Remek djelo, koje je godinama visjelo iznad štednjaka jedne bake, upravo je prodano za 24 milijuna eura

Slika Izrugivanje Krista, talijanskog majstora Cimabuea, prodana je za 19,5 milijuna eura više od iznosa procjene

FOTO: AFP

Za remek djelo Izrugivanje Krista, talijanskog majstora Cimabuea, stručnjaci su vjerovali da je trajno izgubljeno, sve dok se nedavno nije ispostavilo da je godinama visjelo iznad štednjaka, na zidu, jedne starije gospođe u francuskom Compiegneu. Sliku, za koju je bakica vjerovala da je stara ikona pa ju je odnijela na procjenu, tada su procijenili na vrijednost između četiri i šest milijuna eura.

No, na nedjeljnoj dražbi u Senlisu blizu Pariza prodana je za više od 24 milijuna eura. Lokalni mediji, koji su izvijestili o prodaji, navode kako je kupac djela nepoznat. Izrugivanje Krista je srednjovjekovno remek djelo koje se pripisuje talijanskome slikaru Cenni di Pepu, poznatijem kao Cimabue (oko 1240.-1302.) Ulje na drvu prikazuje Isusa okruženog mnoštvom, a stručnjaci vjeruju da je slika dio većeg poliptiha koji je Cimabue naslikao oko 1280. godine.

Među najskupljim slikama starih majstora

Djelo je bilo procijenjeno na svotu između 4 i 6 milijuna eura, a prodano je za čak 19,5 milijuna više, objavila je kuća Acteon koja je organizirala prodaju. Izrugivanje Krista time je postala prva slika nastala prije 1500. godine koja je prodana po tako visokoj cijeni, ali i 7. slika starih majstora najskuplje prodana na svijetu.

Prva je Krist Spasitelja (Salvator Mundi) Leonarda da Vincija (prodan na dražbi 2017.), Rubensov Pokolj nevine dječice (2002.), Pontormov Portret Cosima Medicija (1989.), Rembrandtov Portret žene (2000.), Portret Lorenza Medicija, majstora Rafaela (prodan 2007.) te Canalettova veduta Canal Grande (prodan 2005.), navodi Acteon.