Salvador Dali jednom je napravio dosta čudan portret neke američke obitelji, a sad je otkriveno što ga je inspiriralo

Poznati slikar je često dobivao privatne narudžbe za izradu portreta

A portrait of Spanish artist Salvador Dali (1904-89) taken December 1972 in Paris. One of his best-known paintings is "The Persistence of the Memory".         AFP PHOTO
FOTO: AFP

Salvador Dali bio je jedan od najistaknutijih predstavnika nadrealizma. Zahvaljujući bizarnim motivima poput satova koji se tope i životinja s predugačkim ekstremitetima, postao je jedan od najprepoznatljivijih umjetnika na svijetu. Iako je umro još 1989. u dobi od 84 godine, i dalje je jedan od popularnijih slikara među mlađom populacijom koja sumanuto kupuje kopije njegovih radova, dok originali vise na zidovima brojnih uglednih galerija i muzeja diljem svijeta. Od “Mekanih satova” do “Sna uzrokovanog letom pčele oko nara, sekundu prije buđenja”, brojna su njegova djela koja su postala važnim elementom opće kulture.

Zbog toga većina površnih poznavaoca Dalijeva opusa ne vjeruje da bi se on posvetio nečemu dosadnom i prosječnom poput nekog obiteljskog portreta. No prava istina je dosta drukčija – poznati slikar je u periodu od 1940. pa sve do kraja 70-ih godina često dobivao narudžbe za izradu obiteljskih portreta, najčešće od predstavnika bogate sjevernoameričke elite, piše Huffington Post. Jedan od takvih portreta napravio je za obitelj Green iz Marylanda, koju su činili Montgomery M. Green, njegova žena Ann i njihova djeca.

Sinu na glavi naslikao astronautsku kacigu

Green je bio ugledni poljoprivrednik i veliki ljubitelj umjetnosti, a jedan od njegovih omiljenih slikara bio je upravo Salvador Dali. Iako do tad nije imao nikakvog direktnog kontakta sa slikarom, odlučio se pismeno javiti Dalijevom galeristu u New Yorku u nadi kako će ih on povezati. To se pokazalo kao dobar potez, i Dali je 1962. odlučio pozvati Greena i njegovu obitelj u svoj dom u Španjolskoj. Kad su stigli, Dalijev osobni fotograf Robert Descharnes napravio je nekoliko pripremnih fotografija koje su slikaru pomogle pri osmišljavanju koncepta za sliku. Nakon nekoliko probnih skica, veliki portret je kompletirao početkom iduće godine i nazvao ga “Porter gospođe Ann W. Green i njezina sina Jonathana”.

https://twitter.com/jonlohse/status/662102674150658048

Dali je inspiraciju za portret našao u vikendici Greenovih u Cape Canaveralu na Floridi, poznatijem i kao Svemirska obala. Slika prikazuje gospođu Green i njezina sina okružene pozadinom koja asocira na svemir, raketom u procesu lansiranja i nekoliko standardnih nadrealnih motiva, karakterističnih za Dalija. Jonathan je na slici obučen u očevo odijelo od samta, a na glavi mu je kaciga koja podsjeća na onu kakvu nose astronauti. Anđeli su motiv koji se često ponavlja na Dalijevim slikama, a ovdje su se najvjerojatnije našli na zahtjev obitelji Green, koji su bili predani kršćani.

Portret prodan na aukciji

Kad su Greenovi prvi put ugledali gotov portret, bili su potpuno oduševljeni. On je postao jedna od najvrijednijih umjetnina u njihovoj kolekciji, a ovog mjeseca ustupljen je aukcijskog kući Sotheby’s gdje je krajem prošlog tjedna prodan za 350 tisuća dolara. Tijekom svog posjeta Španjolskoj Greenovi su snimili i dosta video materijala, a mali dio je sad objavljen na Youtubeu. Na snimci se vidi Dali u razgovoru s članovima američke obitelji.