Prije tri godine prodavala je slike na sajmovima za 400 dolara. Sad ruši rekorde na aukcijama

Slika Kanađenke Anna Weyant postigla je rekordnu cijenu za djela jedne mlade umjetnice

FOTO: Screenshot/YouTube/MUSE Magazine

Kanađanka Anna Weyant postala je jedna od najtraženijih mladih umjetnica u New Yorku. Nakon svađe s bivšim galeristom, koji je jednu njezinu sliku kupio za 15.000 dolara, a prodao je godinu dana kasnije za 1.6 milijuna dolara, dvadeset sedmogodišnja njujorška slikarica Anna Weyant našla je novog trgovca umjetninama, legendarnog 71-godišnjeg Larryja Gagosiana s kojim je i u vezi posljednjih godinu dana, piše Artmajeur.

Anna Weyant koju je proslavio Instagram, ispričala je svoju priču za WSJ, o tome kako je, prije tri godine, svoju prvu sliku prodala na ulici za 400 dolara. Sada je nekoliko njezinih radova na aukcijama zaradilo više od milijun dolara, a očekuje se da će cijene radova vrtoglavo rasti.

Djelo prodano po rekordnoj cijeni

Pretpostavlja se da je slika Žena koja pada, za koju slikarica kaže da ju je prošle godine prodala svome galeristi Timu Blumu za 15.000 dolara, u središtu njihovog raskida suradnje. Kako je potražnja za njezinim slikama počela rasti, galerist Blum je sliku poslao na aukciju u Sotheby’s gdje je prošlog mjeseca prodana po rekordnoj cijeni za djelo mlade slikarice. Blum nije time prekršio pravila iako trgovci rijetko šalju slike umjetnika koje zastupaju na aukciju, a Anna Weyant kaže za WSJ da je taj postupak bio samo kap koja je prelila čašu njihove suradnje.

Slikarica je rođena u Calgaryju, u Kanadi. Studirala je slikarstvo na Rhode Island School of Design, školi najbližoj New Yorku. Kći je odvjetnice i suca i nije iz umjetničke obitelji. Nakon što je 2017. godine diplomirala, šest godina provela je slikajući na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hanggzhouu.

Od anonimke do vrijedne umjetnice

U New York se preselila 2018. godine i počela pomagati etabliranoj slikarici Cyntiji Talmadge koja je njezin rad promovirala na vlastitom Instagramu. Upoznala ju je i sa svojom dilericom umjetnina Ellie Rines, vlasnicom njujorške galerije 56 Henry koja je u djevojci vidjela veliki potencijal.

Rines je pomogla Weyant u nekim njezinim prvim prodajama, u ljeto 2019., na sajmu umjetnosti u Hamptonsima, gdje je nekoliko slika prodano po 400 dolara. Uslijedile su grupne izložbe u galeriji 56 Henry, a uskoro i samostalna pod nazivom Dobro došli u kuću lutaka. Do proljeća 2021. godine Weyant je ekskluzivno predstavljala losanđeleška galerija Blum&Poe koja je neke od njezinih slika prodavala za 50.000 dolara.

Jedinstvene slike

Čuveni galerist Gagosian, nakon što je posjetio njezinu izložbu u proljeće 2021. godine, pozvao je mladu slikaricu na večeru u svoju vilu na Beverly Hillsu. Uskoro su počeli izlaziti, a viđeni su u Parizu u Saint Tropezu. Unatoč usponu i slavi, slikarica i dalje stanuje u jednosobnom stanu od oko 60 kvadrata, na njujorškom Upper East Sideu.

Prodaja slike Žena koja pada nadmašila je sva očekivanja, a postignuta cijena osam puta je veća od procjene. Prijatelji slikarice oštro osuđuju nagađanja da joj veza s galeristom daje prednost u svijetu umjetnosti jer su njezine slike stvarno jedinstvene, kažu.