Roman Američki psiho je i nakon četvrt stoljeća još uvijek predmet cenzure

Književnost očito još nije u potpunosti izgubila svoj subverzivni karakter

FOTO: YouTube

Knjigu Američki psiho ugledni književni kritičari su svojevremeno proglasili ekstremno odvratnim štivom koje ne nudi nikakve vrijedne sadržaje. Četvrt stoljeća kasnije ovaj se je naslov ponovo pronašao na udaru cenzure nakon što je australska policija od jednog adelaidskog knjižara zatražila da taj naslov skine sa svojih polica.

Priču o brokeru psihopatu i njegovim krajnjim nasiljem (silovanja, mučenje, kanibalizam, ubojstva, nekrofilija) ispunjenim avanturama australske su vlasti, naime, još 1991. godine sukladno svojim zakonima označile neprimjerenim i naložile svim distributerima ove knjige da se ona može prodavati isključivo odraslim osobama zapakirana u neprozirnu foliju. Duhoviti Ellis, autor Američkog psiha, na to je regirao ovako: “Rekao sam svim svojim izdavačima da želim da se sve moje knjige cenzuriraju i stave u vrećice. Sviđa mi se ideja malog sendviča!”

Knjižara kojoj je naloženo da iz prodaje povuče ovaj naslov tog se naloga, naravno, nije pridržavala. No, prema navodima suvlasnika te sporne knjižare, Jasona Lakea, posljednje izdanje ove knjige (čiji je uvod napisao Irvin Welsh) već je u njegov dućan došlo bez potrebne zaštite. “Nazvala me jedna agresivna gospođa i ispitivala me zašto mi taj naslov prodajemo bez ovitka. Rekao sam joj da ju je izdavač takvu dostavio. Ne pada mi napamet skidati ovitke s knjiga koje su na njih osuđene”, rekao je.

Knjiga koja već desetljećima izaziva kontroverze

Kao što smo već rekli, ovaj naslov već od samog početka dijeli javnost. Joan Smith iz Guardiana u svojoj je kritici davne ’91. napisao da je ova knjiga “odvratno dugačko štivo koje bi u potpunosti trebalo zaobići jer je loše napisao i nedostaje mu svakog oblika kvalitete”. Australski su se mediji tad našalili da ovu knjigu ne bi trebalo zabraniti zbog njenog sadržaja, već zbog kvalitete kojom je napisana.

Lake je za medije izjavio da se “uopće ne radi o dobroj knjizi, nego o satiri. Bila je to kritika vremena čiji je moto bio: Pohlepa je dobra. U liberalnim društvima ljudi bi trebali imati slobodu čitati što god im se čita”, izjavio je Lake.

Australski izdavač Američkog psiha, Ian Macmill, izjavio je da je malen broj ograničenog izdanja (u kojem je Welsh napisao da se radi o najvećoj knjizi našeg vremena) pušten u prodaju bez predviđenog zaštitnog omota zbog nepredviđenih tehničkih problema. “Kad je izdavač saznao za ovaj propust odmah su poduzete sve potrebne mjere i objavljeno je da se već kupljene sporne knjige mogu vratiti”, objanio je glasnogovornik ove izdavačke kuće. Eto, mnogo buke ni za što!