Preminuo je cijenjeni hrvatski kipar Šime Vulas

Istaknuti kipar i akademik umro je u 87. godini, u petak u Zagrebu

FOTO: Picasa

Cijenjeni hrvatski kipar i akademik Šime Vulas preminuo je u 87. godini, javljaju iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Gospodin Vulas stvarao je više od 60 godina, izlagao je na brojnim hrvatskim i svjetskim izložbama.

Recimo, na III. međunarodnom bijenalu mladih u Parizu svojedobno je dobio počasno priznanje za skulpturu, a prije osam godina dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Stvarao je uglavnom u drvetu, a motivi njegova opusa najčešće su bili jedra, svijeće, jarboli, gradovi, orgulje, portali…

Suradnik čuvenog Vanje Radauša

Gospodin Vulas rođen je u Drveniku Velom, na otoku Drveniku kraj Trogira, 1932. godine. Diplomirao je 1958. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio profesor. Bio je suradnik Majstorske radionice čuvenog Vanje Radauša te stalni član HAZU-a.

Gospodin Vulas 2011. godine na otvorenju svoje retrospektive PIXSELL

Za Vulasovo kiparstvo oduvijek se smatralo da otkriva snažnu povezanost s dalmatinskom tradicijom i zavičajem (Velike orgulje, 1965; Vinogradi, 1975; Jedra, 1987). Od 1975. nastale su mnogobrojne skulpture biblijske tematike, radio je i s kovinom i mramorom.

Skulpture u Hrvatskoj i svijetu

Autor je mnogobrojnih spomenika i skulptura, ne samo u Hrvatskoj. Stvorio je spomenik strijeljanim mještanima u Podhumu kraj Rijeke, 1970; Legendu oblika, 1987. te veliku granitnu skulpturu postavljenu u Olimpijskom parku u Seoulu. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je 2010.

Preminuo je u petak, 8. lipnja, u Zagrebu, a sprovod je najavljen za četvrtak 14. lipnja u 14.10 sati iz mrtvačnice na Mirogoju.