Preminuo je slikar i grafičar Branko Vujanović, svestrani umjetnik čije smo ilustracije za biblioteku 'Vjeverica' svi obožavali

Generacije čitatelja stasale su uz njegove ilustracije i naslovnice za knjige 'Grga Čvarak', 'Bambijeva djeca', 'Jabukovac', 'Strah u Ulici lipa'...

FOTO: Branimir Baković

U 87. godini života u Zagrebu je preminuo Branko Vujanović, hrvatski slikar i grafičar, čije su ilustracije i naslovnice za kultnu biblioteku “Vjeverica” nakladničke kuće Mladost obilježile generacije čitatelja.

Veliki afirmator grafičkog dizajna i ilustracije kao samosvojne likovne discipline, Vujanović je, kao svestrani umjetnik, vrhunac svoje kreativne misli potvrdio u mediju knjige i to kao autor tekstova, ilustracija – napose onih za djecu i mladež – te likovni urednik i dizajner.

Generacije čitatelja stasale su u Vujanovićeve prepoznatljivo minuciozne ilustracije i naslovnice za knjige biblioteke “Vjeverica”, “Grga Čvarak” Ratka Zvrka, “Pirgo” Anđelke Martić, “Jabukovac” Mate Lovraka, “Strah u Ulici lipa” i “Dječak sa Sutle” Milivoja Matošeca, “Zlatni danci” Jagode Truhelka, “Bambijeva djeca” Felixa Saltena, “Mama, kome on to priča” Marina Zurla, “Branka” Augusta Šenoe itd.

Dobra knjiga zbir nepredvidivosti

Svojim je radom obilježio više od četiri desetljeća domaćeg izdavaštva – od druge polovice 1960-ih, pa sve do konca dvijetisućitih, a jedanput je izjavio kako nema recepta niti pravila kako napraviti dobru dječju knjigu jer je njena vrijednost zbir nepredvidljivih rezultata rada i talenta autora, ilustratora, ali i roditelja, škola i knjižnica. Tek kada se sve to posreći “knjiga postaje dio djetetova univerzuma, njegovo novo iskustvo, osiguravši si tako mjesto u srcu za čitav život”.

“Uspješno ilustrirana knjiga potiče maštovitost, ohrabruje, izaziva dijete na vlastitu kreativnost. Pomaže mu pri stvaranju predodžbe svijeta i u nalaženju svog mjesta u njemu. Živi u slikama, i one mu postaju ogledalo i putokaz u kretanju kroz književno djelo”, izjavio je Vujanović.

Vujanović je rođen 9. lipnja 1937. u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti, te diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Ive Šebalja. Potom je završio Specijalku za grafiku, a od 1964. do 1969. sa suprugom Zdenkom Pozaić boravi u Londonu, što je uvelike utjecalo na njegovo likovno i intelektualno formiranje.

Svestran umjetnik

U klasičnim grafičkim tehnikama (drvorez, gravura u drvu, linorez, bakrorez, bakropis) gradio je nadrealne prizore karakteristične spiritualnosti i simboličnosti. Fasciniran je prirodom, razvojem civilizacija, umjetničkim prethodnicima, arhetipskom mistikom astroloških znakova. Radio je crteže, akvarele, ulja na platnu, zidne dekoracije i računalne ilustracije.

Njegovo djelovanje obilježile su i suradnje s poznatim pjesnikinjama i pjesnicima – Vesnom Parun, Dragutinom Tadijanovićem, Lukom Paljetkom, Nikolom Miličevićem i drugima. Inspiriran njihovom poezijom realizirao je grafičke listove, mape i umjetničke knjige među kojima valja izdvojiti knjigu “Protiv rata” koju je načinio 1981. godine s Dragom Ivaniševićem.

Imao je dvadesetak samostalnih izložbi, od Zagreba, preko Züricha do Ljubljane, Bonna i Praga, te sudjelovao na više od 150 skupnih (Hrvatska, Japan, Portugal, Njemačka, Belgija, Italija, Kanada, Poljska, Francuska, Češka, Slovačka, Tunis, Nizozemska, Ukrajina, Rumunjska).

Majstor ex librisa

Oprobao se i u maloj plastici, kiparskoj minijaturi, odnosno medaljerstvu i pečatu; okušao se u restauriranju crkvenih zidnih slika i oltara te izvedbi autorskih zidnih slikarskih dekoracija. Bio je majstor ex librisa.

Nakon višegodišnjih istraživanja života i djela Marka Pola, 2009. godine objavio je knjigu “Lucidar Marka Pola”; bio je likovni urednik i umjetnički direktor u izdavačkim kućama Mladost i Alfa u Zagrebu, godinama je radio vizualne identitete, plakate i programe za Osorske glazbene večeri te je surađivao i sa Zagrebačkom slavističkom školom.

Bio je profesor likovnog odgoja i kulture u nekoliko zagrebačkih srednjih škola, autor je dvaju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a i sam je bio dragovoljac i sudionik u Umjetničkoj satniji. Dobitnik je više priznanja i nagrada za crtež i ex libris (Hrvatska, Poljska). Za svoj umjetnički i pedagoški rad dobio je 1996. godine odličje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je i Nagrade “Grigor Vitez” – Srebrna ptica.