Preminuo je čuveni Borivoj Dovniković - Bordo, jedan od naših najpoznatijih vizualnih umjetnika

Autor animiranih filmova te stripova, karikaturist i ilustrator preminuo je u 92. godini života

11.07.2017., Zagreb - Borivoj Dovnikovic - Bordo hrvatski filmski redatelj, animator, karikaturist, ilustrator i graficki dizajner."nPhoto: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Jedan od najznačajnijih hrvatskih autora animiranih filmova te stripova, karikaturista i ilustratora Borivoj Dovniković – Bordo, preminuo je u 92. godini života u KB Dubrava danas oko 15 sati. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma i autor je mnogobrojnih animiranih filmova.

Dovniković je rođen 1930. godine u Osijeku, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1949. godine nakon srednje škole, a istovremeno je počeo raditi na karikaturi i ilustraciji u novinama. Godinu kasnije studij napušta i posvećuje se animiranom filmu i karikaturama.

Novinske karikature, ilustracije i stripove radio je za tjednik Kerempuh, Vjesnik, Plavi vjesnik i druge novine. Kao crtač i animator debitirao je u filmu “Veliki Miting” koji je izradio s grupom karikaturista iz lista Kerempuh. Taj je film označio početak takve filmografije na području bivše Jugoslavije. Neki od njegovih nagrađivanih filmova koji su mu donijeli međunarodni status su “Bez naslova” (1964.), “Znatiželja” (1966.), “Krek” (1967.), “Ljubitelji cvijeća” (1970.), “Putnik drugog razreda” (1973.), “Škola hodanja” (1978.), “Uzbudljiva ljubavna priča” (1989.).

Dobio nagrade za životno djelo

Dovniković je jednom prilikom kazao kako je svoj prvi strip nacrtao odmah poslije Drugog svjetskog rata, krajem 1945. Govoreći 2015. na obilježavanju 80-godišnjice stripa u Hrvatskoj Dovniković je kazao kako su mu, kada je bio klinac, stripovi oca hrvatskog stripa Andrije Maurovića išli na živce i da je više volio američki strip.

“Godina 1950.-a bila je ključna godina u Jugoslaviji, te je godine sve počelo. Tad se počeo razvijati čitav život u zemlji, pa i kultura. U to je vrijeme opća filozofija bila ‘knjiga narodu, kultura narodu’, osnivale su se biblioteke po selima, ljudi su se počeli opismenjivati”, kazao je tada Dovniković o svojim počecima u stripu.

Prošle godine je u suradnji s Udrugom hrvatsko-srpskog prijateljstva, jedinom takvom u Hrvatskoj, objavio strip-slikovnicu namijenjenu učenju ćirilice za najmlađe. Dovniković je 2002. godine dobio nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo, a 2011. nagradu “Andrija Maurović” za životno djelo na području hrvatskog stripa.