Razgovarali smo s organizatorom Reflektora, novog zagrebačkog glazbenog festivala koji počinje sutra

Koncerti se mogu poslušati u Tvornici kulture 3. i 4. lipnja

Reflektor, koji počinje u petak, je boutique festival. To je oznaka za manje feativale koji su obično namijenjeni za ciljanu publiku. “Usudio bih se reći za ljude koji prepoznaju kvalitetu i ako nema zvučnijih imena”, kaže mi Dražen Goreta, organizator.

Repertoar dvije festivalske večeri složen je tako da svakog dana nastupa po jedan headliner. U petak 3. lipnja kantautorica Ana Calvi, a u subotu alter rock duo Blood Reed Shoes. Oba su iz Velike Britanije. “Oni će privući publiku, a ostali izvođači će biti zamijećeni zbog svoje kvalitete”, smatra Goreta.

Manji indie festival

Uz dva spomenuta britanska acta, organizator je u oba dana rasporedio i domaće indie zvijezde: kantautoricu Lovely Quinces (Dunja Ercegović) i riječku supergrupu Jonathan, koja je upravo pripremila novi album.

Reflektor

“Ovakav tip festivala postoji po cijelom svijetu, a njegova posebnost je u tome što se nastupi odvijaju uglavnom na jednom stageu i publika nije, kao na velikim festivalima, stalno u žurbi i trčanju između izvođača”, kaže Goreta. Organizatori misle da Zagreb zaslužuje jedan manji festival za indie publiku koji nije naslonjen na čistu komercijalnost.

Internacionalni izvođači

Ostali bendovi su internacionalni, a organizator posebno ističe Girls Names iz Sjeverne Irske, iz razloga što tamošnji glazbenici rijetko dolaze k nama. Svira i Slovenski garage pop bend Koala Voice, srpski Streight Mickey and the Boys te još jedno domaće ime – Side Project.

Festival je zamišljen kao mješavina umjetničkih performansa i glazbe. Tako da će se dan prije, u četvrtak 2. lipnja u 19 sati, u Vinylu otvoriti izložba rock fotografija s presjekom desetak domaćih bendova.

Promjena mjesta: umjesto Tuškanca, u Tvornici

Originalno mjesto održavanja festivala je plato Tuškanac, no zbog slabijeg tempa prodaje i moguće kiše koja se prognozira za petak i subotu, organizatori Reflektor Festivala odlučili su glazbeni program prebaciti u Veliki pogon Tvornice kulture.


Program:

Petak, 3. lipnja, u 20:15 Side Project, nakon kojih slijede Koala Voice, Lovely Quinces te headlinerica Anna Calvi

Subota 4. lipnja, u 20:15 Yellow Buzz, poslije kojih sviraju Straight Mickey And The Boyz, Girls Names, Blood Red Shoes te Jonathan. Oba će se dana vrata Tvornice otvoriti u 19:30h