Prošlo je 50 godina od kultne komedije 'Vruća sedla'. Mnogi se pitaju bi li taj film mogao biti danas snimljen

Iako je film stekao imidž kontroverznog djela zbog svog eksplicitnog humora i politički nekorektnih izraza, brzo je stekao status klasika

Kultna komedija iz 1974. godine “Vruća sedla” ove godine obilježava svoj 50. jubilej. Film je režirao legendarni Mel Brooks, koji je također bio jedan od scenarista, a zajedno s njim scenarij su pisali i Andrew Bergman, Richard Pryor, Norman Steinberg i Alan Uger. Čim su se pojavila na velikom platnu, “Vruća sedla” su osvojila publiku svojim nekonvencionalnim pristupom žanru vesterna.

Glavne uloge tumačili su Cleavon Little kao šerif Bart, Gene Wilder kao Jim, Harvey Korman kao Hedley Lamarr te Madeline Kahn kao Lili Von Shtupp.

Iako je film “Vruća sedla” stekao imidž kontroverznog djela zbog svog eksplicitnog humora i nekonvencionalnog pristupa temi rasizma, brzo je stekao status klasika i postao omiljen među publikom diljem svijeta. Unatoč kritikama zbog politički nekorektnih elemenata (mnogi vjeruju da “Vruća sedla” danas niti ne bi mogla biti snimljena), film je bio financijski uspješan i osvojio je brojne nagrade, uključujući tri nominacije za Oscara.

Ali, treba napomenuti da je film jedva bio snimljen i ispao kontroverzan i te 1974. godine, iz istog razloga, što dokazuje i jedna anegdota sa seta.

Naime, Burtonu Gilliamu – koji je u filmu igrao bijelca koji u jednom trenutku traži od crnih radnika da pjevaju u liniji (“Kad ste bili robovi, pjevali ste kao ptice”) – bilo je toliko neugodno upotrijebiti riječ koju danas anglofoni govornici poznaju kao “N-word”, da se kasnije ispričavao zvijezdi filma, Cleavonu Littleu. Ovaj ga je – kaže legenda – umirivao, podsjećajući ga na činjenicu da igra zločestog lika u filmu.

Rušenje tabua

Mel Brooks je svojom hrabrošću u obradi teških tema kao što su rasizam i predrasude ostavio trajni pečat na filmskoj industriji, a “Vruća sedla” pamtimo po humoru kao sredstvu za rušenje tabua. Upravo je humor kod Brooksa bio najvažniji postupak; apsurdnost rasizma i predrasuda uspješno je prikazao kroz groteskne situacije i dijaloge.

Radnja filma prati šerifa Barta, crnca koji postaje šerifom malog gradića Rock Ridgea, te se sukobljava s lokalnim stanovništvom i zlikovcem Hedleyjem Lamarrom.

Kroz niz urnebesnih situacija i neočekivanih obrata, film satirično prikazuje stereotipe i predrasude s kojima se suočavaju manjine te dokazuje da se i najosjetljivije teme mogu obraditi na humorističan način: pružajući publici ne samo smijeh, već i dublje razumijevanje društvenih problema.