Iznenada preminuo legendarni glazbenik i pjevač Prince, jedan od najinventivnijih umjetnika našeg doba

Tužnu vijest potvrdila je i njegova publicistica, a uzrok smrti još nije potvrđen

(FILES) This file photo taken on June 30, 2011 shows US singer and musician Prince performing on stage at the Stade de France in Saint-Denis, outside Paris.  
Pop icon Prince -- one of the most influential but elusive figures in music -- has died at his compound in Minnesota, entertainment website TMZ reported on April 21, 2016, citing unnamed sources. Local authorities said a death investigation was underway at Prince's Paisley Park complex, but did not give the identity of the fatality.
 / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
FOTO: AFP

Pop zvijezda Prince pronađen je mrtav u svom domu u predgrađu Minneapolisa, objavio je AP. Potvrdila je to i njegova publicistica Yvette Noel-Schur.

Pjevač, tekstopisac, aranžer i instrumentalist bio je jedan od najinventivnijih glazbenika svoga doba. Njegovi hitovi uključuju i pjesme “Little Red Corvette,” ”Let’s Go Crazy” and “When Doves Cry.”

Završio u bolnici zbog gripe

Porijeklom iz Minneapolista, probio se u kasnim 70-im godinama prošlog stoljeća s hitovima “Wanna Be Your Lover” i vladao cijelim idućim desetljećem s albumima kao što su “1999” i “Purple Rain”.

Policija u početku nije htjela službeno potvrditi da se radi o slavnom pjevaču, ali tužnu vijest je potvrdio njegov izdavač, javljaju svjetske agencije. Smrt je, navodno, uzrokovana istom bolešću zbog koje je 57-godišnji glazbenik završio u bolnici prije šest dana.

Iz šerifovog ureda objavili su da su pokrenuli istragu o uzrocima smrti, no ništa ne ukazuje da je smrt bila nasilna. Prvi je poziv s Princeova imanja stigao nešto prije 10 sati po lokalnom vremenu, a po dolasku hitne pomoći i policije pjevač je pronađen u dizalu jednog od objekata. Unatoč pokušajima, reanimacija nije uspjela pa je u 10.07 proglašena smrt.

Podsjetimo, 15. travnja pjevač je hitno prevezen u bolnicu nakon što je njegov avion sletio jer mu je pozlilo zbog teškog oblika gripe.

https://www.youtube.com/watch?v=EsRUAoUvP10

Jedan od najutjecajnijih svjetskih glazbenika

Prince, punim imenom Prince Rogers Nelson, rođen je u Minneapolisu 7. lipnja 1958. godine. Od 1978. godine do danas bio je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika. Njegovim glazbenim stilom dominiraju pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (novi val, rock, blues, jazz i hip-hop).

View this post on Instagram

A post shared by PRINCESTAGRAM (@prnlegacy) on

Probija se 1980-ih godina te ovladava industrijskim zvukom, uz sintisajzerske rifove i trube. Ovaj tip glazbe poznat je pod nazivom “Minneapolis sound”. Napisao je više od tisuću pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Piše, sklada i producira potpuno samostalno, a bio je poznat i po tome što bi pri snimanju sam odsvirao većinu instrumenata.

Tijekom karijere prodao je više od 100 milijuna ploča, a dobitnik je Oscara u kategoriji Best Original Score za “Purple Rain” 1985. godine. Dobitnik je sedam Grammyja i jednog Zlatnog globusa. Godine 2007. nastupao je na Super Bowlu, što je bila jedna od najvećih izvedbi uživo ikada. Godine 2004. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena uvrstio na 27. mjesto.

Cijeli svijet šokiran

Vijest o smrti legendarnog glazbenika u nevjerici je primio cijeli svijet, a mnogi su slavni glumci, kolege pjevači, TV-zvijezde… na društvenim mrežama u tuzi upućivali posljednje pozdrave Princeu.

My musical brother… My friend… The one who showed me the possibilities within myself, changed everything and kept his integrity until the end, is gone. I am heartbroken.

Gepostet von Lenny Kravitz am Donnerstag, 21. April 2016