Razrezana Banksyjeva slika prodana po rekordnoj cijeni

Slika je drugi puta uništena nakon što je već jednom prošla kroz rezač nakon prve aukcije

Slika tajnovitog britanskog umjetnika Banksyja koju je rezač skriven u okviru, nakon konačnog udarca aukcijskog čekića kod postignute cijene 1,04 milijuna funti na aukciji kuće Sotheby’s, napola usitnio u komadiće, nanovo se našla u istoj aukcijskoj kući, javlja Reuters. Gledatelji su u listopadu 2018. godine, ostali bez daha kada je slika “Djevojka s balonom” usisana u skriveni rezač i do pola usitnjena u komadiće. Najveću ponudu tada dao je anonimni europski kupac.

U videu “probe događaja” detaljno je opisano stvaranje kompliciranog okvira za “Djevojku s balonom”, vidi se kako, pritiskom na gumb, platno pada i reže se. “Neki misle da djelo nije bilo uništeno i pretpostavljaju da je aukcijska kuća sudjelovala u tome i znala što će se dogoditi ali nisu”, kazao je sam ulični umjetnik čiji je identitet strogo čuvana tajna, na Instagramu 2018. godine.

Uklopilo se u povijest anti-umjetnosti

Jedinstvena slika koja se sada zove “Ljubav je u kanti”, prodana je za 18.582.000 funti što je tri do četiri puta više od procjene na četiri do šest milijuna funti i novi je aukcijski rekord za Banksyja. Aukcijska bitka trajala je 10 minuta i potukla rekord britanskog umjetnika iz ožujka od 16,75 milijuna funti. Aukcionar Sotheby’sa, Oliver Barker, našalio se rekavši na kraju aukcije rekavši: “Ne mogu vam reći koliko sam prestravljen udariti ovim čekićem”.

Aukcijska kuća Sotheby’s kaže da se djelo uklopilo u slavnu povijest anti-umjetnosti, uz anonimnu predaju Marcel Duchampove Fontane, porculanskog pisoara, stavljenog na postolje 1917. godine, Ai Weiweiju koji se fotografirao kako baca navodnu urnu iz dinastije Han.

Riječ je o vrhunskom Bansyjevom djelu

“Kada se ‘Djevojka s balonom’ samouništila u našem prodajnome prostoru, Banksy je izazvao globalnu senzaciju koja je od tada postala kulturni fenomen”, rekao je Alex Branczik, predsjednik moderne i suvremene umjetnosti u Sotheby’su. “Tijekom te nezaboravne noći Banksy nije toliko uništio umjetničko djelo uništivši ga, već ga je umjesto toga stvorio. Danas se ovo djelo smatra nasljednikom štovane ostavštine umjetnosti protiv establishmenta”.

Sotheby’s smatra da je ovo vrhunsko Banksyjevo djelo. Nekoliko Banksyjevih djela postiglo je cijene od više milijuna funti na aukcijama. U ožujku je mural u čast britanskih zdravstvenih radnika, prvi puta naslikan na bolničkome zidu, prodan za 16,8 milijuna funti na aukciji kuće Christie’s.