Sa 220 milijuna dolara prvog vikenda, Star Wars: The Last Jedi je ostvario drugu najveću zaradu u povijesti

Ispred njega u prvom vikendu u američkim i kanadskim kinima je samo Force Awakens

FOTO: Walt Disney Co.

Najnoviji nastavak Star Wars sage, koja je od 2012. u vlasništvu Disneya, ispunio je očekivanja kritičara i publike, što pokazuje fantastična zarada u prvom vikendu prikazivanja. The Last Jedi je u tri dana prikazivanja proteklog vikenda samo u Americi i Kanadi zaradio 220 milijuna dolara čime je ostvario drugo najbolje otvaranje u američkim i kanadskim kinima, sudeći po istraživanju Box Office Mojoa. Time se našao odmah iza Star Wars: Force Awakens koji je 2015. zaradio 250 milijuna dolara.

Istovremeno je The Last Jedi drugi film u povijesti koji je u prvom danu prikazivanja zaradio više od 100 milijuna dolara, a jedini bolji u toj kategoriji je bio također Force Awakens, koji je po domaćoj zaradi najuspješniji film dosad.

The Last Jedi bi mogao postati jedan od najgledanijih filmova dosad

Time je The Last Jedi pretekao Rogue One, koji je dosad bio drugi najuspješniji Star Wars film po zaradi u prvom vikendu, sa zaradom od 158 milijuna prvog vikenda. Za usporedbu, drugi najuspješniji film koji se počeo prikazivati prošli vikend je Ferdinand, Foxov animirani film u konkurenciji za Oscara, koji je zaradio svega 13 milijuna dolara.

Sudeći po dosadašnjim brojkama, The Last Jedi je na pravom putu da se nađe na samom vrhu tablice filmova s najvećom globalnom zaradom dosad. Veliku ulogu u tome će igrati kineska premijera 5. siječnja, obzirom da kinesko tržište ima ogroman udio u zaradi američkih filmova, pogotovo jakih franšiza kakva je Star Wars. I bez kineskih kina, The Last Jedi je diljem svijeta u prvom vikendu zaradio 450 milijuna dolara.

Gledatelji hrle u kina, ali ne daju baš najbolje kritike

Disney se posljednjih godina uspostavio kao trenutno najjača filmska kompanija. Prema pisanju sajta Box Office Mojo, posljednje tri godine imaju zaradu veću od dvije milijarde dolara samo u Americi, a obzirom na nedavnu akviziciju od 52 milijarde dolara u kojoj su kupili 21st Century Fox, čini se da će nastaviti nizati uspješnice i dodatno povećati prihode.

The Last Jedi je odlično prihvaćen od strane kritičara, što pokazuje visokih 93 posto pozitivnih kritika na sajtu Rotten Tomatoes. Disney se, doduše, ima razloga brinuti oko krajnje zarade, obzirom da su pozitivne kritike filma već u prvom vikendu znatno pale. Postotak pozitivnih kritika publike na Rotten Tomatoes je relativno niskih 56 posto, što The Last Jedi čini filmom iz Star Wars franšize s najvećom razlikom pozitivnih osvrta kritičara i gledatelja.

Posljednji film Carrie Fisher

Film je nastavio priču tamo gdje smo je ostavili u Force Awakens, točnije u trenutku kada Rey (Daisy Ridley) pronalazi Lukea Skywalkera (Mark Hamill) na zabačenom planetu gdje se skrivao od javnosti punih 30 godina. Rey Lukeu donosi njegov stari davno izgubljeni svjetlosni mač i pokušava ga nagovoriti da se ponovo angažira u borbi pobunjenika protiv Imperija.

Carrie Fisher se također vratila kao princeza Leia, sada generalica Leia Organa, u svojoj posljednjoj ulozi prije nego što je preminula u prosincu 2016. Vijest je podjednako pogodila fanove kao i glumačku ekipu, a nakon što je nesretna vijest objavljena, producenti filma su izjavili da pripremaju dostojan ispraćaj Carrie Fisher iz serijala koji ju je proslavio, u kojem je postala najomiljeniji lik publike.

Svoje uloge iz Force Awakens također repriziraju Oscar Isaac kao Poe Dameron, John Boyega kao Finn, te Adam Driver kao Kylo Ren.