijama te ponekad uzaludnim, ali redovito neobičnim akcijama upozorava na probleme suvremenosti, koji su zapravo vječni.

Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek jedan je od onih romana kod kojih čitatelju stalno titra osmijeh, dok će mu se Kubitschek, mačka Mitzi i njezin vlasnik Albert Albert urezati u pamćenje poput Don Quijotea, Sancha Panze i Rocinante. Pritom svaka sličnost, poznajući djelo Ludwiga Bauera, nije slučajna.

6. Novi uzbudljivi roman Luke Bekavca

Nakon ovogodišnje tri ugledne književne nagrade dodijeljene mu za roman Viljevo Luka Bekavac, postalo je jasno, stekao je status autora koji pomiče granice i čija se djela nestrpljivo iščekuju.

Osijek i Slavonija tijekom Domovinskoga rata poprište su Policijskog sata, nove Bekavčeve enigmatične priče, koja pod krinkom rekonstrukcije jedne privatne povijesti u atmosferi grada u neprijateljskom okruženju otvara druga područja borbe, svjedoči nepostojanost sjećanja.

Novi Bekavčev roman možda je i najintrigantniji prilog književnom svijetu koji je spektakularno začet romanima Drenje iViljevo i nije pretjerano reći da s njegovim Policijskim satom u domaćoj književnosti počinju vrijediti neka nova pravila.