Šerbedžija o velikom Radku Poliču: 'Bio je ravan bogovima. Ne vjerujem da je umro. Besmrtnici ne umiru'

Čuveni slovenski glumac Radko Polič – Rac umro je danas, u 81. godini života

FOTO: Dusko Marusic/Pixsell

Rade Šerbedžija se na Facebooku oglasio o smrti čuvenog slovenskog glumca Radka Poliča – Raca. Ranije danas je potvrđeno da je Polič preminuo u 81. godini života. Šerbedžija je, između ostalog, poručio kako je “umro jedan od najvećih glumaca koje je ovaj narod ikad imao”. Njegovu emotivnu, dirljivu objavu prenosimo u cijelosti.


“Ne… Ne vjerujem da je umro. Pa već je četiri puta do sada umirao i bivao klinički mrtav i opet nam se vraćao. I to je mogao činiti samo on, jer je bio ravan bogovima. Volio je toliko život, premda ga taj život nije nikako mazio, a on mu se uvijek do kraja davao. Ima samo jedna stvar koju je volio više od života. To je umjetnost. I to ova najteža, kazališna i filmska, za one koji se do kraja daju. A on joj se davao do kraja.

Naš Rac je bio Car. I u kazalištu i u filmu i u životu. Sve ono što su drugi, uključujući i mene, vještinom postizali, on je jednostavno bio. Znao je naš Rac sve tajne kazališne umjetnosti i još nešto više. Imao je nešto posebno. Nešto što se ne da naučiti i što samo rijetki na svijetu posjeduju – Božansko nadahnuće. Ta iskra se često palila u njemu i činila ga posebnim u svemu“, napisao je glumac.

‘Ne vjerujem da je umro, besmrtnici ne umiru’

Mora da je Bela Krajina, u kojoj je rođen i odrastao, svojim sjenovitim brezama urezala duboke brazde u njegove godove. Tamo, kažu, Ajda posebno cvijeta i oko ponoći njezini cvjetovi dobivaju neku ultraljubičastu boju, te se ljubavnici okupljaju po obližnjim brežuljcima i utapaju u strastvene ultravioletne zagrljaje.

Možda je Rac sada tamo s nekom od svojih bezbrojnih ljubavi. Ajda je i vrsta žita ili pšenice od koje se pravi kruh. Moj prijatelj Ratko Polič, bio je dobar kao kruh.

Ne. Ne vjerujem da je umro. Besmrtnici ne umiru… On je jednostavno otišao, jer mu je bilo dosta. A ako je zaista ovaj put zauvijek otišao, proglasite u cijeloj zemlji koja se zvala Jugoslavija dane žalosti, jer je umro jedan od najvećih glumaca koje je ovaj narod ikad imao…“, zaključio je.

RADKO POLIČNe….Ne vjerujem da je umro. Pa već je četiri puta do sada umirao I bivao klinički mrtav I opet nam se…

Posted by Rade Serbedzija on Thursday, September 15, 2022