Zadnjom izložbom 'Otkrivanje' spojio sam svoje tri životne strasti

Profesor na Filozofskom fakultetu, likovni umjetnik i geštalt psihoterapeut izložio je nove radove

Marko Tokić, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu i likovni umjetnik prošli je tjedan izložio svoje radove u galeriji Modro u Radićevoj ulici. Izložba “Otkrivanje” predstavlja seriju od dvadeset apstraktnih radova većih dimenzija koji se prvenstveno sastoje od monokromatskih kolaža izvedenih u minimalističkoj maniri. Kako i sam autor kaže radovi su prožeti njegovom osobnom pričom i predstavljaju njegovu motivacijsku u životnu snagu.

Kao profesor filozofije inspiraciju je, kaže, crpio iz platoničke filozofije, pitagorovske numerologije, te moderne psihoterapije i dadaističkog stanja svijesti, pa je na sadržajnoj razini krenuo povezivati te naizgled nepovezane koncepte.

U radovima je spojio svoje tri životne strasti

“Primjerice, na jednoj slici sam povezao imena Platona, Freuda i Dade i to s pričom o pitagorovcu Hipazu koji je svojim prijateljima otkrio da postoji jedno tajno Pitagorino učenje, pa su ga zbog otkrivanja te tajne bogovi kaznili i on se utopio u brodolomu”, opisuje Marko i dodaje kako ga je ta priča o otkrivenju potaknula i na ime izložbe.

Foto: Sanjin Kaštelan

Priča o Hipazu, govori, simbolizira njegovu posvećenost grčkoj filozofiji dok sam slike tematiziraju i njegovu strast prema geštalt psihoterapiji kojom se već neko vrijeme bavi. “Slike su zapravo vrlo minimalističke i to sam radio svjesno jer sam želio svesti formu na najjednostavnije elemente. Imamo pozadinu i jednostavne oblike koje sam šivao ili lijepio na slikarsko platno kako bih predstavio figuru”, opisuje umjetnik i dodaje kako ta estetika ima snažnu vezu s osnovnim principima geštalta.

“Naime, našiveni elementi tematiziraju principe geštalt psihologije. Dakle, pozadinu i figuru koji, prema geštaltistima, objašnjavaju način kako naš um percipira bilo kakvu vizualnu informaciju. I tim sam radovima zapravo spojio sve tri svoje životne strasti; filozofiju, geštalt psihoterapiju i slikarstvo. I sve to sam pokušao pokušao dadaistički povezati u neku apsurdnu cjelinu”, objašnjava Tokić.

Slikanjem se bavi od djetinjstva

Izložbu je, kaže, pripremamo šest mjeseci, a osim boje i slikarskog platna koristio je i ostatke starih komadića, kartona i tkanina. “ Spontano sam kombinirao kompozicije tako što bih odbačeni materijal lijepio ili šivao malom ručnom mašinicom. Radio sam to bez svjesne kontrole jer sam želio slijediti taj dadaistički automatizam. Bilo mi je jako lijepo raditi tim umjetničkim principima jer me oživljavaju iznutra”, kaže Tokić.

Foto: Sanjin Kaštelan

Zanimljivo je i da je oblike zašio samo na gornji rub, pa se svaki od njih može podignuti. “ Na prvi pogled se to ne vidi, no ako gledatelj pozornije promatra sliku može sam doći do toga, a kada podigne taj ušiveni rub otkrit će nešto novo, neke nove riječi ili simbole”, govori Marko.

Iako nije upisao Likovnu akademiju Marko se slikanjem bavi od djetinjstva, član je HDLU-a, te već godinama svoje radove izlaže na samostalnim izložbama. “Ne mogu reći da nije bilo teško doći do samostalnih izložbi. Teško je i umjetnicima koji su završili akademiju, ali moj motiv nije bio da se probijem na likovnoj sceni. Radim to iz svojeg gušta i velike potrebe”, govori Marko koji već neko vrijeme radi u istom ateljeu s akademskom slikaricom Robertom Vilić.

Izložba se može pogledati do 10. svibnja

Veseli ga, kaže, što je ovu izložbu imao prilike izložiti baš u galeriji Modro. “ Sviđa mi se ova galerija i zanimljivo mi je što je mnogo posjetitelja komentiralo da radovi zrače toplinom, iako su monokromatski s puno crne i sive boje. No, ja nekako vjerujem da je toplinu slikama dala i ova galerija, Također, želio bih naglasiti i da je galeristica Irena Jurković jedna divna, nevjerojatno susretljiva i podržavajuća osoba što mi je uvelike olakšalo cjelokupni rad i ovo izlaganje”, govori.

Foto: Sanjin Kaštelan

Inače, Tokić je do sada imao desetak samostalnih izložbi u Kopru, Zagrebu, Kutini i Novskoj, ali za svoju zadnju izložbu kaže da je dao sve od sebe. “Jako sam zadovoljan i zapravo mogu reći da je na ovoj izložbi kulminiralo moje cjeloživotno iskustvo u slikarstvu”, govori Marko i dodaje da se izložba može pogledati do 10. svibnja.