Propalo snimanje nove verzije horora 'Ono' i Stephenu Kingu se čini da je to dobra stvar

Redatelj je dao otkaz jer je studio inzistirao da cijelu radnju stisne u jedan film

Kao klinac nisam bio pretjerano fasciniran hororima. OK, bili su krvavi, glasni, dramatični, sablasni, ali zbog njih nisam imao problema s noćnim morama. Sve dok nisam pogledao “Ono”. To je bilo nešto posve drukčije. Nema tog nastavka “Straha u Ulici Brijestova” ili “Djece kukuruza” koji me isprepadao poput ove mini-serije. Tjednima nisam mogao normalno spavati.

Ova serija nastala je kao ekranizacija istoimene knjige Stephena Kinga, izašle 1986. Radnja se događa u dva različita perioda; tijekom 50-ih i 80-ih godina, a prati grupu prijatelja koji su se kao djeca susreli s bićem koje mijenja oblik, a godinama kasnije moraju se vratiti u svoj rodni grad kako bi se opet susreli s njim. Iako mnogi tvrde kako mini-serija nije ni upola dobra poput knjige, ona je i dalje odlična. Scenarij je bio mračan i sablastan, a Tim Curry u ulozi klauna Pennywisea bio je neponovljiv. Garantiram da svi koji su pogledali ovu seriju nisu više nikad mogli doživjeti klaune kao simpatična i smiješna stvorenja.

Redatelj odustao zbog neslaganja sa studijem

Prošle godine filmski studio New Line odlučio nas je pokušati ponovno isprepadati i snimiti remake ove serije, ovaj put u obliku filma. Angažirali su Caryja Fukunagu da režira, a Pennywisea je trebao glumiti mladi Will Poulter. No prošlog je tjedna Fukunaga odustao od ovog projekta jer studio inzistira da se cijela priča stisne u jedan film.

Kingova knjiga ima otprilike 1100 stranica. Ukupno trajanje mini-serije bilo je tri sata, i ni to nije bilo dosta da se dovoljno studiozno prikažu svi važni elementi ove mračne, emotivne i kompleksne priče. Čini se da je New Line imao problema s budžetom i zbog toga su htjeli da se snimi samo jedan nastavak. Zasad se ne zna znači li Fukunagin otkaz konačni kraj ovog projekta ili samo privremenu odgodu. New Line je potvrdio kako film ostaje kod njih, ali trenutno ne postoji ni datum početka snimanja ni lokacija na kojoj bi se trebalo snimati. I Stephen King je na svom Twitteru potvrdio da je propast vjerojatnija varijanta.

Moram priznati da se slažem s argumentom nesuđenog redatelja Fukunage. Teško je zamisliti da bi se ova priča mogla dovoljno kvalitetno prikazati u jednom filmu, pa čak i kad bi trajao puno dulje od dva sata. No, recimo, nova verzija serije, s debelim budžetom, pravom ekipom i dobro odabranim glumcima mogla bi biti apsolutno fantastična i vrlo vjerojatno bi mi ponovno mogla uzrokovati probleme sa spavanjem.