Nekad je nužno odabrati stranu

Predstavljena nova knjiga Borisa Dežulovića: 'Bili libar je čudesno djelo koje bi trebalo biti dio lektire'

Bili libar s Dežulovićevim sportskim pričama i esejima izlazi u nakladi Telegrama

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

U punoj zagrebačkoj galeriji Lauba sinoć je predstavljena nova knjiga Borisa Dežulovića u nakladi Telegrama – Bili libar – zbirka njegovih priča o Hajduku, sportu, ljubavi i vječnom životu. Uz Dežulovića Bili libar su predstavili urednik knjige i glavni urednik Telesporta Aleksandar Holiga, književnik i novinar Miljenko Jergović te esejist i kolumnist Sinan Gudžević.

“Ovo je za nas velika stvar, na koju smo zaista ponosni. Ne zato što je to Boris Dežulović i Hajduk, nego zato što je to jako dobra knjiga“, uvodno je rekao Holiga pa prepustio riječ autoru. Dežulović je za predstavljanje rekao da je “sekularna misa za Tijelovo”, a na smijeh publike ustvrdio je kako se nije šalio nazvavši Hajduk ozbiljnom religijom, a sebe njegovim svećenikom.

Boris Dežulović o raspravi o nogometnim mitovima Vjekoslav Skledar/Telegram
Potpisivanje primjeraka Bilog libra Vjekoslav Skledar/Telegram

Predstavljanju knjige prisustvovali su trener Slaven Bilić, redatelj Igor Mirković, odvjetnici Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Ljubo Pavasović Visković, novinar Željko Vela, nogometaš Joško Jeličić, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, novinarke Silvana Menđušić i Danka Derifaj, i brojni drugi gosti.

Bili libar sadrži priče objavljivane na Telesportu pod nazivom Priče iz davnine, koje su zamišljene kao priče o Hajduku i Dežulovićevoj zajedničkoj povijesti s klubom. “Intimna povijest Hajduk. Priča o meni i jednom klubu”, kazao je.

Neplanirana ‘provokacija’

Dežulović je knjigu posvetio svojim “prvim životnim i nogometnim mentorima“ barba Ivi, bratu majke, i fra Ferdi, bratu bake. Bili libar je opisao “istinitom fikcijom”. “Nema nijedan netočan podatak u knjizi, ali s druge strane, ona je iz mašte”.

Prekinulo ga je glasno brujanje, kao da je netko upalio bušilicu, dolazeći iza publike. Kada su se svi okrenuli da vide odakle to dolazi, nezadovoljstvo prekidom pretvorilo se u smijeh, jer je iznad publike počeo letjeti dron sa zastavom Dinama. “Morate pohvaliti taj entuzijazam“, kazao je Dežulović pa se našalio: “Simpatičan dronić. Zahvalite Kličku na ovome (vlasnik Laube, op.a.). Možda nekad napišem priču o Dinamu. Bit će to najtanja knjiga u povijesti.”

Dron iznad publike u Laubi

Nakon što se dron povukao, Dežulović je nastavio: “Meni je ova knjiga nešto poput novog posvećivanja Hajdučke legende“, rekao je Dežulović misleći na čuvenu knjigu Miljenka Smoje. “Najvažnija knjiga o Hajduku – do danas”, našalio se.

‘Mitologija je suština nogometa’

“Mitologija je suština te prekrasne igre i svaki klub ima svoju mitologiju“, naglasio je Dežulović. “Posvećeni sam fanatični demistifikator političkih i državnih mitologija, ali radim na mitologiziranju Hajduka jer smatram da je to put prema ozdravljenju”, rekao je.

Osvrnuo se ponovno na dron s Dinamovom zastavom kazavši kako pozdravlja tu provokaciju, jer je “taj antagonizam čak i zdrav”. “Ta mitologija je zdrava u odnosu na mitologije kojima su mitologizirane države i sustavi. Nogometna mitologija je put ozdravljenja pojedinca”. Pritom, pojasnio je, ne misli na navijačko nasilje, koje oduvijek osuđuje. “Nikad ne bih pristao pisati povijest Hajduka koja bi bila ispisana na krvlju nekog drugog.”

Dežulović i Gudžević u raspravi Vjekoslav Skledar/Telegram
Boris Dežulović i Aleksandar Holiga Vjekoslav Skledar/Telegram

Na mitologiju klubova osvrnuo se i Miljenko Jergović, kazavši da je mitologiju Dinama uništio Franjo Tuđman, jer zapravo nije ni navijao za klub. “Dinamo je pretvoren u nešto što nije. Recimo, nužno je bilo da bude stariji od Hajduka, kao da su dinosauri pametniji od ljudi jer su stariji. Pa je izmišljena povijest s HAŠK-om i Građanskim. To mu je klubu ubilo svaku priču. Morao je biti, koliko, osamdeset puta prvak u zadnjih trideset godina. Kao kriminalni pothvat jedne obitelji, to ima smisla. Ali mu je uništilo bit.”

‘Čudesna knjiga’

Jergović je za Dežulovića rekao da je jedan od tri velika nogometna književnika, uz Sinana Gudževića koji je s njima bio na pozornici te Božu Koprivicu. “Dežulović piše hagiografiju nogometa i nogometnih rituala i likova nogometne igre i hagiografiju vlastitog života i djetinjstva i Hajduka“, rekao je. Dežulović je pak kazao kako je njegova istinita fikcija o Hajduku donekle slična onome što Jergović radi sa Sarajevom, predstavlja svoju zamišljenu stvarnost i gradi mitove onako kako ih on vidi.

“Imao je netočnosti u Bilom libru, ali je cijela knjiga živa istina. Ima više istine nego neke svete knjige“, našalio se Sinan Gudžević. “Knjiga je čudesna”.

Slaven Bilić i Željko Vela u razgovoru Vjekoslav Skledar/Telegram
Kruno Lokotar, Vladimir Šagadin i drugi gosti Vjekoslav Skledar/Telegram

“Ovo je knjiga ljubavi prema Hajduku”, nastavio je Gudžević. “Da sam vlast uveo bi je u lektiru da se vidi kako se piše sa strašću i kompetencijom”. Pozvao je publiku da kupe knjigu, pa pokazujući na Dežulovića zaključio: “Iako ne znam tko će s ovim čovjekom izaći na kraj.”

Dio rasprave panelista bio je o igraču Hajduka Marku Livaji, jedinom aktualnom igraču Hajduka iz Bilog libra. Na upit Aleksandra Holige, Jergović, Dežulović i Gudžević objašnjavali su kako je riječ o posebnom igraču koji možda nije napravio najveću karijeru niti zaradio najviše novca, ali ga navijači obožavaju zbog autentičnosti i srčanosti. “On kao da dolazi iz nekog drugog vremena”, kazao je Jergović.

Dežulović se pri kraju predstavljanja prisjetio osobne anegdote opisane u knjizi, po kojoj je prvi gol u povijesti poljudskog stadiona, dok je još uvijek bio u izgradnji, zabio upravo – Boris Dežulović.

Prednarudžba za pretplatnike Telegrama

Pogovor za knjigu napisao je novinar i pisac Ante Tomić, ustvrdivši kako je “žalosna činjenica da je Hajduk uvijek djelovao bolje na papiru nego na travnjaku. Imao je bolje pisce nego nogometaše, a najbolji je među njima, treba li to uopće napominjati, Boris Dežulović”.

Boris Dežulović i Slaven Bilić Vjekoslav Skledar/Telegram
Potpisivanje primjeraka Bilog libra Vjekoslav Skledar/Telegram
Urednik knjige Aleksandar Holiga Vjekoslav Skledar/Telegram

Nitko o sportu ne piše poput Dežulovića. Riječ je o pripovjedaču koji i od minornog, sporednog detalja može isplesti epsku priču. Njegove priče sportske tematike rijetke su, ali legendarne, pa smo izuzetno ponosni što ih sada možemo ponuditi na 300 stranica tvrdog uveza.

Bili libar u knjižarama će se naći za desetak dana, a za čitatelje Telegrama omogućili smo ekskluzivnu prednarudžbu: možete je naručiti već danas, kako biste bili među prvima koji će kroz desetak dana dobiti novog Dežulovića. Pretplatnici Telegrama i Telesporta Bili libar mogu kupiti po posebnoj cijeni od samo 99 kuna, odnosno 50 kuna manje od redovne, koja iznosi 149 kuna.