Slikar Sebastijan Dračić u rujnu otvara novu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti. Donosimo mali pregled

Izložba pod nazivom Kob obuhvatit će brojne fenomene današnjice kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam

Akademski slikar Sebastijan Dračić, nakon sedam godina stanke, priprema novu izložbu čije je otvaranje predviđeno za 3. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti. Dračić će ondje izložiti devet svojih radova iz ciklusa Kob, koji je svojevrsni nastavak ciklusa Sivo iz 2014. godine. Nova djela napravljena tehnikom ulja na platnu predstavljaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta.

Što točno obuhvaća izabranom tematikom pojasnio je Dračić sam. “Tematika Kobi obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati, kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam. Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi’’, kaže.

Otkrio je i zašto je izložbu nazvao baš Kob. “Čitao sam ponovno poemu Smrt Smail-age Čengića u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob, a ta riječ i njezino značenje su mi se nekako posebno urezali u pamćenje. Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu.”

Babilon 2021. ulje na platnu

Najznačajniji i najzanimljiviji predstavnik svoje generacije

Govoreći o Dračiću kustosica izložbe Martina Munivrana je istaknula kako je riječ o slikaru koji se nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene, dok je govoreći o izložbi kazala kako umjetnik želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima.

“Ambivalentnost i neodređena slutnja ključan su psihološki moment koji umjetnik želi naglasiti u svojim djelima iz kojih proizlaze momenti buđenja i svjesnosti duboko utisnute kolektivne memorije cikličnosti vremena. To su prizori moguće prošlosti, konture nesigurne budućnosti, ali i obrisi nesigurne sadašnjosti. Riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i koji otvaraju mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje, kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo”, kazala je Munivrana.

He speaks in stones and trees, the bones of things 2019., ulje na platnu

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a diplomirao 2006. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je u zemlji i inozemstvu te osvojio brojna priznanja i nagrade. Izložba Sebastiana Dračića bit će otvorena sve do 27. rujna.

The universe is indifferent, 2017, ulje na platnu