Pretvoriti seriju u dobar film nije lagano, što je dokazao 'Entourage'. Ovih deset filmova je to uspjelo

'Entourage' je kritika pokopala, trebali su se ugledati na ove adaptacije

Filmska adaptacija serije “Entourage” nije u prvom tjednu prošla baš najbolje na kinoblagajnama u Americi. Od prošle srijede do sada film je sveukupno zaradio (za SAD) skromnih 17 milijuna dolara. No s obzirom na to da je kompletan budžet bio samo 30 milijuna, očito je da će prije ili kasnije ući u plus i ostvariti uspjeh, a moguće je da se snimi i nastavak.

Što god se dogodilo, to sigurno nije zadnji put da je Hollywood odlučio neku seriju pretvoriti u film. Posljednjih godina bilo je puno takvih slučajeva, od “Seks i grada” i “The Lone Ranger” pa do “Dark Shadows” i “21 Jump Street”. Neki od njih su se pokazali kao totalni fijasko, a drugi su ostvarili neočekivan uspjeh.

Pretvaranje serija u filmove rizičan je posao i povijest je pokazala da se češće događa razočaranje nego trijumf. Zato smo odabrali deset filmova koji su uspjeli prevladati loša očekivanja i koji su bili hit i gledateljima i kritici.

1. Jackass: The Movie

Kad se “Jackass” počeo emitirati na MTV-ju 2000., svi su bili uvjereni da to neće trajati dulje od jedne sezone. Bilo je teško povjerovati da ekipa koja je to snimala može smisliti još neki način na koji se može ozlijediti. Prošlo je 15 godina i još se to pitamo. Već 2002. zbog ogromne popularnosti serije odlučili su izbaciti prvi film koji je zaradio nevjerojatnih 80 milijuna dolara. To je još nevjerojatnije kad se uzme u obzir da su troškovi snimanja bili minimalni. Od tada su snimljena još dva nastavka, a priča se da se još jedan planira za 2017.

2. Wayne’s World

Ako ste fanovi “Saturday Night Livea”, onda znate i koliko je “Wayne’s World” bio dobar skeč u sklopu tog showa. Puno je filmova snimljeno na temelju skečeva iz SNL-a, ali samo su “Blues Brothers” i “Wayne’s World” postigli značajniji uspjeh. Potonji je zapravio bio megauspješan, na kinoblagajnama je zaradio 183 milijuna dolara.

3. Nemoguća misija

Film Briana De Palme bio je baziran na istoimenoj seriji koja se emitirala na prijelazu 60-ih na 70-e godine prošlog stoljeća. O njegovu uspjehu i popularnosti nije potrebno puno pisati, dovoljno govori da su snimljena već četiri nastavka, a u planu je i peti.

4. Goli pištolj

Šašava TV serija “Police Squad!” iz 1982. bila je potpuni promašaj pa ju je zbog vrlo slabe gledanosti TV mreža ABC ukinula nakon samo šest emitiranih epizoda. To je trebao biti kraj za poručnika Franka Drebina, ali šest godina poslije Hollywood je odlučio riskirati i snimiti filmsku verziju. To se pokazalo kao vrlo pametan potez, “Goli pištolj” bio je jedna od najboljih parodija 80-ih, ostvario je veliki uspjeh na kinoblagajnama i lansirao je dva nastavka.

5. Serenity

Sci-f serija “Firefly” iz 2002., usprkoj svojoj popularnosti, imala je samo 14 epizoda. No kao i većina stvari na kojima radi redatelj Joss Whedon, serija je privukla fanatičnu publiku koja se nije htjela oprostiti od nje. Whedon ih nije htio razočarati pa je nagovorio Universal da pretvori seriju u film, a da pritom koristi i cijelu postavu glumaca iz serije. Onda ga je čekao najveći izazov – kako napisati scenarij koji će zadovoljiti sve fanove, a pritom biti primamljiv i novoj publici. Iako na blagajni nije ostvario spektakularan uspjeh, i fanovi i kritičari su bili vrlo zadovoljni.

6. Beavis and Butt-head Do America

Bilo je teško povjerovati da se može snimiti film o Beavisu i Butt-headu. Ponajviše zato što nismo mogli zamisliti da se ovaj klošarski dvojac može maknuti sa svog kauča i krenuti u neku avanturu. No tvorac serije Mike Judge je uspješno doskočio tom problemu; napisao je scenarij u kojem je netko oteo njihov televizor, time ih natjeravši da krenu u potragu diljem Amerike. U toj potrazi su upoznali Billa Clintona, hrpu penzionera i svog pravog oca. Apsolutno urnebesno ostvarenje.

7. The Simpsons Movie

Planovi o snimanju filmske verzije Simpsona su se krenuli stvarati još početkom 90-ih kad je bilo jasno da je serija postala kulturološki fenomen. Tad sje studio htio odbaciti animiranu verziju i snimiti film u kojem bi Macaulay Culkin glumio Barta, a John Goodman Homera. Iako je taj plan u konačnici odbačen, serija nije prestajala biti mega uspješna pa se ni od ideje filma u Foxu nije odustajalo. To se konačno dogodilo 2007. kad je izašao animirani film kojeg kritika nije prihvatila pretjerano dobro, ali sve pesimiste je ušutkao podatak da je “The Simpsons Movie” zaradio više od pola milijarde dolara.

8. South Park: Bigger, Longer and Uncut

Ovaj film je sam po sebi bio smiješan, ali naslov je toliko genijalan da odbijamo korisiti hrvatski prijevod koji je ubio svu tajanstvenost fore koja se skriva iza njega. Film je također po prvi put uveo lik Sotone, koji je od tad neizostavni dio serije. Iako je film bio veliki hit, tvorci “South Parka” Trey Parker i Matt Stone su rekli kako im ne pada na pamet snimiti novi dok god ne smisle dovoljno dobar scenarij.

9. Star Trek II: The Wrath of Khan

Deset godina nakon što je “Star Trek” ukinut nakon samo 3 sezone, ekipa Enterprisea se vratila u filmu “Star Trek: The Motion Picture” koji je bio apsolutno grozan. To se činio kao konačni kraj za ovu franšizu, no onda je 1982. izašao novi film koji je pokušao vratiti magiju iz serije. I uspjeli su u tome; vratili su Ricarda Montalbána u ulogu voljenog lika Khana Nooniena Singha, koji se do tada pojavio u samo jednoj epizodi. Film je bio ogroman uspjeh i lansirao je bizaran niz novih “Star Trek” filmova, koji su dijelom bili dobri a dijelom užasni.

10. Bjegunac

Kad se posljednja epizoda serije “Bjegunac” emitirala u SAD-u 1967., pogledalo ju je 25 milijuna ljudi. Hollywoodu je trebalo više od dva desetljeća da uvide koliki potencijal ima ova serija kad bi se pretvorila u film. Na kraju je film ispao odlično. Andrew Davis je odradio dobar posao kao redatelj, a Harrison Ford i Tommy Lee Jones su bili izvrsni u glavnim ulogama. To je jedan od filmova koji nikad neće zastarjeti, s čime bi se složili u svim hrvatskim TV kućama koje ga repriziraju svake godine.