Rekordna koncertna godina u Hrvatskoj: Gibonni prodao najviše karata, splitsko-mediteranski pop nastavlja dominaciju

Najprodavaniji inozemni koncert bio je onaj Robbieja Williamsa, a od regionalnih pjevača najviše je prodavao Dino Merlin

FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

Svježe prebrojani podaci HDS ZAMP-a donose zanimljiv uvid u glazbena događanja u Hrvatskoj i senzibilitet najšire publike. Po broju prodanih ulaznica za koncerte u prošloj godini, među domaćim glazbenicima dominira – Zlatan Stipišić Gibonni.

Na krilima dvije rasprodane zagrebačke Arene, ali i koncerata u varaždinskoj i zadarskoj dvorani, Gibonni i nakon više od trideset godina od objave albuma prvijenca ostaje najveća koncertna zvijezda u Hrvatskoj. Na drugom mjestu domaćih glazbenika po broju prodanih ulaznica za koncerte nalazi se Doris Dragović, a uspjeh splitsko-mediteranskog popa na trećem mjestu zaokružuje grupa Dalmatino.

Na četvrtom mjestu po broju prodanih ulaznica nalazi se Prljavo Kazalište, a na petom mjestu su Goran Bare & Majke čija je uspješna godina kulminirala prosinačkim koncertom u zagrebačkoj Areni.

Dva rasprodana koncerta u Areni

Od regionalnih je pjevača, zanimljivo, najviše ulaznica prodavao Dino Merlin, iako je daleko najviše medijske pažnje izazvala Aleksandra Prijović, koja je s 5 zagrebačkih Arena na kraju ipak ostala na drugom mjestu po broju prodanih ulaznica. Treći je Aco Pejović, još jedna srpska folk zvijezda.

Najprodavaniji inozemni koncert bio je onaj Robbieja Williamsa, koji je rasprodao dva koncerta u pulskoj Areni u lipnju 2023. godine. Slijede ga koncerti bendova Imagine Dragons i ABBA Symphonic.

Splitska Ultra prodala je najviše ulaznica u kategoriji festivala, a slijede ju umaški Sea Star festival i Hideout festival na Zrću.

Rekordna koncertna godina

Inače, za proteklu je godinu HDS ZAMP obradio čak 38 043 glazbenih događanja. Brojali su koncerte zabavne i ozbiljne glazbe, ali i priredbe poput proslava, vjenčanja, Valentinova, dočeka Nove godine i sličnih. Od prvog do zadnjeg dana u godini prosječno se u zemlji svakog dana na više od 104 mjesta izvodila glazba uživo, a prema svim pokazateljima 2023. je bila rekordna koncertna godina u Hrvatskoj.

Najviše glazbenih događanja bilo je u Zagrebu, dok je na drugom mjestu Rijeka, a trećem Split. Koncerata je najviše bilo u prosincu, srpnju i lipnju, a ukupno je u prošloj godini održano 8 539 koncerata zabavne glazbe, 26 932 priredbi i 2 572 koncerata ozbiljne glazbe.