Nekad je nužno odabrati stranu

Procurio je scenarij za film o Jobsu, ovo je sve što smo do sada saznali

Tabloidi su se dokopali rane verzije scenarija i objavili sve detalje

FOTO: AFP

O Jobsu je snimljeno nekoliko filmova. Neki su bili katastrofalni, drugi sasvim solidni, ali ni jedan nije bio na razini svog glavnog protagonista. Ni jedan nije imao neki ‘wow’ faktor. Tu genijalnost, priča se po dobro upućenim krugovima, trebali bi vidjeti u novom filmu baziranom na životu velikog Steve Jobsa.

Filmu sve ide u prilog. Jobsa, iako mu baš nimalo ne sliči, glumi genijalni Michael Fassbender, a scenarij piše vladar brze rečenice i bahatog glavnog lika – Aaron Sorkin. I, uz to, film je baziran na Walter Isaacsonovoj biografiji Jobsa, koja je izabrana među najbolje biografije ikada napisane.

Koliko će film biti dobar su do sada bila samo nagađanja, jer smo vrlo malo znali. Osim scenarista i glumaca, do sada smo saznali da će se cijeli film odvijati u tri odvojena dana Jobsova života, svaki trideset minuta prije predstavljanja nekog od ključnih eventova na kojima je predstavio revolucionarne uređaje.

Tri ključna trenutka u životu

No od danas znamo puno više. Poduzetni novinari iz 9to5Mac dokopali su se radnog scenarija koji je imao datum iz veljače prošle godine. Ako će ova rana skica iole odgovarati završenom filmu, onda vam imamo neke detalje za otkriti. Naravno, ako ne volite spoilere, prestanite čitati.

Iz scenarija saznajemo da su na tri eventa u filmu predstavlja orginalni Macintosh, NeXT Cube i prvi iMac.

Film počinje sa predstavljanjem Macintosha i to ključnom scenom u kojoj Andy Herzfeld i Joanna Hoffman, članovi Jobsovog tima, uvjeravaju šefa da izbace ikoničnu rečenicu ‘Hello, I am Macintosh’ koju je kompjuter trebao izgovoriti na pozornici jer nisu sigurni hoće li sintesajzer glasa raditi.

Duhoviti i intimni pogled u život genijalca

Jobs, naravno, odbija i zahtjeva da se ugase osvijetljeni znakovi za izlaz u slučaju opasnosti, kako bi cijela dvorana bila u potpunom mraku i da bi se gledatelji mogli potpuno posvetiti prezentaciji. Čak i ponudi da plati kaznu u ime zgrade ako ih netko prijavi zato što su ugašena svjetla. ‘Ako vatra izazove stampedo prema neoznačenim izlazim, oni koji prežive će ovo pamtiti zauvijek’, kaže Jobs.

Hoffman odvlači Jobsa na stranu i uvjerava ga da postoji šansa da Macintosh neće uspjeti izgovoriti sve što treba. A ako se to dogodi, postoji realna prijetnja da IBM preuzme premoć na tržištu. Jobs još uvijek ne odustaje i prijeti Hoffmanu da će mu uništiti karijeru ako sintesajzer ne bude radio. ‘Przovat ću svakog poimence na pozornici. Svi će znati tko je odgovoran za što, pa će tako znati i da si ti kriv što Macintosh ne može govoriti. Možda nećeš umrijeti, ali ćeš sigurno poželjeti da si mrtav.’

Otkriven i dramatičan kraj

Drugi čin se odvija u trenucima prije prezentaciji NeXT-a, računala koje je Jobs napravio nakon što su ga izbacili iz Applea, dok nam treći čin pokazuje evoluciju i Jobsa i njegovih kompjutera, sve kroz trenutke prije lansiranja revolucionarnog iMaca.

Jobsova kćer Lisa ima ključnu ulogu u sva tri čina, potvrđujući ranije glasine da bi mogla biti jedan od ključnih likova. U prvom činu Jobs inzisitra da je ideja da model kompjutera nazove po njoj čista slučajnost, i to dok je ona u sobi.

Film završava (sada stvarno prestanite čitati ako ne želite znati), sa scenom u kojoj se Jobs pomiruje sa Lisom samo nekoliko trenutaka prije nego izlazi na pozornicu da predstavi iMac i sve odlazi u crno.