Quentin Tarantino bi mogao izgubiti stotine milijuna dolara jer je (navodno) ukrao scenarij za Djanga

Dvojica scenarista tvrde da je samo tarantanizirao njihovu ideju

NEW YORK, NY - DECEMBER 14: Director Quentin Tarantino speaks at the press conference for THE HATEFUL EIGHT at Waldorf Astoria Hotel on December 14, 2015 in New York City.   Bryan Bedder/Getty Images for The Weinstein Company/AFP
FOTO: AFP

Strani mediji pišu o tome da je protiv redatelja Quentina Tarantina podignuta tužba jer je navodno ukrao autorska prava za scenarij filma Odbjegli Django. U toj tužbi, koja se odnosi i na producentsku kuću Weinstein Company odnosno na studio Columbia Pictures, scenaristi Oscar Colvin i Torrance Colvin Tarantina nazivaju lopovom koji je priznao da “krade iz svakog filma koji je ikad snimljen”.

Colvini su navodno sporni scenarij (u njihovoj se verziji zove Freedom) poslali Agenciji William Morris koja je, doduše, pregovarala s Tarantinom o mogućoj suradnji, ali spomenutom se dvojcu čini da preklapanja u scenarijima nisu nimalo slučajna. Oni, naime, tvrde da priča o odbjeglom robu koju je Tarantino ekranizirao nije prva takve vrste i kao dokaz spominju primjer drugog roba čijim su se životom oni bavili.

Nadalje, tvrde da su oni “uložili krv, znoj i suze u razvijanje svoje jedinstvene ideje koja je na kraju postala film Odbjegli Django… Tarantino je ukrao plotove i glavnu priču Freedoma i samo ih tarantinizirao”. Zbog toga sad o slavnog redatelja traže odštetu koja bi mogla premašiti stotine milijuna dolara, pod uvjetom da se dokaže da su oni stvarno u pravu, naravno.