Pričali smo s čovjekom koji radi film o Divljanu; zvuči super no treba pomoć i pokrenuo je crowdfunding

Mladen Matičević o filmu u kojem sudjeluju najveći iz Vladinog vremena

Vlada Divljan, glazbenik i frontmen kultnih Idola, preminuo je u Beču prije nešto više od dvije godine. U međuvremenu, beogradski scenarist i redatelj Mladen Matičević krenuo je o njemu snimati dokumentarni film, ‘Nebesku temu’. U snimanju dokumentarca s elementima igranog filma sudjelovali su neki od najznačajnijih autora Divljanove generacije. Između ostalih, pojavljuju Darko Rundek, Dušan Kojić Koja, Srđan Gojković i Bajaga. Snimanje je počelo prije godinu dana, snimljeno je 80 posto materijala, no za ostatak nedostaje još malo novca. Zato je nedavno pokrenuta indegogo cowdfunding kampanja.

“Vlada Divljan bio je moj veliki heroj. Smatrao sam da je njegovom smrću nastala ogromna praznina. Jednostavno sam htio napraviti film o njemu i o ljudima koji su ga voljeli. Htio sam pokušati sačuvati te dvije vrste emocija koje su postojale, tu jednu jako pozitivnu koju je nosio sa sobom dok je bio živ, i tu strahovitu tugu koju smo svi osjetili kada je otišao. To je, ukratko, motiv da se taj film radi”, rekao nam je Matičević.

Nov način financiranja filmova

Kako pojašnjava, film se počeo snimati privatnim novcem Divljanovih prijatelja. Određenu svotu osigurao je i Filmski centar Srbije, a s obzirom na to da se jedan dio filma snima i u Hrvatskoj, film je prijavljen na natječaj HAVC-a. “Budžet je jako velik jer je film ambiciozan. Radili smo ga po standardima pravog, dugometražnog igranog filma. Snimao se u Beogradu, Zagrebu, Beču, na Braču i u Rovinju. Govorimo i o ogromnom broju izvođača koji sudjeluju sa svojim obradama Divljanovih pjesama. Ovo nije film u kojem ljudi sjede ispred kamere i razgovaraju, već film u kojem svaki od sudionika ima svoje dvije-tri scene koje su režirane kao scene igranog filma. Svi akteri govore u offu, nema intervjua i imamo 12 izvođenja Divljanovih pjesama. Taj je film, za standarde regije, jako skup”, pojašnjava Matičević.

Kao cilj crowdfunding kampanje postavljen je iznos od 39.000 dolara, koliko je potrebno da se snimanje dovrši. “Mi smo se sada okrenuli jednoj novoj metodi prikupljanja novca, crowdfundingu. To je zapravo budućnost financiranja filmova”, smatra autor. Kako pojašnjava, kod financiranja filmova na ovaj način, gledatelj doniranjem zapravo u neku ruku preuzima ulogu producenta. “Tu imate dvosmjernu komunikaciju. Nestaje ona klasična situacija u kojoj filmaš čeka nekakve centre kulturne moći da mu kažu ‘snimat ćeš taj film’ ili ‘ne, nećeš snimati taj film’. Ti zapravo na internet izneseš dio svog filma i ponudiš ljudima da ti, ako žele, pomognu. Osim što dobivaš novac, tim procesom potvrđuješ da je to što radiš dobro. Tako, posredno, i publika može određivati kakav film želi gledati”, kaže.

Kampanja traje još malo više od mjesec dana

Matičević kaže da je ovo prva takva kampanja za film u Srbiji. “U svim se ovim državama filmovi snimaju tako da vam novac da televizija ili da ga dobijete na natječaju. Crowdfunding je ustvari oruđe da se dostigne neka kreativna sloboda. Kada to postane standard, onda će gro nekakvih zanimljivih, atraktivnih, nezavisnih i provokativnih filmova dolaziti kao posljedica takvog financiranja”, dodaje.

Njegov je film do sada pomoglo više od 400 ljudi, koji su ukupno prikupili nešto više od 33.000 dolara. Do kraja kampanje je ostalo otprilike mjesec dana, a Matičević se nada da će premašiti fleksibilni cilj od 39 tisuća. “Nama je cilj postavljen na 39 tisuća dolara jer nam toliko treba da se dovrši snimanje. No, ne postoji limit. Može se dogoditi da dobijemo i novac za postprodukciju ” priča. Što se više novca skupi, pojašnjava, to će se više moći uložiti i na kraju će proizvod biti bolji. Novac možete donirati ovdje.