Ravnatelj Hermitagea jako se trudi pokrenuti svijet kako bi se nakon rata obnovio antički grad Palmira

Tvrdi da se Palmira mogla spasiti, ali da SAD-u to nije bilo u interesu

An undated image, which appears to be a screenshot from a video and which was published by the Islamic State group in the Homs province (Welayat Homs) on August 25, 2015, allegedly shows smoke billowing from the Baal Shamin temple in Syria's ancient city of Palmyra. The temple was reportedly destroyed by the extremist group and news of its demolition sparked international condemnation earlier this week. AFP PHOTO / HO / WELAYAT HOMS 
=== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT HOMS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
FOTO: AFP

Ravnatelj poznatog ruskog muzeja Hermitage Mikhail Pjotrovski izjavio je da je muzej kojim ravna spreman pomoći pri obnovi potpuno devastiranog antičkog grada Palmire. Poručio je i da se muzejske institucije diljem svijeta pripremaju za trenutak u kojem će biti moguća obnova tog grada koji su pripadnici ISIS-a uništili prošle godine.

Prva u nizu akcija koje će se fokusirati na obnovu Palmire održat će se u Hermitageu već idući mjesec. U tom muzeju izložit će se, naime, fotografije ruskog fotoreportera Aleksandra Dimkinova, a njegove fotografije Palmire popratit će projekcije uništenih lokaliteta među kojima se nalazi i slavoluk pobjede.

U planu obnova arheoloških nazališta diljem svijeta

No, Pjotrovski se ne ograničuje samo na Palmiru. Štoviše, u svoju kampanju planira uključiti i lokalitete u Afganistanu, Iraku, Maliju i Jemenu. Hermitage tako idući mjesec održava Dan Jemena.

Tad će se održati cijeli niz predavanaja, radionica i seminara na temu malo poznato kulturne i spomeničke baštine Jemena uništene za vrijeme Saudijskih bombardiranja te države. Inicijativu su podržale institucije puput Louvrea, British Museuma i Metropolitana.

Slavoluk pobjede
Slavoluk pobjede AFP

Muzeji se boje da ih se ne optuži za pljačke

Pjotrovski ističe i da bi se mnoge ugledne muzejske institucije rado priključile projektu obnove Palmire, ali se boje da će im se predbaciti što su se izložaka koji bi se izložili dokopali zahvaljujući pljačkama koje datiraju još iz vremena kolonijalizma.

Valja znati da je zahvaljujući takvim ekspedicijama Hermitage jedan od malobrojnih muzeja na svijetu koji imaju odjel posvećen isključivo Palmiri. Stoga je zanimljivo da je upravo to bogatstvo artefakata iz Pamire kojima Hermitage raspolaže jedan od argumenata Pjotrovskog kojima brani kolonijalističke pljačke. “Da ti objekti nisu odneseni iz Palmire danas ne bi postojali”, tvrdi ruski stručnjak specijaliziran za Arabiju.

Uništavanje kulturne baštine jednako je zločinu protiv čovječnosti

Ravnatelj Hermitagea zastupa stajalište da se Palmira mogla spasiti od ISIS-ovog razaranja. “Mislim da ne bi bio nikakav problem bombardirati vozila koja se kreću kroz pustinju, ali to svejedno nije učinjeno”, rekao je. “Sirijci nisu imali dovoljno aviona. Mi nismo bili ondje. A Amerikanci, naravno, to nisu htjeli jer se Palmira tad nalazila pod Asadovom kontrolom”, dodao je.

Pjotrovski se inače gorljivo zalaže da se na međunarodnoj razini usvoji deklaracija o pravima kulture koju je svojevremeno predložio sovjetski učenjak Dmitrij Likačev. Ta deklaracija zalaže se za očuvanje kulturne baštine za vrijeme ratnih stanja i zagovara izjednačavanje kulturnih monumenata sa zločinima protiv čovječnosti.

Amfiteatar u Palmiri
Amfiteatar u Palmiri AFP/AFP PHOTO

Ravnatelj Hermitagea izrazio je i brigu da se unatoč tome što se kulturna baština uvijek nalazila pod opasnošću raznih razaranja tek sad stvorila mogućnost da se kultura nepovratno uništi. “Antičku kulturu uništili su kršćani. Trebala je doći renesansa da se to razdoblje rekonstruira. No, to shvaćanje svetosti kulture se u ovom trenutku ponovno gubi”, upozorava Pjotrovski.