Shvatili smo da ove godine stiže dosta SF-ova koji djeluju zanimljivo, pa smo složili kratak vodič

SF filmovi i serije koji uskoro stižu, a izgledaju obećavajuće

FOTO: screenshot

Prošla godina je, ako izuzmemo Star Wars: The Last Jedi koji je rasturio na kino blagajnama, bila prilično razočaravajuća za fanove SF žanra. Najavljen je popriličan broj filmova za koje se isprva činilo da će biti prave SF poslastice, da bi na kraju u potpunosti podbacili.

Blade Runner 2049 redatelja Denisa Villeneuvea nekako se provukao dobrim ocjenama, iako su poklonici originalnog filma ostali prilično ravnodušni. Najveći prigovori su da je film bespotrebno razvučen i dosadan, s čime se složio i redatelj originala Ridley Scott. No vjerojatno bi mu bolje bilo da nije ništa komentirao, obzirom da se njegov Alien: Covenant još manje svidio gledateljima.

Bessonov Valerian, koji se po najavama činio da će biti na tragu odličnog Petog elementa, također je podbacio. Ništa bolje nisu prošli ni remake Ghost in the Shell (unatoč Scarlett Johansson u pripijenom kostimu) te posljednji Transformersi, kao ni očekivana adaptacija romana Stephena Kinga Dark Tower.

Ova godina ipak nešto više obećava. Već je najavljena hrpa SF serija i filmova za koje se čini da bi mogli biti prilično dobri. Donosimo vam pregled onih koji nam se čine najzanimljivijima. Točnije 7 filmova i 2 serije.

Ready Player One

Jedan od najočekivanijih filmova ove godine svakako je novi SF Stevena Spielberga Ready Player One, njegov prvi film tog žanra nakon 13 godina, a sudeći po dosadašnjim trailerima, očekuje nas vizualni i akcijski spektakl. Film je snimljen prema istoimenom romanu Ernesta Clinea, koji radnju smješta u distopijsku budućnost 2044. Glavni protagonist je mladi Wade Watts koji bijeg od depresivne stvarnosti nalazi u virtualnom svijetu nazvanom OASIS.

Tvorac tog svijeta na samrti objavi da je negdje unutar OASIS-a sakrio tzv. easter egg, tajni predmet, a igrač koji ga uspije pronaći naslijedit će cijelo njegovo bogatstvo. Dio šarma romana su brojne posvete na pop i gaming kulturu osamdesetih, što je Spielberg vješto prenio na film. Tako se već u traileru pojavljuju DeLorean iz Back to the Future, motocikl iz Akire, čak i Freddy Krueger. Film u naša kina stiže 29. ožujka.

Predator

screenshot

Originalni film Johna McTiernana iz 1987. s Arnoldom Schwarzeneggerom još uvijek glasi kao jedan od najboljih akcijskih filmova i svakako zaslužuje kultni status kod SF fanova. Nastavak također nije bio uopće loš, no onda je uslijedila propast franšize s nekoliko nastavaka koji su bili jednom riječju katastrofalni.

No čini se da bi se ove godine franšiza mogla vratiti na pravi put. Redatelj i scenarist novog predatora je Shane Black, koji je i glumio u originalnom filmu. Dosad je režirao Iron Man 3 te napisao scenarije za hrpu filmova poput prva dva Smrtonosna oružja, The Last Boy Scout i Last Action Hero.

Novi Predator neće biti remake originala, nego nastavak. No zanemarit će razne Alien vs. Predator neuspjehe, pa će se radnjom donekle nastaviti na prva dva filma. Doduše, ne donosi ništa pretjerano revolucionarno, obzirom da će se film raditi o grupici vojnika koji se bore protiv izvanzemaljskog lovca na trofeje, ali ovog puta ne u džungli, nego u predgrađu još neodređenog grada. Glavni lik je bivši marinac koji otkrije postojanje izvanzemaljskih lovaca na Zemlji, no nitko mu ne vjeruje da zaista postoje. Film je najavljen za 3. kolovoza.

Mortal Engines

https://www.youtube.com/watch?v=bEC8v8AjydI

Peter Jackson i ekipa s kojom je radio na Gospodaru prstenova prihvatili su se adaptacije još jednog popularnog književnog serijala. Zajedničkim snagama napisali su scenarij za film Mortal Engines prema djelima britanskog autora Philipa Reevea.

Priča je prilično originalna, a smještena je u postapokaliptičnu steampunk budućnost u kojoj nakon tzv. šezdesetominutnog rata ostaci čovječanstva žive u ogromnim motoriziranim gradovima na kotačima. Da pojasnimo, zaista su postavili ogromne kotače i motore ispod gradova, tako da ćemo imati priliku vidjeti London (ili ono što je od njega ostalo) i druge gradove kako jurcaju naokolo.

U tom okruženju manji gradovi postaju lovina većim gradovima koji ih napadaju kako bi im ukrali resurse, pa u filmu, koji se uvelike oslanja na CGI tehnologiju iz očitih razloga, neće nedostajati epskih scena srazova gradova na kotačima. Kroz cijelu priču nas vodi Hester Shaw (Hera Hilmar), plaćena ubojica i bjegunka pred zakonom, koja je primorana stvarati neočekivane saveze kako bi preživjela.

Redatelj filma je Christian Rivers, koji je dosad Peterom Jacksonom surađivao kao dizajner setova i vizualnih efekata na Gospodaru prstenova i Hobbitu. Jackson je, osim što je napisao scenarij, izvršni producent, a film je najavljen za 14. prosinca.

Replicas

Keanu Reeves se nakon 10 godina vraća SF žanru, točnije od kada je 2008. glumio Klaatua u remakeu Dana kad je Zemlja stala. U redateljskom prvijencu Jeffreya Nachmanoffa, Reeves glumi briljantnog biologa koji je izgubio obitelj u prometnoj nesreći.

U očajničkim pokušajima da vrati obitelj iz mrtvih, krši pravila znanosti, zbog čega spletom okolnosti postaje državni neprijatelj. Replicas će se pozabaviti temama kloniranja i robotike, hrpe akcije koja je danas popularna u SF filmovima će vjerojatno izostati, no neće nedostajati misterije. Film je najavljen za 24. kolovoza.

Captive State

Focus Features promo

Jako često gledamo filmove u kojima ljudi organiziraju globalni otpor protiv izvanzemaljaca koji su nas došli porobiti, i u većini slučajeva u tome uspjevaju. Captive State je drukčiji, obzirom da pričom započinje desetljeće nakon što su izvanzemaljci pobijedili i okupirali Zemlju.

Radnjom smješten u jedno predgrađe Chicaga, film je također osvježenje time što ne prikazuje priču samo iz perspektive ljudi, nego prikazuje živote u tom svijetu iz perspektiva obje sukobljene strane podjednako.

Film je režirao Rupert Wyatt koji već ima iskustva sa SF-om, njegov Rise of the Planet of the Apes je bio prilično dobro prihvaćen. U glavnim ulogama pojavljuju se John Goodman i Vera Farmiga, a film je najavljen za 17. kolovoza.

Alita: Battle Angel

James Cameron na filmsko platno donosi adaptaciju čuvenog manga stripa Yukite Kishiroa Battle Angel Alita. Holivudski izvori kažu da Cameron želi prenijeti poznatu mangu dugi niz godina, otkako ga je Guillermo del Toro upoznao s tim stripom.

Sad se to zaista događa, izvršni producent je James Cameron koji je napisao i scenarij u suradnji s Robertom Rodriguezom. Rodriguez je ujedno i redatelj, koji je već svojim Sin Cityjem dokazao da je sposoban kvalitetno prenijeti strip na film.

Film se odvija nekoliko stoljeća u budućnosti u izmišljenom gradu Scrapyard i prati kiborga Alitu koja se budi u ordinaciji cyber-doktora Ita. Ne sjeća se ničega iz svoje prošlosti, osim toga da je majstorica borilačke vještine Panzer Kunst. Zahvaljujući svojim borilačkim sposobnostima, Alita postaje plaćenica, tzv. Hunter-Warrior (lovac-ratnik), koja za određenu svotu likvidira kiborge kriminalce. Film bi sudeći po traileru mogao biti još jedno Cameronovo CGI remek-djelo, a najavljen za 20. srpnja.

Annihilation

https://www.youtube.com/watch?v=DILhOWzJkGE

Redatelj Alex Garland u svojem rezimeu već ima odličan SF Ex Machina, a sad se vraća istom žanru filmom Annihilation, temeljenom romanu Jeffa VanderMeera. U Annihilationu tim znanstvenica, koje predvodi Natalie Portman, odlazi istražiti misteriozno područje nazvano Area X.

Area X područje je okruženo neobičnom raznobojnom svjetlosnom membranom, a unutar njega obitavaju neobična bića i ne vladaju nama poznati zakoni fizike. No ono najviše zabrinjavajuće je što se od tamo nitko još nije vratio.

Osim Natalie Portman, glumačku ekipu upotpunjuju Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez (dobitnica Zlatnog globusa za Jane the Virgin), Tessa Thompson (Westworld) i Oscar Isaac. Film je predstavljen kao kombinacija SF-a i horora, a najavljen je za 23. veljače.

Counterpart

Pilot serije Counterpart emitiran je 10. prosinca 2017. kao svojevrsni teaser, a puna sezona emitiranje od devet epizoda krenula je 21. siječnja. Serija prati službenika u špijunskoj agenciji Ujedinjenih naroda u Berlinu.

Howard Silk, kojeg glumi oskarovac J.K. Simmons, mirni je i samozatajni službenik koji već trideset godina odrađuje svoj nezamjetan posao u tajnom UN-ovom postrojenju. Cijeli život i poimanje stvarnosti mu se promijene kad otkrije da vlada radi na tajnom projektu kojim su otvorili portal u paralelnu stvarnost.

Iz tog portala se pojavi nitko drugi nego – on sam, tj. njegov alter-ego iz druge dimenzije. Uskoro postaje jasno da je novi Howard Silk dijametralna suprotnost od samozatajnog službenika, s kojim dijeli samo fizički izgled. Novi Silk je abrazivan, nagao i spreman na akciju, prešao je u paralelnu stvarnost kako bi zaustavio opasnu ženu ubojicu.

Serija na suptilan način kroz SF tematiku istražuje teme osobnog identiteta i neposredno postavlja pitanje kako bi izgledalo kad bismo drukčije živjeli vlastite živote. Tvorac serije je Justin Marks, koji upravo radi na scenariju za Top Gun: Maverick.

Altered Carbon

https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4

Altered Carbon nova je Netflixova SF serija koja je radnjom smještena 500 godina u budućnosti, a nastala je prema romanu Richarda K. Morgana. U toj budućnosti društvo je u potpunosti izmijenjeno i ovisno o tehnologiji. Najveći tehnološki napredak je u tome što se svjesnost osoba može digitalizirati te spremiti na moderniju verziju današnjih USB-ova.

Na taj način nitko ne umire. Dovoljno je da downloadaju svoju svjesnost i sjećanja na portabilan uređaj, koji spoje na živčani sustav druge osobe. Time zadržavaju svoju osobnost i sjećanja na prošlost, iako u tuđem tijelu.

Glavni lik serije je Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman), vojnik stradao u borbi, koji se budi u neobičnom stroju koji je zapravo umjetna maternica. Ubrzo otkriva da je u novom tijelu i da ga je u život vratio užasno bogati Laurens Bancroft (James Purefoy) koji od Kovacsa traži da pronađe njegovog ubojicu. Seriju je osmislila Laeta Kalogridis, izvršna producentica Shutter Islanda i Avatara te scenaristica Alexandera, a najavljena je za 2. veljače.