Pregledali smo koje su sve nove knjige izašle kod nas i napravili naš mali izbor najboljih naslova za ljeto

Kontaktirali smo sve vodeće domaće izdavače

Kontaktirali smo niz domaćih, najpopularnijih izdavača i pitali ih što su pripremili za ovo ljeto. Svježih naslova ima hrpu, a kako će ljeto odmicati, bit će ih još i više. Mi smo za vas odabrali one koji su nam se učinili kao najbolji izbor za na plažu.

Vodili smo se za kvalitetom štiva i autora, a važan nam je bio i omjer cijene i broja stranica. U nastavku možete pronaći naših, prilično raznolikih, 10 prijedloga za čitanje koji su zasigurno dovoljno raznovrsni da u njima svatko pronađe nešto za sebe.

1. Stephen King: Gospodin Mercedes

13532793_1204924296184615_5256949522133286025_n

Ako volite napete trilere, onda vam je ime Stephena Kinga zasigurno dobro poznato budući da se radi o jednom od najčitanijih predstavnika tog žanra na svijetu. I premda njegova posljednja knjiga ne uključuje nikakve nadnaravne elemente, King ipak uspijeva kreirati priču koja ima suptilnu horor crtu, priču koju čitatelj može zamisliti kako se događa i u stvarnom životu.

Čitatelj će kroz ovaj Kingov roman upoznati detektiva Hodgesa, koji nakon odlaska iz policije još uvijek ne može prestati razmišljati o slučajevima koje tijekom karijere nije uspio riješiti, od kojih je jedan i gore spomenuti, gospodin Mercedes.

Nakon što primi pismo od nekoga tko se predstavlja kao traženi nepoznati ubojica, rugajući se bivšem detektivu dok mu priča kako je ubijao ljude, to će motivirati Hodgesa da još jednom pokuša spojiti dijelove slagalice i pronađe ubojicu.

Gospodin Mercedes prvi je dio Kingove trilogije u čijem se centru nalazi detektiv Hodgens, a ujedno predstavlja i njegov prvi susret s klasičnom hard-boiled detektivskom prozom. Knjiga je dugo vladala književnim ljestvicama, a autoru je donijela i nekoliko priločno prestižnih nagrada poput one za najbolji američki krimić za 2015. godinu.


Izdavač: Znanje
Broj stranica: 436
Godina izdanja: srpanj 2016.
Cijena: 29 kn

2. Mo Yan: Žabe

page_1

Mo Yan poznati je kineski pisac koji je 2012. osvojio Nobelovu nagradu. U svom najnovijem romanu Žabe piše o kćeri poznatog kineskog liječnika koji se proslavio svojim otporom prema Japancima. Wan Xin preuzela je obiteljski posao i ubrzo postala cijenjena primalja.

Stvari su se zakomplicirale kad je njezin zaručnik, vojni pilot, prebjegao na Tajvan, a nju prepustio na nemilost kineskom sustavu koji ju zbog izdaje njenog ljubavnika sustavno šikanira.

Wan, kako bi pokazala odanost partiji, postane gorljiva zagovornica politike jednog djeteta iako se to kosi sa svim njezinim uvjerenjima. Njezina fanatičnost u provođenju mjera režima ide do te mjere da na kraju postaje odgovornom za nebrojene smrti mladih majki i njihove nerođene djece.

Zanima li vas kako je život u Kini izgledao od druge polovice 20. stoljeća naovamo, onda vam svakako preporučujemo ovaj suvremeni kineski klasik koji kritičari opisuju kao potresan i duhovit roman u kojem se križaju zbilja i fantazija.


Izdavač: Fraktura
Broj stranica: 384
Godina izdanja: srpanj 2016.
Cijena: 179,00 kn

3. Robert Galbraith: Karijera zla

karijera-zla_naslovnica

Za britansku autoricu JK Rowling zasigurno ste čuli, ipak je ona napisala najpoznatiju seriju knjiga za djecu i mlade u posljednjih nekoliko desetljeća. A onda se okrenula prozi za odrasle i to pod pseudonimom Robert Galbraith.

Karijera zla treći je nastavak iz serije kriminalističkih romana s detektivom Cormoranom Strikeom i uskoro bi mogao postati najpopularniji britanski krimić godine, dok BBC već radi na ekranizaciji cijele trilogije.

Rowling u novom nastavku piše o prilično bizarnom slučaju detektiva Strike koji mora pronaći tijelo žene čiju je odrezanu nogu primio poštom. Pri tome mu pomaže njegova vjerna asistentica Robin Ellacott, a njihov ih put odvodi u neočekivano mračan i izopačen svijet jednog serijskog ubojice.


Izdavač: Mozaik knjiga
Broj stranica: 560
Godina izdanja: 2016.
Cijena: 99 kn

4. Jeff Kinney: Gregov dnevnik 6 – Snježna groznica

gregov-dnevnik-6-snjezna-groznica_rgb-web

Gregovi dnevnici prilično su popularne kronike američkog pisca i ilustratora Jeffa Kinneya i premda su njegove knjige inicijalno namijenjene djeci, rado ih čitaju i njihovi roditelji, barem poskrivećki.

Greg Heffley, protagonist ovih kronika, u šestom se dijelu serije našao u velikim problemima kad je netko uništio školsku imovinu, a on za to nedjelo bude nepravedno optužen.

Prema ocjenama oduševljenih poklonika, Snježna groznica dosad je najzabavniji nastavak Gregovog dnevnika tako da neće pogriješiti spakirate li svojim klincima baš tu knjigu u torbu za plažu.


Izdavač: Algoritam
Broj stranica: 224
Godina izdanja: 2016.
Cijena: 79 kn

5. Svetlana Aleksijevič : Černobilska molitva

wm9ntaa4axgendef7sn5m3oz45i

Svetlana Aleksijevič bjeloruska je novinarka i spistaeljica te aktualna dobitnica Nobelove nagrade. Njezine knjige obično su izrazito dokumentarističog karaktera, a u njima redovito govori o velikim povijesnim traumama naroda bivšeg SSSR-a. Pripovjedni glasovi u njezinim narativima uvijek su mali obični ljudi što štivu Aleksijevičke daje dodatnu snagu.

Knjiga Černobilska molitva, na ruskom prvi put objavljena 1997. da bi 2013. doživjela nadopunjeno izdanje, nastajala je gotovo tri desetljeća, za kojih je autorica u etnografskoj maniri snimala i bilježila razgovore što ih je vodila sa svjedocima i sudionicima černobilske tragedije.

Životne priče nepoznatih protagonista, pripovjedača vlastite prošlosti, izmjenjuju se u nastojanju da se prenese mala povijest, osobne istine o jednom događaju i političkom sustavu, ali i konkretnom vremenu i životnom prostoru.


Izdavač: Edicije Božičević
Broj stranica: 286
Godina izdanja: srpanj 2016.
Cijena: 180 kn

6. Michael Kumpfmüller: Raskoš života

rsz_nasl300

Na temelju stvarnih činjenica iz dnevnika, pisama i posljednjih Kafkinih tekstova pred smrt, Michael Kumpfmüller napisao je svoj roman Raskoš života. Radnja započinje tako da se čitatelj nađe u baltičkom ljetovalištu u Müritzu, u ljeto 1923., kad se Franz Kafka, tad malo kome znani pisac, i Dora Diamant prvi put susreću i fatalno zaljubljuju.

Kafka je tad već bio teško bolestan, ali ga to nije spriječilo da se odluči odvažiti s ljubavi svog života u Belinu započeti novi život. Njihova ljubav postala je unatoč brojnim preprekama jedna od najljepših ljubavnih priča prošlog stoljeća, a Kumpfmüller ju je, kažu kritičari, majstorski nježno raspisao.


Izdavač: Hena com
Broj stranica: 256
Godina izdanja: lipanj 2016.
Cijena: 143 kn

7. Péter Gárdos: Groznica u zoru

groznica-u-zoru_300dpi

Groznica u zoru roman je koji je nastao prema istinitoj priči. Mađarski pisac Péter Gárdos poslužio se, naime, dirljivim ljubavnim pismima svojih roditelja koje su razmjenjivali nakon II. svjetskog rata, a dosad je preveden na više od 30 jezika.

Radnja romana prati mladog Mađara Miklós koji nakon oslobađanja iz koncentracijskog logora brodom putuje u Švedsku. Navodno smrtno bolestan upušta se u neobičan pothvat:. Pisao je svim Mađaricama na oporavku u toj zemlji, njih čak stotinu i sedamnaest, ne bi li pronašao djevojku.

Kad je primio odgovor od Lili, odmah se zaljubio. No da bi svoju vezu ostvarili, Miklós i Lili moraju se boriti sa skandinavskom birokracijom, slijepom ljubomorom, beznadnim dijagnozama, stotinama kilometara udaljenosti i tragičnim posljedicama rata.


Izdavač: Fraktura
Broj stranica: 272
Godina izdanja: lipanj 2016.
Cijena: 149 kn

8. John Grisham: Javorov drvored

13516488_1204924286184616_5366080025351388784_n

Triler Javorov drvored američkog književnika Johna Grishama nalazio se dugo na prvom mjestu bestsellera New York Timesa, a prati priču nepovjerljivog samozatajnog južnjačkog bogataša koji umire od raka te odluči počiniti suicid objesivši se na stablu javora.

Za sobom je ostavio rukom pisanu oporuku zbog koje se svađaju njegovi nasljednici jer je svoje cijelo bogatstvo ostavio kućepaziteljici Afroamerikanki. Odigrava se u vremenu kad je rasna segregacija na američkom Jugu još uvijek vrlo aktualna, a na kraju se doznaje da je razlog tome njegova upletenost u ubojstvo jedne nevine djevojčice.


Izdavač: Znanje
Broj stranica: 512
Godina izdanja: srpanj 2016.
Cijena: 39 kn

9. Birgül Oğuz: Hah

Hah_web

Birgül Oğuz mlada je i talentirana turska spisateljica koja je 2014. osvojila nagradu Europske Unije za književnost. Piše kratke priče i eseje koje redovito objavljuje u prestižnim književnim časopisima, a dosad je izdala dvije knjige – Fasulyenin Bildiği i Hah.

Zbirka Hah okuplja osam priča, povezanih pripovjednom linijom koja omogućuje da ih se čita poput poglavlja romana. Napisana je nadahnutom pjesničkom prozom. Oğuz kroz svoju prozu komunicira s književnim naslijeđem od Biblije, preko turske narodne poezije, Shakespearea, revolucionarnih koračnica, pa do modernih svjetskih i turskih književnih velikana.

Središnji lik njezinih priča autoričin je pokojni otac koji je pripadao buntovnoj turskoj generaciji boraca za slobodu. Oğuz u svojoj zbirci pripovjedaka isprepliće osobno i političko dok poetski govori o povijesti svoje zemlje.


Izdavač: Edicije Božičević
Broj stranica: 100
Godina izdanja: srpanj 2016.
Cijena: 100 kn

10. Flora Turner-Vučetić: The sweet taste of a dalmatian love affair

large_380fbd36c84482cf6caeb5d96516d046_XL

The Sweet Taste of a Dalmatian Love Affair, Croatian family recipes knjiga je o ljubavi koju nisu uništili niti kilometri daljine, a temelji se na istinitoj priči. Pisma su prepuna osjećaja i hrvatskih zaboravljenih recepata.

Otok Hvar iz razdoblja ranog dvadesetog stoljeća prikazan je kroz ljubavni zaplet Flore i Viktora, recepte koji još jednom potvrđuju da ljubav zaista ide kroz želudac, ali i kroz mnoštvo fotografija iz obiteljske kuće naše junakinje. Sve je to prikupila njezina unuka i priuštila nam ulazak u otočki svijet toga doba.


Izdavač: Algoritam
Broj stranica: 179
Godina izdanja: srpanj 2016.
Cijena: 149 kn