Redatelj hita District 9 snimio je kratki SF film; nije mu se sviđalo kako radi Hollywood pa ga je objavio na YouTubeu

Neill Blomkamp objavio je SF film u trajanju od 22 minute

Sigourney Weaver nakon Chappieja ponovno surađuje s Blomkampom
FOTO: Screenshot YouTube

Neill Blomkamp najavio je početkom travnja da radi na novom projektu, a rezultat je napokon stigao. Radi se o 22 minute dugom filmu Rakka, prvim nastalim u njegovoj producentskoj kući Oats Studios, glumi Sigourney Weaver i moramo priznati da izgleda prilično impresivno.

Neill Blomkamp južnoafrički je redatelj koji se proslavio s prvijencem Disctrict 9 (koji je snimio u suradnji s Peterom Jacksonom). Film je pobrao jako puno dobrih kritika, uključujući i četiri nominacije za Oscara, većinom zbog toga što je okrenuo naglavačke sve dosadašnje SF premise. Naime, umjesto klasične priče gdje nas došljaci iz svemira pokušavaju ili pokoriti ili uništiti, Blomkamp je izvanzemaljce stavio u podređeni položaj, smjestio ih je u geto Johannesburga gdje doživljavaju sve oblike rasne diskriminacije.

Blomkamp nezadovoljan izletom u Hollywood

Osim što je stvorio vizualno upečatljiv SF izvrsno razrađene radnje, dodao je novu komponentu na pitanje “što ako?”. Nagledali smo se filmova gdje nas bića iz svemira pokušavaju uništiti, ali ljudska rasa ipak pobjeđuje (Independce Day, War of the Worlds), dosta je i drukčijih primjera gdje izvanzemaljci dolaze u miru, a mi smo dovoljno miroljubivi i humani da s njima samo želimo komunicirati (Bliski susreti treće vrste, E.T.).

No Blomkamp je želio uzeti u obzir realniju sliku ljudske vrste i prenijeti je u SF film. Istina, njegovi holivudski izleti, Elysium i Chappie, nisu bili dobro prihvaćeni, a Blomkamp je prilično direktno izjavio da su studiji srezali njegove ideje do te mjere da filmovi nisu ličili ni blizu onome što je redatelj zamislio.

Rakka je prvi u nizu kratkih Blomkampovih filmova

Stoga je osnovao svoju izdavačku kuću Oats Studios, a prvi proizvod je već tu. Radi se o filmu Rakka, prvom u serijalu kratkih filmova za koji se Blomkamp nada da će stvoriti dovoljno publiciteta (i novaca) da snimi cjelovečernji film po svojim pravilima.

Rakka nas odvodi u 2020. godinu kada izvanzemaljci porobljavaju cijelu ljudsku rasu te koriste svoje strojeve kako bi promijenili Zemljinu atmosferu. Film je dostupan preko YouTubea i Steama, a fanovi preko Steama mogu kupiti tzv. Assets, kolekciju “behind the scenes” filmića kakve inače možemo vidjeti na DVD izdanjima.

Blomkamp se nada da će zarada od kupnje tih dodatnih sadržaja biti dovoljna za financiranje sljedećeg filma, ali da će i postaviti novi crowdfunding standard gdje će se budući nezavisni SF filmovi financirati prodajom sličnog dodatnog sadržaja.