Senzacija na dodjeli nagrada u Berlinu. 'Quo vadis, Aida?' proglašen najboljim europskim filmom

Osim što je proglašen najboljim filmom, Jasmila Žbanić je najbolja redateljica, a Jasna Đuričić najbolja glumica

U subotu je u Berlinu održana 34. svečana dodjela Europske filmske nagrade. Film Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić pobijedio u tri od četiri kategorije u kojima je nominiran. Proglašen je najboljim filmom, Žbanić je najbolja redateljica, a Jasna Đuričić najbolja glumica.

Kako prenosi Al Jazeera, u govoru nakon proglašenja, redateljica je zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi, svom suprugu producentu i kćeri na podršci.

“Zahvaljujem Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćeri koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je Žbanić.

Osam tisuća muškaraca i dječaka

Glumica Jasna Đuričić rekla je pak: “Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se nitko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”.

Quo vadis, Aida? opisuje stanje kakvo je bilo u Srebrenici u srpnju 1995., nakon što su tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda okupirale postrojbe vojske i policije bosanskih Srba, koje su potom počinile genocid u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

‘Negiraju genocid i šire mržnju’

Predsjednica udruge koja okuplja srebreničke majke Munira Subašić film je, kako je nedavno izjavila, pogledala nekoliko puta i također se nada kako će on pomoći da se prestane s praksom veličanja počinitelja ratnih zločina. “Vrlo je važno da taj film dobije nagradu, ne zbog osvete, već zbog istine i pravde. Bilo bi dobro da na neki način mi žrtve doživimo satisfakciju i da nas na neki način poštuju, jer evo i više od 25 godina nakon genocida postoje i dalje oni koji veličaju ratne zločince, negiraju genocid i šire mržnju”, kazala je Subašić.

Europske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Europska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.