Sad je i službeno. Izolacija se smanjuje s 14 na deset dana

Šef HZJZ-a najavio je nove kriterije za testiranje i izolaciju, ali novost i za one koji su preboljeli covid

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak maloprije je gostovao na N1 televiziji i najavio novosti oko testiranja i samoizolacije. Capak je najavio da je najbitnija promjena ona koja se odnosi na kriterije za prekid izolacije. U dokumentu HZJZ-a koji će danas biti objavljen tako je navedeno da će izolacija od sada trajati deset dana, a dosad je trajala 14 dana, rekao je Capak za N1.

“Najnoviji podaci pokazuju da osobi nakon sedmog dana značajno pada zaraznost. Nakon desetog dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da bude dulje od 10 dana u izolaciji. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi”, rekao je Capak.

Promjene i kod onih koji su preboljeli koronu

Capak je najavio i da osobe koje su bile pozitivne, odnosno one koje imaju dokazanu potvrdu da je preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Šef HZJZ-a je rekao i kako se kriteriji za testiranje neće bitno mijenjati, osim za učenike i studente u domovima, kao i za one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa. Pri testiranju će prioritet i dalje imati zdravstveni djelatnici, rizične osobe, te osobe koje rade u domovima za starije.

Trend smanjenja broja zaraženih

Capak je rekao i kako današnji broj novozaraženih, odnosno 70 novih slučajeva, nije realna jer covid ambulante vikendom rade u smanjenom kapacitetu. Ono što je dobro je, kaže, da već par tjedana vidimo da se smanjuje broj zaraženih.

Govoreći o velikom broju novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije. “Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza”, rekao je.

‘Manifestacije koje treba pratiti’

Kaže kako su osobe koje su hospitalizirane one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. “Njih ima oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih umre”, rekao je Capak.

Na pitanje postoje li trenutno nova žarišta u Hrvatskoj, Capak je rekao kako ih nema. Spomenuo je svadbu u Međimurskoj županiji koja je tamo povisila broj oboljelih. Rekao je i kako smo ovaj vikend imali manifestacije koje će vrijediti pratiti pa je nabrojao gej pride, Vinkovačke jeseni i zabave na Jarunu.