Sinoć su dodijeljeni Zlatni globusi ali, očekivano, najviše se pričalo o mučnim seksualnim skandalima u Hollywoodu

Trijumfirao je film Three Billboards Outside Ebbing koji je pokupio četiri nagrade

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 07: Alexis Bledel, Madeline Brewer, Yvonne Strahovski, Elisabeth Moss, Samira Wiley and Amanda Brugel attend FOX, FX and Hulu 2018 Golden Globe Awards After Party at The Beverly Hilton Hotel on January 7, 2018 in Beverly Hills, California.   Presley Ann/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Sinoć je na Beverly Hillsu održana 75. dodjela Zlatnih globusa, prestižne nagrade za najbolja filmska ostvarenja prošle godine. Kao što se očekivalo, filmovi i serije ovaj su put bili u drugom planu, a dodjela je prošla u sjeni nedavnih seksualnih skandala koji su potresli Hollywood. Večer su obilježili govori u kojima se osuđuje nasilje, a holivudske zvijezde su u znak solidarnosti bile odjevene u crno.

Dodijeljene su nagrade u ukupno 25 kategorija, od toga 14 filmskih i 11 televizijskih.

Film Three Billboards Outside Ebbing osvojio četiri nagrade

Što se tiče nagrada, dominirao je film Three Billboards Outside Ebbing koji je pokupio četiri nagrade. Osvojio je nagradu za najbolju filmsku dramu, a zvijezda filma Frances McDormand je pokupila nagradu za najbolju dramsku glumicu.

Najnagrađenija mini serija bila je Big Little Lies, a nagradu za najbolju glumicu u toj kategoriji osvojila je Nicole Kidman koja igra jednu od glavnih uloga u seriji. Simbolično, u seriji glumi ženu koja je žrtva obiteljskog nasilja. Nagradu za najbolju sporednu ulogu u ovoj kategoriji dobila je Laura Dern, također za ulogu u Big Little Lies.

Nagradu za najbolju seriju dobila je serija Handmaid’s Tale, a glumica Elisabeth Moss koja igra glavnu ulogu, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u dramskoj TV seriji. Nagradu za najboljeg glumca u dramskoj TV seriji dobio je Sterling K. Brown iz serije This Is Us. Najbolji animirani flim je ‘Coco’, dok je najbolji strani film ‘In The Fade’ njemačko-francuske produkcije.

Najemocionalniji govor održala Oprah

Svečanost je vodio komičar NBC-ja Seth Meyers, ali tijekom cijele večeri bila je prisutna neka turobna atmosfera zbog recentnih događaja u Hollywoodu i kampanja poput Me Too i Time’sUp koji su usmjereni na promjenu uloge i statusa žena ne samo u zabavnoj industriji nego i u cijelom svijetu. Mnogi su se stoga u svom obraćanju dotaknuli upravo te teme.

Meyers je tako odmah u pozdravnoj riječi kazao ovako: “Dobrodošle dame i preostala gospodo. 2018. je, marihuana je konačno dozvoljena, a seksualno uznemiravanje konačno nije. Za muške kandidate u ovoj prostoriji, ovo je prvi put u tri mjeseca da neće biti zastrašujuće kada se vaše ime glasno izgovori.”

Najemocionalniju reakciju izazvao je govor Oprah Winfrey koja je, kao prva crnkinja dosad, osvojila počasnu nagradu. “Govoriti svoju istinu najmoćniji je alat koji svi imamo”, kazala je Oprah. “Previše dugo se žene nisu čule niti im se vjerovalo ako bi se usudile reći istinu o moći tih ljudi. Ali njihovo vrijeme je isteklo”, rekla je i izazvala veliki pljesak okupljenih, od koji su mnogi ustali sa stolca.

https://twitter.com/search?f=tweets&q=golden%20awards%20&src=typd

Nagrada se dodjeljuje već 74 godine

Zlatni globusi su pokrenuti 1944. i prvih su ih 14 godina uručivali novinari, članovi udruženja stranih dopisnika u Hollywoodu (HFPA). Tako je bilo do 1958. kada su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. neplanirano preuzeli vođenje ceremonije i, naravno, ukrali show. Iduće godine su ih organizatori službeno zaposlili kao voditelje.

Od 1964. dodjela se prenosi na nacionalnoj televiziji. Rekorderka u broju nagrada je Barbra Streisand, koja ih ima osam, jednu više od Meryl Streep. A ona, pak, ima najviše nominacija, 31, uključujući ove godine za ulogu u filmu “The Post”. Najviše nominacija u jednoj godini, po tri, zavrijedili su Jamie Foxx i Helen Mirren. Najmlađi dobitnik još je Ricky Schroder, kojem je bilo devet kada je dobio nagradu za ulogu u filmu “Prvak” 1949. Najstarija dobitnica bila je Jessica Tandy, kojoj je bilo 80, kada je nagrađena za “Vozeći gospođicu Daisy”.

Let iznad kukavičjeg gnijezda prvi film koji je trijumfirao

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” bio je prvi film koji je osvojio svih “pet velikih” kategorija: najbolji film, glumac, glumica, režija i scenarij. I ostao je jedini sve do prošlogodišnjeg pobjedničkog pohoda “La la landa”.

“Tko se boji Virgnije Woolf” 1967. i “Kum III” 1991. dobili su svaki po sedam nominacija i izgubili ih sve. Nagrada za životno djelo nosi ime po Cecilu B. DeMilleu, koji je bio prvi njezin dobitnik 1952.

Marlon Brando odbio primiti nagradu

Marlon Brado odbio je primiti Globus za “Kuma” 1973. prosvjedujući tako protiv Vijetnamskog rata. Isto je učinio na dodjeli Oscarima dva mjeseca poslije, taj put zbog lošeg tretmana američkih indijanaca u filmskoj industriji. Producenti filma “Z” redatelja Koste Gavrasa odbili su nagradu za najbolji film na stranom jeziku 1970. jer su smatrali da im je mjesto u kategoriji najboljeg filma.

Proizvodnja statue Zlatnog globusa košta oko 800 dolara jer je pozlaćena 24-karatnim zlatom. Visoka je 27 centimetara i teška 2,5 kilograma.

https://www.youtube.com/watch?v=50K8EvEEWE0