Remake 'Valter brani Sarajevo' se radi, i ovo je sve što znamo o njemu

Krajem svibnja održat će se audicija za glumce i izabrati novi Valter

Ilustracija
FOTO: prtscr

ZAGREB – Realizacija remakea filma “Valter brani Sarajevo” počet će ove godine nakon što se krajem svibnja održi audicija za glumce i izabere novi Valter, koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića, otkrio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nositelja tog projekta u kojem sudjeluju partneri iz Kine, ali i suradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić, podsjećajući da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Narodnoj Republici Kini. Nakon godina priprema remake “Valtera” ušao je u završnu fazu.

“Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo zainteresirati koproducente i partnere u NR Kini i cijelom svijetu i taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju. Kako bi se našim riječima reklo, ‘pakirati’ taj projekt vrlo je komplicirano i teško”, ističe Grubišić dodajući da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekt još prerano govoriti.

Prema njegovim riječima, remake će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i zagrebačkim studijima Jadran filma, ovisno o planirane dvije verzije novog “Valtera”. “U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekt, a naročito za drugu verziju, zainteresirali važne i velike strane partnere”, kazao je Grubišić. Dodao je da se trenutno usklađuju kreativne izvedbe i financijska ulaganja u obje planirane verzije.

“Problemom adaptacije ‘Valtera’ za novo doba sustavno smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio vrlo izazovan i težak. Vjerno će slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledatelja i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom – nadam se i posljednjem ratu na ovim prostorima”, ističe Grubišić.

Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nositelja naslovne uloge Batu Živojinovića, no svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u remakeu.

Mislim da nitko kod nas ne može mijenjati povijest, niti birati u kojoj vojsci su nam bili djedovi. Možemo samo na pametan način definirati što je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti, kaže Vinko Grubišić iz Jadran filma

U prijašnjim istupima Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog “Valtera” svojevrsni povratak na “sustav vrijednosti koji se nama sviđa”.

“Mislim da nitko kod nas ne može mijenjati povijest, niti birati u kojoj vojsci su nam bili djedovi. Možemo samo na pametan način definirati što je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskorijeniti cijele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla”, zaključuje Grubišić poručujući da je taj projekt jedan od ključnih koji redefiniraju mjesto i ulogu Jadran filma.

Originalni film “Valter brani Sarajevo” romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tijekom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini. Po nekim procjenama film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.