Sedma sezona Igre prijestolja je, očekivano, ubila cijelu hrpu poznatih likova. Evo koga smo sve izgubili

Završila je predzadnja sezona GOT-a u kojoj smo izgubili neke važne likove

FOTO: YouTube

Sedma sezona Igre prijestolja je završila, a osim samih događaja u seriji, obilježile su je i neki izvan nje. Primjerice, hakeri su od HBO-a ukrali razne materijale i dijelili ih po internetu. No unatoč tome, iako im je medijska pažnja možda i pomogla, tvorci serije David Benioff i D. B. Weiss mogu biti zadovoljni. Odmakli su se od izvornog materijala Georgea R.R. Martina kad je serija radnjom prestigla romane, a nastavili su redati epizode koje oduševljavaju gledatelje.

U posljednjoj sezoni, a pogotovo u posljednjoj epizodi, ubijen je veliki broj poznatih likova. Donosimo vam pregled onih koji su ubijeni u ovoj sezoni. Upozoravamo, ako niste gledali preporučamo da preskočite ovaj tekst jer se nećemo moći odmaknuti od spoilera.

Olenna Tyrell

Diana Rigg u ulozi Olenne Tyrell screenshot

Olenna je zakuhala prilično velik događaj kad je otrovala Joffreya, kralja Westerosa, na njegovoj svadbi. Krivica je pala na Tyriona te mu zakomplicirala ionako težak život. Nakon toga je izopćen od svoje obitelji te je naposljetku ubio oca Tywina i postao desna ruka glavne neprijateljice kraljevstva, Daenerys. Olenna je za svoje grijehe platila malu kaznu u pojmovima Martinovog svijeta i umrla dostojanstveno. Unatoč Cerseinim željama da umre u mukama, Olenna je popila otrov koji joj je dao Jaime, a ona mu je u tom trenutku priznala da je kriva za Joffreyevu smrt.

Randyll Tarly i Dickon Tarly

James Faulkner i Tom Hopper kao Randyll i Dickon Tarly screenshot

Sam Tarly trebao je imati težak život nakon što ga se otac odrekao i poslao na Zid da nosi crno. I imao je težak život u Crnoj straži te kasnije u Citadeli dok je pokušavao postati meštar i istovremeno osnovati obitelj. No njegov mlađi brat Dickon, miljenik njihova oca Randylla je prošao gore unatoč svim povlasticama. Dickona smo upoznali u šestoj sezoni kad ga je glumio Freddie Stroma, da bi ga zamijenio Tom Hopper iz Black Sails.

Poznatijeg glumca je u zadnjoj sezoni često sprdao Jaime Lannister praveći se da mu ne zna ime, pa se činilo da se tu razvija neki odnos te da taj lik, pogotovo nakon zamjene glumaca, ima veću ulogu u Igri prijestolja. No presudila mu je Daenerys kad je odbio kleknuti pred njom prateći primjer svog oca, pa su se Randyll i Dickon našli u vatri Daenerysinog omiljenog zmaja Drogona i time postavili Sama, sina u nemilosti, kao glavu Tarly obitelji.

Thoros od Myra

Paul Kaye je Thoros od Myra screenshot

Thorosovi dani već su duže odbrojani. Zamjerio se Aryi kad je Malisandre prodao Gendryja za dvije vreće zlatnika zbog čega je dospio na Aryinu listu onih koje namjerava ubiti, tako da je njegova sudbina već bila određena. No pokazao je hrabrost i iskupio čast kad se prijavio da s Jonom Snowom i grupicom ljudi ode na sjever. Thoros je izgubio život u samoubilačkoj misiji i pokušaju da zarobe jednog od nemrtvih u pretposljednjoj epizodi sezone.

Benjen Stark?

Joseph Mawle kao Benjen Stark screenshot

Brat Neda Starka nije se pojavljivao većinu serije do ključnog trenutka kad je u pretposljednjoj epizodi sezone spasio Jona Snowa od nemrtvih sluga Bijelih hodača. I sam Jon se iznenadio kad je vidio da je Benjen živ, jednako kao i gledatelji, jer nije jasno kako je preživio. Njegova bijela koža daje naslutiti da je postao jedan od nemrtvih pa se postavlja pitanje zašto je pomogao Jonu. U tom trenu su ga umlatili nemrtvi, ali to ne znači da u osmoj i posljednjoj sezoni nećemo saznati što se u međuvremenu dogodilo s Benjenom. Obzirom da je dosad preživio među Bijelim hodačima, postoji mogućnost da ćemo ga ponovno vidjeti.

Maloprsti

Aidan Gillen kao Petyr Baelish u Igri prijestolja screenshot

Petyr Baelish je praktički spasio Oštrozimlje kad je Sansi posudio svoju vojsku u Bitci kopiladi. No nisu zaboravljeni njegovi grijesi od prije kad je kroz spletkarenja osudio na smrt mnogo ljudi. Sad kad je spletkario protiv Sanse i Arye, njegova igra je otkrivena pa je jedan od postojanijih likova u seriji dočekao svoj kraj pod oštricom Aryinog noža.

Zid

Impresivan Zid u Igri prijestolja screenshot

Da, zid je pao, rekli smo da će bit spoilera. I da, Zid nije lik, ali je ključan za događaje u seriji. Glavna artiljerija u tom napadu je bio Viserion, bivši “sin” Daenerys kojeg sad jaše Kralj noći i čini se da nakon Zida neće stati. Da podsjetimo, Zid je izgradio Bran Graditelj uz pomoć Djece šume prije 8000 godina kako bi zaštitio svijet od Bijelih hodača. Sad kad je Zid pao nitko nije zaštićen pa možemo očekivati da će još mnogo poznatih likova izgubiti glavu u osmoj i posljednoj sezoni Igre prijestolja.