Slika Picassove ljubavnice i muze prodana za 67,5 milijuna dolara

Slika Gola žena koja leži nastala je 1932. godine i prikazuje Marie-Therese Walter

FOTO: Sothebys

Picassova slika, nastala 1932., koja je bila jedna od slikarevih najznačajnijih godina, prodana je za 67,5 milijuna dolara, na aukciji kuće Sotheby’s u New Yorku. Slika koju je stvorio, Femme nue couchée, njegovu ljubavnicu prikazuje kao morsko stvorenje, piše Reuters.

Naslova Gola žena koja leži, prikazuje Marie-Therese Walter, koja je imala 17 godina, a Picasso 45 kada su se prvi puta sreli. “Ova evokativna slika je snažna i senzualna”, stoji u priopćenju Sotheby’sa. Vodena tema aludira na osobni element njihovog odnosa, Walter kao plivačicu i Picassa kao promatrača, te intimni odmor na moru.

Značajna aluzija na more

“Ovdje je aluzija na more značajna, Marie-Therese bila je strastvena i uspješna plivačica čija je moćna, atletska gracioznost u vodi bila izvor stalne fascinacije za Picassa”, piše Sotheby’s. Umjetnik nikada nije naučio plivati, navodi se, pa je slika time postala još poetičnija.

Slika je važna ne samo kao fascinantan prizor strastvenog odnosa već i kao odraz razvoja umjetnikovog inovativnog stila. “Slika radikalno odstupa od tradicije i duboko je lirska oda umjetnikovoj neograničenoj žudnji za Marie-Therese”, kaže predsjednica Sotheby’sa Brooke Lampley.

Druga Picassova djela iz perioda su prodana po većoj cijeni

Djelo je otkupljeno s umjetnikova imanja u svibnju 2008. godine. Bilo je vlasništvo kolekcionara umjetnina Stevea Cohena, piše ArtNet News. Jedina ponuđačica bila je Amy Cappelazzo, osnivačica Art Intelligence Global, prema New York Timesu.

Sotheby’s je procijenio sliku na oko 60 milijuna dolara, ali slika je ipak prodana za gotovo 40 milijuna manje od druga dva Picassova djela iz 1932. godine, a koja prikazuju Marie-Therese. Slika Žena koja sjedi kraj prozora prodana je za 103,41 milijun dolara prošle godine, dok je Gola, zeleno lišće i poprsje prodana za 106,5 milijuna dolara 2010. godine, pisao je CNN.

Vraćao se Marie-Therese kao svojoj muzi

Marie-Therese i Picasso počeli su vezu kada je umjetnik bio u braku s prvom suprugom, balerinom Olgom Khokhlovom s kojom je dobio kćer Mayu 1935. godine. Tijekom života, slikar će se Marie-Therese povremeno vraćati kao svojoj muzi.

Romansa Picassa i Marie-Therese nije potrajala, umjetnik je kasnih tridesetih bio opčinjen Dorom Maar. Picasso je umro 1973. godine, a 50 godina nakon što su se upoznali Marie-Therese se ubila, 1977. godine. Njihova ljubavna veza je možda bila kratkotrajna, ali je utjecala na Picassovu umjetnost i na glad kolekcionara za tim slikama. Te večeri aukcija kuće Sotheby’s donijela je 408,5 milijuna dolara. Još je jedno remek djelo Claudea Moneta prodano za 56,6 milijuna dolara, prenosi Times.