Prestigao Stevena Spielberga: Martin Scorsese s desetom nominacijom za najboljeg redatelja ispisao povijest Oscara

Legendarni redatelj samo je jednom i pobijedio u toj prestižnoj kategoriji - s filmom 'The Departed' iz 2006. godine

NEW YORK, NEW YORK - JANUARY 23: Martin Scorsese attends Reel Pieces With Annette Insdorf: Martin Scorsese at The 92nd Street Y, New York on January 23, 2024 in New York City.   Theo Wargo/Getty Images/AFP (Photo by Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Nakon što su izašle nominacije za posljednje nagrade Oscar, postalo je i službeno: Martin Scorsese redatelj je s najviše nominacija za Oscara za najboljeg redatelja od svih živućih kolega i kolegica.

Podsjetimo, Akademija je u utorak nominirala 81-godišnjeg Scorsesea u navedenoj kategoriji za njegov film “Ubojice cvjetnog mjeseca”.

Scorsese je tako u svojoj karijeri prikupio 10 nominacija za najboljeg redatelja, nadmašivši Stevena Spielberga, koji ih ima devet. No, samo jednom je i pobijedio u toj prestižnoj kategoriji – s filmom “The Departed” (“Pokojni”) iz 2006. godine. Spielberg je Oscara za najboljeg redatelja dobio dva puta (za “Schindlerovu listu” 1994. godine i za “Spašavanje vojnika Ryana” 1999. godine).

William Wyler nominiran 12 puta

Kako piše The Hollywood Reporter, postoji, ipak, i jedan preminuli redatelj koji je tijekom života zaslužio više od 10 nominacija za Oscara u ovoj kategoriji. Riječ je o američkom redatelju njemačkog porijekla Williamu Wyleru, koji je za najboljeg redatelja bio nominiran 12 puta, a tri puta je i osvojio Oscara u toj kategoriji, između ostalih i za povijesni spektakl “Ben-Hur” iz 1959. godine.

Da bi ove godine pobijedio i tako došao do svog drugog Oscara u kategoriji, legendarni Scorsese će morati prestići Justine Triet (“Anatomija pada”), Christophera Nolana (“Oppenheimer”), Yorgosa Lanthimosa (“Uboga stvorenja”) i Jonathana Glazera (“Zona interesa”). S popisa nominiranih u kategoriji najboljeg redatelja/redateljice iznenađujuće je ispala Greta Gerwig, redateljica kino-hita “Barbie”.

Pored Scorsesea, Spielberga i Wylera s brojnim nominacijama u kategoriji, i redatelj Billy Wilder je osam puta bio nominiran za najboljeg redatelja, dok ih je Woody Allen zaradio tijekom karijere sedam puta, kao i David Lean.

Hitchcocku pet nominacija, Kubricku četiri

Ostali poznati redatelji s više nominacija u ovoj kategoriji su Frank Capra (šest), John Ford (pet), Alfred Hitchcock (pet), Francis Ford Coppola (četiri), Clint Eastwood (četiri) i Stanley Kubrick (četiri).

Scorseseove “Ubojice cvjetnog mjeseca” također su nominirane za najbolji film, a Lily Gladstone i Robert De Niro dobili su nominacije za svoje glumačke izvedbe.

Ovdje možete pogledati potpuni popis nominacija za ovogodišnje nagrade Oscar.