Preminula pjevačica Natalie Cole, kći jazz legende Nata Kinga Colea

Poznata je po duetu s pokojnim ocem u pjesmi "Unforgettable"

Eight-time Grammy Award winner Natalie Cole performs in front of more than 500 students from Los Angeles-area public schools to promote the Grammy Foundation's music education programs, 01 February 2007 in Los Angeles. Natalie Cole is the last of more than 100 artists to sign a piano for which Hilton Hotels is donating 1,000 for each signature for music education. AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS / AFP / GABRIEL BOUYS
FOTO: AFP

Pjevačica Natalie Cole, kći jazz legende Nata Kinga Colea, umrla je jučer navečer, objavio je AP. Agenciji je to potvrdila i publicistica Maureen O’Connor.

Zatajilo joj srce

Šezdesetpetogodišnja pjevačica imala je problema s drogom i hepatitisom, zbog kojeg je u svibnju 2009. morala ići na transplantaciju bubrega. Kao uzrok smrti mediji navode zatajenje srca.

“Natalie se hrabro borila. Umrla je kako je i živjela. Dostojanstvena i snažna. Zauvijek će biti u našim srcima”, poručili su u priopćenju njezin sin Robert Yancy i sestre Timolin i Casey Cole.

Nezaboravan duet

Godine 1991. objavila je album “Unforgettable … With Love”, na kojem je obradial neke od najpoznatijih očevih pjesama. Album je osvojio 6 Grammyja i prodan je u oko 14 milijuna primjeraka.

Album i njenu karijeru obilježio je nezaboravan duet, digitalno kreiran, s njenim pokojnim ocem u pjesmi “Unforgettable”. Nat King Cole umro je od raka pluća 1965. godine.

Glazba u genima

Rođena 6. veljače 1950 u Los Angelesu, Natalie je imala glazbu u genima. Otac joj je bio legenda Nat King Cole, a majka Maria pjevačica u orkestru Dukea Ellingtona. Kad joj je bilo šest godina s ocem je snimila duet “I’m Good Will, You’re Christmas Spirit”. Bilo joj 11 kad je s njim pjevala u televizijskim emisijama. Četiri godine poslije otac joj je umro od raka pluća.

Ali ona glazbu nije napustila. Studirala je psihologiju na Sveučilištu Massachusetts i pjevala vikendima po klubovima. Prezime joj je bio i blagoslov i teret. Lako je dobivala “gaže”, ali su je najavljivali riječima: “Večeras pjeva kći Nat King Colea”.

Devet Grammyja

U jednom klubu su je sedamdesetih godina otkrili R&B producenti Chuck Jackson i Marvin Yancy. Godine 1974. snimila je debitantski album “Inseparable” i prvi hit “This Will Be”. Godinu poslije osvojit će Grammyja za nabolju novu glazbenicu, prvi od devet koliko ih je dobila tijekom karijere.

Do kraja iste dekade snimila je još dva platinasta albuma. Izvana, Natalie je ispunjavala očevo nasljeđe i privlačila usporedbe s Arethom Franklin. Iznutra, borila se s ovisnošću o drogama. “Očistila se” 1983. u rehabilitacijskoj klinici u Minnesotti i nastavila s karijerom.

Ožiljci i životne bitke

“Mislim da sam živući dokaz da možete imati ožiljke, proći kroz mnoga turbulentna vremena i ipak pobijediti u životu”, rekla je u intervjuu 2006. godine. U autobiografiji iz 2000. priznala je ovisnost o kokainu, heroinu, LSD-u, čak i da je neko vrijeme radila kao prostitutka u Harlemu.

Godine 2008. dijagnosticiran joj je hepatitis C, za koji je rekla da je nasljeđe iz vremena dok se drogirala. Godinu poslije transplantiran joj je bubreg. Donator je bio njezin preminuli fan.

U listopadu je objavila da zbog lošeg zdravlja otkazuje koncerte u studenome i prosincu, uključujući i zakazani nastup u Los Angelesu na Staru godinu.