Remek-djelo talijanskog majstora slučajno otkriveno u njujorškoj crkvi

Djelo je davno izgubljena slika baroknog umjetnika iz 17. stoljeća, Cesarea Dandini

FOTO: screenshot/facebook

U prvim danima zatvaranja zbog pandemije, Tom Ruggio, povjesničar umjetnosti s koledža Iona u New Yorku, ušao je u obližnju crkvu Svete obitelji. Znanstvenik koji se bavi talijanskom vjerskom umjetnošću, profesor Ruggio, kaže za časopis Westchester, da uživa u lutanju po crkvama gdje pronalazi trenutke u kojima može razmišljati u tišini.

Ruggio je već nekoliko puta posjetio bogomolju New Rochelle, ali su ovom prigodom svjetla iznad njega zasjala nešto jače nego inače i dok je podizao pogled, nešto je zapelo za njegovo iskusno oko.

“Gore, u sredini crkve, visoko s desne strane, odmah sam identificirao talijansku baroknu sliku i nisam mogao vjerovati u što gledam. Ovako nešto očekujete da ćete naći u Italiji ali ne u jednoj crkvi u New Yorku”, ispričao je za CNN. “Ustao sam i počeo fotografirati mobitelom. Bio sam zaprepašten i uzbuđen”, kaže. Povjesničar umjetnosti je svoje fotografije odmah poslao kolegama u Italiji i na Manhattanu, piše ABC7 New York.

Local CBS station also reported on the Dandini artwork. https://cbsloc.al/3z8xY9Z

Posted by Church of the Holy Family – New Rochelle NY on Tuesday, September 14, 2021

Stručnjak autentificirao sliku

Naknadna istraživanja potvrdila su Ruggiovu slutnju. Djelo je, vjerojatno, davno izgubljena slika baroknog umjetnika iz 17. stoljeća Cesarea Dandinija (1596-1657). Firentinac Dandini studirao je kod slikara Cristofana Allorija, naslikao je vjerske i alegorijske slike jarkih boja za bogate pokrovitelje, uključujući i članove slavne bankarske obitelji dinastije Medici.

Kako piše Artnet News, crkveni su dužnosnici dugo sumnjali da je sliku naslikao neki Dandinijev sljedbenik ali su oklijevali pripisati je talijanskome majstoru. Ruggio kaže za CNN da je slika jedna iz serije od četiri Dandinijeve slike.

Ruggio je autentificirao sliku uspoređujući je s dvije izrazito slične Dandinijeve slike, slikom Charity koja se nalazi u Metu, i Holy Family, u muzeju Hermitrage u Sankt Petersburgu.

Ne zna se kako je tamo dospjela

Sveta obitelj s djetetom Sv. Ivan, kako je novootkriveno djelo dobilo ime, vjerojatno je nastala oko 1630. godine, kaže Ruggio. Sudbina četvrte slike iz serije, poznate samo kroz crno-bijelu fotografiju, nije poznata.

Još uvijek se ne zna kako je ovo remek-djelo baroka završilo u crkvi na jugoistoku New Yorka. Crkva se nalazi samo dva bloka od kampusa Iona Collegea, veličanstvena je zgrada rimokatoličke župe izgrađena je 1916. godine za opsluživanje rastuće zajednice irskih i njemačkih useljenika u New Rochelleu.

Monsignor Dennis Keane kaže za Artnet News da je bivši pastor možda kupio djelo na putovanju u Rim početkom 1960. godine. Slika je vjerojatno u crkvu stigla 1962.godine što znači da šest desetljeća visi neprepoznata.