Sean Penn je u Kijevu. Snima dokumentarac o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Glumac je dokumentarac planirao snimati i ranije, a u Ukrajinu je stigao ovaj tjedan

Sean Penn
'Flag Day' press conference, 74th Cannes Film Festival, France - 11 Jul 2021,Image: 621094854, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu i pod napadom je glavni grad Kijev. U ukrajinskoj prijestolnici nalazi se i američki glumac i redatelj Sean Penn koji snima dokumentarni film o invaziji, potvrdili su za Variety iz filmskog studija. Oskarovac Penn jučer je bio na konferenciji za medije ukrajinske vlade u Kijevu.

Iz Ureda ukrajinskog predsjednika Zelenskog pohvalili su Penna, jer je “posebno došao u Kijev kako bi snimao sve što se trenutno događa u Ukrajini i rekao svijetu istinu o ruskoj invaziji”.

Zahvalili su glumcu što podržava Ukrajinu i na “hrabrosti i poštenju”. “On pokazuje hrabrost koja nedostaje kod mnogih, pogotovo kod nekih zapadnih političara. Što je više takvih ljudi, istinskih prijatelja Ukrajine koji podržavaju borbu za slobodom, to ćemo prije zaustaviti ovu gnjusnu rusku invaziju”, stoji u priopćenju ureda predsjednika.

Stigao u Ukrajinu ovaj tjedan

Penn je u Ukrajinu stigao ranije ovog tjedna i sastao se sa zamjenicom premijera Irinom Vereščuk, lokalnim novinarima i pripadnicima vojske. U Ukrajini je bio i u studenome prošle godine, kad je radio istraživanje za dokumentarac o Ukrajini i Rusiji te su tada njegov susret s vojnicima objavili na službenim stranicama ukrajinske vojske.

Glumac, koji često sudjeluje u humanitarnim organizacijama, osnovao je neprofitnu udrugu Core (Community Organized Relief Effort) nakon razornih potresa u Haitiju 2010. Pennova udruga je pomagala s testiranjem i cijepljenjem protiv covida tijekom pandemije.

Penn je 2016. objavio ekskluzivni i kontroverzni intervju s meksičkim narkobosom Joaquinom ‘El Chapom’ Guzmanom u časopisu Rolling Stone. Guzman je 2015. pobjegao iz zatvora, a Pennov tajni odlazak do narkobosa je i doveo do Guzmanovog uhićenja. Glumac je kanije rekao kako žali što njegov intervju nije ostvario ono što je namjeravao – da se promijeni način na koji se razgovara o ratu protiv droga.