Predstavljen atraktivni program Cinehill Motovuna. Stiže brdo odličnih filmova

U ovogodišnjem iznimno geografski raznolikom programu nalaze se i filmovi Akija Kaurismakija, Alice Rohrwacher i Lukasa Nole

Pogled s visine otvara mnoge vidike, a ovogodišnji Cinehill Motovun Film Festival s dva brda širi horizonte filmovima sa svih strana svijeta. Festivalski selektori osigurali su iznimno zanimljiv program s važnim temama, geografski vrlo raznoliko smještenim.

Festival se prvi put održava na dvije lokacije – od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru. Uz pravi omjer vedrih, kao i onih “težih” i ozbiljnih filmova koji tjeraju na razmišljanje, atraktivan program čini i mnogo nagrađenih naslova na prestižnim festivalima, najavljeno je na konferenciji za novinare u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru.

Stižu dobitnici nagrada s vodećih svjetskih festivala

Cinehill u Motovunu otvara Palo lišće, novi film Akija Kaurismakija, topla romansa u prepoznatljivom nostalgičnom stilu kultnog finskog redatelja s neizbježnom dozom humora i optimizma.

“10. kolovoza 1999. dogodila se prva projekcija u Motovunu. Bio je to film Juha Akija Kaurismakija. Tako smo krenuli u našu pustolovinu programa koji će promicati autorske filmove, filmove s dušom, filmove kakve volimo. Dvadeset i pet godina kasnije, program na motovunskom trgu ponovo otvaramo s Kaurismakijem i prelijepom ljubavnom pričom koja se oslanja na njegovu proletersku trilogiju”, istaknuo je direktor festivala Igor Mirković.

Ovaj dobitnik nagrade žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu tek je jedan od filmova koji na Cinehill stižu s nagradama s prestižnih festivala.

“Britanski film Buntovnica redateljice Charlotte Regan o dvanaestogodišnjoj kradljivici bicikala Georgie, koja socijalnoj službi laže da živi s ujakom Winstonom Churchillom, osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem Sundanceu. Georginog tatu glumi Harris Dickinson, zvijezda prošlogodišnjeg hita Trokut tuge. Srebrna izmaglica, emotivan nizozemski queer film Sache Polak stiže s nagradom Teddy s Berlinalea, dok je Psi, film redatelja Kamala Lazraqa o ocu, sinu i mafijaškoj otmici u predgrađu Casablance, ovjenčan nagradom žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu”, otkrila je selektorica Inja Korać.

U programu je čileanski kandidat za Oscara

Poljski Kruh i sol Damiana Kocura, film koji spaja mladenačke kvartovske zabave, perspektivnog pijanista i sukob s imigrantima, osvojio je posebnu nagradu žirija u programu Horizonti festivala u Veneciji, dok je nagradu za najbolji scenarij u istom programu odnio čileanski kandidat za Oscara – Blanquita Fernanda Guzzonija, film o političkom seks skandalu iskorištavanja nezbrinute djece.

Magijsko-realistično putovanje između živih i mrtvih donosi Himera, novo ostvarenje predvodnice talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher, dok redateljica Charlotte Le Bon svojim dugometražnim prvijencem Jezero Falcon predstavlja poetičan prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije.

Nulti lipnja, izraelska drama Jakea Paltrowa, brata poznatije Gwineth Paltrow, prikazuje trenutak koji je dramatično promijenio poimanje Holokausta i sjećanje na njega. Urnebesnu satiru svijeta mode i krimića, koja se događa na glamuroznom regionalnom frizerskom natjecanju, donosi Meduza Deluxe, dugometražni prvijenac Thomasa Hardimana.

Specifičnost ove godine su i distopije

“Birajući filmove za ovu godinu, uočili smo da se filmski svijet snažno decentralizira, pa i u našem glavnom programu imamo do sada neviđenu geografsku širinu, uz sjajne filmove iz Maroka, Indije, Kazahstana, Izraela, Čilea… Specifičnost ove godine su i distopije kojima otvaramo i zatvaramo program na Petehovcu, a imamo i nekoliko dojmljivih queer filmova, od sasvim malih do onih nagrađenih na najvećim festivalima”, rekla je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

Pozornost tako privlači prvi češki SF u posljednjih 40 godina. Reset, dugometražni prvijenac Roberta Hloza, događa se u bliskoj budućnosti u kojoj svatko ima pravo na novi život u slučaju neprirodne smrti. Zanimljivu apokaliptičnu eko-dramu Suša, o trogodišnjoj nestašici vode u Rimu, donosi, pak, stari motovunski znanac Paolo Virzì.

Paloma, debitantski film Brazilca Marcela Gomesa, romantična je priča o transrodnoj ženi u potrazi za samoodređenjem. Sjajna drama Plavi kaftan redateljice Maryam Touzani, inače marokanski kandidat za Oscara, dočarava neizrečenu psihoseksualnu napetost između triju glavnih likova – supružnika koji vode trgovinu tradicionalnom odjećom i njihovog šegrta.

Gorski luk je kazahstanski film za dobro raspoloženje o bratu i sestri koji traže “zlatnu viagru” za svog oca, dok su korupcija i pristranost unutar indijskog obrazovnog sustava ogoljeni do kosti u uvjerljivoj drami Sedamnaestogodišnjaci redatelja Prithvija Konanura.

25 kratkometražnih filmova u glavnoj konkurenciji

U intrigantnoj bugarskoj drami Blagina pouka Stefana Komandareva fokus je na umirovljenoj učiteljici koja zbog prijevare gubi životnu ušteđevinu te prihvaća ponudu za sumnjiv posao. S nagradom festivala u Annecyju dolazi Slijepa vrba, usnula žena, animirana adaptacija kratkih priča Harukija Murakamija u režiji skladatelja Pierrea Földesa.

U programu su i dva domaća filma – Escort nedavno preminulog Lukasa Nole i Hotel Pula dugogodišnjeg člana motovunske ekipe Andreja Korovljeva. Srpski redatelj Radivoje Andrić vraća se, pak, u Motovun filmom Munje: Opet!, novim nastavkom svog velikog hita snimljenog prije dva desetljeća.

Neizostavan na ovom festivalu je i kratkometražni program koji uključuje 25 filmova u glavnoj konkurenciji. “Na ovogodišnji natječaj stiglo je rekordnih 1100 prijava pa mogu reći da smo moji kolege Mirna Belina, Luka Erdeljac i ja imali pune ruke sjajnih filmova. U programu, kojim nikad nismo bili ponosniji, su filmovi s najznačajnijih festivala, koji nose svjež i zanimljiv pogled na odnose, obitelji, revolucije, pa čak i na potrese, a sve to kroz različite filmske jezike i izričaje”, navodi selektorica Inja Korać.

Četiri domaća filma natječu se za Corto Montonese

Najbolji film ovog programa i ove godine postaje kandidat za nagradu Europske filmske akademije, a najbolji hrvatski film dobiva nagradu Corto Montonese koja će biti dodijeljena u Motovunu. Za nju konkuriraju četiri domaća premijerna naslova: Mali val Filipa Peruzovića, Espi Ivana Grgura, Bruna, zimus Marka Bičanića i Most Jakova Nole.

Uz sjajan glavni i kratki program, gledatelji mogu očekivati i uobičajeno mnogo popratnih sadržaja. Program Lost & Found posvećen je svim ‘izgubljenim’ i neprežaljenim filmovima Motovun Film Festivala koje su selektori proteklih godina žarko željeli uvrstiti u program, ali okolnosti su htjele drukčije. Na meniju je i cijeli niz posebnih projekcija, a među njima i ona serije Kapelski kresovi, snimane u Gorskom kotaru, u kojoj glumi Zdenko Jelčić, ovogodišnji dobitnik Nagrade 50 godina. Sve prati i bogat glazbeni program koji će biti uskoro objavljen.

“Ono što je bitno naglasiti jest da su programi u Motovunu i Gorskom kotaru različiti, tako da ima smisla i dovoljno ponuđenih noviteta za one koji se odluče s nama biti na oba brda. Ako se Motovun pamti po toplim ljetnim noćima, našu novu avanturu u Gorskom kotaru vidimo kao dnevno, ali i večernje događanje. Od deset ujutro kreću projekcije, upotpunjene sadržajima kakve nudi izlet u prirodi: radionice, pješačke ture, iskustvo izleta u planini. Dugujemo veliku zahvalnost Turističkoj zajednici Kvarnera, koja s nama traži najbolje puteve u predstavljanju skrivenih tajni Gorskog kotara”, kazao je Igor Mirković.

Sve se u zadnjih 25 godina promijenilo, pa i Motovun

Ovim izdanjem zatvara se jedna era nakon koje festival više neće biti isti, a njegova budućnost bit će poznata najesen. “Sve se u zadnjih 25 godina promijenilo, pa tako i Motovun. Tamo više jednostavno nema mjesta za festival. Nema tu nikakvih nesuglasica ni intriga, zahvalni smo Motovuncima koji su nam bili sjajni domaćini, kao i Istarskoj županiji, koja nas je podržavala sve ove godine. Mi ćemo se pokušati odužiti na najbolji način – festivalom za pamćenje”, izjavio je Mirković.

Ulaznice za oba dijela festivalskog programa već su u pretprodaji. Za one koji su naumili gledati puno filmova, najpovoljnija kupnja su paketi ulaznica koji se mogu koristiti na obje lokacije, a dostupni su do 9. srpnja ili do isteka zaliha. Pojedinačne ulaznice prodavat će se online već od ovog tjedna, kao i za vrijeme trajanja festivala.

Više informacija o ulaznicama potražite na mrežnim stranicama festivala: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/