Ruski umjetnici potpuno ozbiljno pričaju o umjetničkoj vrijednosti Putinove biste

"Putin predstavlja mudrost, hrabrost i simbol koji je utjelovljen slikom Cara."

U rodnom gradu Vladimira Putina postoji grupa zaljubljenika u lik i djelo ovog ruskog autokrata toliko oduševljena svojim vođom da su njemu u čast odlučili podići bistu. Pokušajte zamisliti tko bi u glavama Kozaka jedini mogao biti toliko velik da zasluži tu neizmjerno veliku čast. Jeste li se domislili? Nije nimalo teško pogoditi uzmete li u obzir imperjalističke impulse koje Putin naveliko odašilje u svijet u posljednje vrijeme. Dakle, radi se ni više ni manje nego o vrhovniku imperija nad imperijima – caru Augustu. Makar, možda bismo se mogli složiti da bi jedan drugi car bio prikladniji, ali nećemo izazivati imperij nepozvani. Možda uzvrati udarac.

Andrej Poljakov, predvodnik nacionalističke Zajednice Kozaka, objasnio je u vlastitoj maniri opravdanost usporedbe. “Već dosta dugo razmišljamo o projektu kao što je ovaj. Putin predstavlja (rusku) mudrost, hrabrost i simbol koji je utjelovljen slikom Cara koju smo stvorili.” Na te se riječi nadovezuju i one samog umjetnika čijih je kontroverzna skulptura ruku djelo, Pavel Grešnikov. Tvrdi da je izbor ovog klasičnog dizajna bio očit s obzirom na osobnost koja krasi Putina, ali i njegovim dostignućima.

Podzemna umjetnost

Bista je zasad izložena u lokalnoj akademiji likovnih umjetnosti. Finalna verzija biste bit će odlijevena u bronci i okrunjena nezaobilaznom lovorikom. Nisu ovi vizionari propustili sjetiti se tipične toge. Naravno da su skinuli i facijalnu ekspresiju iz koje vrišti njegova produhovljena filozofičnost dok strogim pogledom luta po usamljenim sibirskim divljinama.

Bista će janosti biti svečano predstavljena 09. svibnja, na dan kad Rusija slavi veliku pobjedu na nacističkim snagama. Jedino utjeha koja ostaje jest činjenica da nisu mogli odabrati mjesto koje bi oslikavalu prirodu neke nove verzije Dragog vođe – podzemlje izbrazdano željeznicom.