Nekad je nužno odabrati stranu

Riječki MSU potrudit će se opet postaviti spaljeni Kožarićev Stog sijena koji tjednima izaziva polemike

Netko je u subotu oko 22 sata zapalio umjetničku instalaciju Ivana Kožarića

09.01.2020., Rijeka - Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura "Stog stijena" Ivana Kozarica, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, koja ce do pocetka veljace simbolicki oznacavati pocetak zetve kulturnih dogadjanja u godini Europske prijestolnice kulture. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj u nedjelju je osudio uništenje umjetničkog rada Ivana Kožarića “Stog sijena” postavljnog na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci te je najavio da će se potruditi da se ta instalacija ponovno postavi. “Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju, ” naveo je Tolj u priopćenju za medije.

Ističe da je Kožarićev rad bio dio programske cjeline “Doba moći” te da je njegov smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. Dodaje da su i komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobri, kritični, zanimljivi, ozbiljni, pa i duhoviti.

Tolj osuđuje destrukciju

“No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.” Tolj je naveo da će teme koje će u programskom pravcu “Doba moći” donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture biti ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo te da je ovo, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

“Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.” Tolj je još naveo da je muzej u kontaktu s obitelji Ivana Kožarića, koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. “Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti,” istaknuo je Slaven Tolj.

Kriminalistička istraga još traje

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića “Stog sijena”, koja je u četvrtak postavljena u riječkom gradskom središtu, u subotu oko 22 sata je zapaljena, a požar, koji je uništio instalaciju, je oko 23 sata ugašen. U požaru nitko nije ozlijeđen, materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga traje. “Stog sijena” je postavljen kao dio programskog pravca “Doba moći” projekta Europske prijestolnice kulture (EPK), a predviđeno je da do veljače simbolički označava “početak žetve” kulturnih događanja u godini EPK.

Kožarićeva “privremena skulptura” načinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog. To je ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe “Otok“ 1996. godine.

U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta “Izvrnuti džep”, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije, navodi Rijeka 2020.