Nekad je nužno odabrati stranu

Pričao sam s ravnateljicom Ljetnih igara koja kaže da po zakonu ne smije izvesti predstavu (a Ministarstvo kulture tvrdi da može)

Ravnateljica, MUP i Ministarstvo imaju različite poglede na prijetnje

Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara
FOTO: Dugrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre jučer su objavile da otkazuju jednu od većih produkcija koje su spremali za ovu sezonu. Riječ je o predstavi ‘Elementarne čestice’ po romanu Michela Houellebecqa, kontroverznog francuskog pisca. Objašnjenje za otkazivanje predstave u režiji Ivice Buljana bilo je vrlo neobično.

Ravnateljica Igara obavijestila je novinare kako su primili dopis MUP-a u kojem ih se obavještava da bi izvođenje te predstave moglo predstavljati sigurnosni rizik. Iako je MUP ravnateljicu Igara izvijestio o sigurnosnom riziku samo jednom rečenicom, kasnije je Telegram ekskluzivno objavio detalje iz procjene koju su napravili analitičari Sigurnosno-obavještajne agencije. SOA je izrazila svoju zabrinutost zbog prijetnji koje je Houellebecq primao od radikalnih islamista zbog svojih kontroverznih izjava o Islamu.

Još uvijek nitko nije siguran što se dogodilo

Kulturna javnost je odmah reagirala. Mani Gotovac je za Telegram izjavila kako ‘nas takva cenzura vraća u srednji vijek’, a Krešimir Dolenčić je rekao kako je ‘užasno da se kazalište zabranjuje’. No ima jedan problem. Još uvijek nije jasno što se točno dogodilo, kako je došlo do zabrane ove predstave. Zamolio sam ravnateljicu Dubrovačkih ljetnih igara Ivanu Medo Bogdanović da nam ispriča što se događalo posljednjih dana.

Kako je došlo do otkazivanja predstave ‘Elementarne čestice’?

Ivana Medo Mogdanić: Temeljem pismenog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predstave Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je nakon izvršene procjene Sigurnosno-obavještajne agencije, utvrdilo da bi izvođenje iste predstavljalo sigurnosni rizik. Odmah po dobivenom službenom dopisu MUP-a uprava Igara je postupila sukladno zakonima.

Tko je donio odluku da se predstava ne izvede?

I.M.B.: Niti Županija dubrovačko-neretvanska niti Ministarstvo unutarnjih poslova nisu izrijekom zabranili predstavu, već je MUP svojim dopisom ukinuo mogućnost da unutar okvira zakona Republike Hrvatske Dubrovačke ljetne igre izvedu predstavu i okupe publiku.

Procjena je upozoravajući, a ne obvezujući akt

Čini se da je ovaj dio s kršenjem zakona bio ključan za donošenje odluke hoće li se predstava otkazati. Ranije danas upitali smo Ministarstvo kulutre da nam pojasni koliko značenje ova procjena MUP-a ima za održavanje predstave i može li se ona održati čak i uz procjenu da se radi o događaju koji sa sobom nosi visoki rizik. Ministarstvo je imalo malo drugačije tumačenje od ravnateljice Igara.

‘Iako je u svom radu Ministarstvo kulture uvijek vođeno načelima poštivanja umjetničkih sloboda, u ovom slučaju ne može zanemariti sigurnosnu procjenu resornog ministarstva’, stoji u dopisu Ministarstva kulture. ‘Sigurnosna procjena MUP-a RH nije obvezujući akt, nego je više „upozoravajući“, ali je rukovodstvo Dubrovačkih ljetnih igara potpuno autonomno u odlučivanju kako o svom programa, tako i u svim ostalim elementima Festivala, odnosno i o elementima sigurnosti gledatelja i izvođača. Stoga će, sukladno procjenama rizika, donijeti odluku i o eventualnoj promjeni repertoara’.

Pravnici savjetovali protiv izvođenja predstave

Upitao sam zato ravnateljicu, ako ministarstvo kaže da Festival sam odlučuje hoće li ili ne postaviti predstavu i da je ova procjena samo ‘upozoravajućeg’ karaktera, van kojih je zakonskih okvira stavljena izvedba ‘Elementarne čestice’.

‘Savjetovali smo se s pravnicima i izravno bismo kršili nekoliko zakona, među ostalima Zakon o javnom okupljanju’, odgovorila Ivana Medo Bogdanović. ‘Naime, Dubrovačke ljetne igre kao organizator imaju obavezu prijaviti MUP-u svako javno okupljanje pa tako i izvedbe sporne predstave. MUP nakon ovakve procjene rizika za sigurnost publike ne može dati takvu dozvolu pa stoga ni mi ne možemo izvesti predstavu.’

U radu vijeća Dubrovačkih ljetnih igara sudjeluju i predstavnici županije koji su prvi izrazili zabrinutost zbog sigurnosti, pa su oni i zatražili procjenu rizika. Mani Gotovac tvrdi da nitko nije imao prigovore tada, prije tri mjeseca. Zašto nisu uloženi prigovori?

I.M.B.: Sjednica Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara održana je 17. ožujka 2015. godine u Ministarstvu kulture. Sjednici je, u županovo ime, prisustvovao njegov zamjenik Davorko Obuljen koji nije dao pozitivno mišljenje, odnosno u ime Dubrovačko-neretvanske županije nije prihvatio prijedlog programa nalazeći spornom predstavu „Elementarne čestice“ Michela Houellebecqa. Koliko nam je poznato, po završetku sjednice župan Dobroslavić je zatražio procjenu rizika od nadležnih institucija. Dakle, ja sam bila upoznata i upravo radi datuma, dva mjeseca prije premijere i sedam dana prije početka proba, sam poslala požurnicu Ministarstvu unutarnjih poslova kako bismo što prije dobili nalaz.

Kontroverzan lik, ali bez velike opasnosti

Koliku ulogu županija ima u odlukama vezanima uz program?

I.M.B.: Po Statutu Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovačko-neretvanska županija je jedan od tri javna izvora financiranja festivala (Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik, Županija). Župan dubrovačko-neretvanski je automatski i jedan od sedam članova Festivalskog vijeća koje usvaja program na prijedlog umjetničkog vodstva, te prihvaća programska i financijska izvješća po završetku Igara. Napominjem da umjetničko vodstvo ipak u praksi ima veliku autonomiju prilikom izbora programa.

Prema vašem mišljenju, postoji li realna prijetnja zbog ove predstave?

I.M.B.: Iako znajući za sve kontroverze oko lika i djela Michela Houellebecqa, nismo smatrali da postoji realna opasnost od terorizma zbog ove predstave, inače je ni ne bismo stavili na program. Naslov smo odabrali jer je Houellebecq jedan od naistaknutijih suvremenih pisaca, prevođen na većinu svjetskih jezika, a ovo je trebao biti prvi put da se neko njegovo djelo izvodi u Hrvatskoj. Zbog njegove kontroverznosti bili smo svjesni mogućeg skandala, ali ne ove vrste.

U kojoj je fazi bila predstava kada je otkazana?

I.M.B.: Predprodukcijska faza je u potpunosti bila završena, adaptacija romana gotova, a probe su trebale početi za sedam dana, no na sreću još uvijek bez velikih financijskih troškova.

Što sada? Možete li u dva mjeseca spremiti novu predstavu?

I.M.B.: Sada je prioritet kroz nekoliko sljedećih dana donijeti odluku hoće li će se raditi premijera novog dramskog naslova i koji bi to naslov bio, ili ćemo umjesto toga dogovoriti jedno do dva dramska gostovanja.