Redatelj Povratnika prozvao je Donalda Trumpa zbog stereotipa koje širi o njegovim zemljacima

Alejandro González Iñárritu osvrnuo se na skandal koji potresa Hollywood

LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 06: Director Alejandro Gonzalez Inarritu accepts the award for Outstanding Directorial Achievement in Feature Film for "The Revenant" onstage at the 68th Annual Directors Guild Of America Awards at the Hyatt Regency Century Plaza on February 6, 2016 in Los Angeles, California.   Alberto E. Rodriguez/Getty Images for DGA/AFP
FOTO: AFP

Redatelj Alejandro González Iñárritu ovaj vikend osvojio je za svoju režiju filma Povratnik nagradu ceha redatelja i tako se za još jedan korak približio drugom Oscaru u dvije godine. No kad se popeo na pozornicu nije ponudio klasični govor pun zahvala, nego je iskoristio priliku kako bi ukazao na politiziranu klimu koja prati cijelu ovogodišnju sezonu dodijela.

“Kad sam otišao iza pozornice sreo sam više od 120 Meksikanaca koji vam poslužuju vruću hranu i to je bila najbolja zabava na kojoj sam bio”, rekao je aludirajući na stereotipe o Meksikancima koje širi konzervativni predsjednički kandidat Donald Trump. “Viva Mexico! To nisu ljudi nimalo nalik onima koje je opisao Donald Trump, vjerujte mi.”

Kasnije se osvrnuo i na veliki skandal koji izbio nakon što je Akademija drugu godinu zaredom u svim glavnim kategorijama za Oscare nominirala samo bijelce. “Moć ove zemlje skriva se u njenoj različitosti”, istaknuo je poznati meksički redatelj. “Ova je zemlja obogaćena tolikim različitim rasama i njezina moć ovisi o njima. Izgraditi zid i zaustaviti to znači izdati tu moć”, zaključio je.