Slika koja je taman trebala biti prodana za 1500 eura mogla bi biti Caravaggio vrijedan desetke milijuna

Španjolska vlada zaustavila je aukcijsku prodaju slike, kreće pregled slike

FOTO: ANSORENA.com

Prošloga je tjedna španjolska vlada zaustavila aukcijsku prodaju slike Krunidba trnjem, prikaza krvavog Krista prije raspeća, koja je atribuirana krugu španjolskog umjetnika iz 17. stoljeća Josea de Ribere, i to samo jedan dan prije aukcije u Madridu.

Kako javlja AP, španjolsko ministarstvo kulture zabranilo je izvoz slike jer su stručnjaci ustvrdili da se možda radi o izgubljenom djelu priznatog talijanskog renesansnog umjetnika Caravaggia. Bude li potvrđena kao Caravaggio, slika čija je predložena cijena bila 1500 eura, trebala bi vrijediti desetke milijuna eura, navodi AP.

Potrebna temeljita tehnička i znanstvena studija slike

Iz Ministarstva kulture za Guardian su rekli da se sve brzo događalo i da je potrebna temeljita tehnička i znanstvena studija slike. “Potrebno je voditi raspravu o tome je li atribuiranje slike Caravaggiu vjerodostojno i prihvaća li ga znanstvena zajednica”. Slika veličine 111 puta 86 centimetara prikazuje Krista kako krvari u trenucima prije njegova raspeća kako odvraća pogled dok mu muškarac stavlja crveni ogrtač preko ramena.

Stručnjaci španjolskog Nacionalnog muzeja Prado upozorili su vlasti na potencijalno pogrešno pripisivanje nakon što su našli dovoljno stilskih i dokumentarnih dokaza koji sliku povezuju sa Caravaggiom, kaže se u izjavi Ministarstva kulture.

Ovo nije jedini potencijalni Caravaggio posljednjih godina

Vrhunski španjolski stručnjaci podržavaju predloženo autorstvo, kako piše El Pais. Kao dokaz navode dimenziju slike, tehničke aspekte i sličnosti s drugim Caravaggiovim slikama. Neki stručnjaci nisu tako sigurni. Talijanski stručnjak za slikarstvo 17. stoljeća Nicola Spinosa kazao je za Corriere della Sera kako smatra da je slika ipak samo u maniri Caravaggia, iako visokokvalitetna.

Krunidba trnjem nije jedini potencijalni Caravaggio koji se ponovno pojavio posljednjih godina. Vlasnici jedne kuće u Francuskoj su 2014. godine našli sliku koju je navodno Stari majstor ostavio ispod madraca u potkrovlju. Kolekcionar iz New Yorka kupio je djelo, naslovljeno Judith i Holofernes, dva dana prije aukcije 2019.godine. Ne zna se koliko je kupac platio, ali se nagađa da je ponuda bila puno veća od početne ponude od 30 milijuna eura.