Nekad je nužno odabrati stranu

Sljedeća godina donosi nam hrpu zanimljivih filmova; izdvojili smo neke

Holivudski naslovi koje ćemo gledati u 2018.

FOTO: screenshot / Marvel promo / Warner Bros

Nakon što smo napravili mali pregled holivudskih i europskih filmova iz 2017. koje ne bi trebalo propustiti, orijentirali smo se na sljedeću godinu. Najavljena je hrpa novih filmova, među kojima se malo teže snaći, a mi smo izdvojili nekolicinu koji bi mogli biti zanimljivi.

Kao i prethodnih godina, holivudski trend superherojskih filmova će se nastaviti i sljedeće godine s, realno, gledateljima najzanimljivijim naslovima. Osim stripovskih prerada, ponovno su zanimljive i filmske obrade popularnih književnih romana, očekivano najviše u SF kategoriji.

Kako bismo vam olakšali pregled svega što nas očekuje u kinima sljedeće godine, izdvojili smo dvadeset filmova za koji dolaze u 2018., a mogli bi biti vrlo dobri i uspješni.

Maze Runner: The Death Cure (26. siječnja)

Dylan O’Brien se vraća kao Thomas koji ovog puta vodi grupicu odbjeglih Gladera na dosad najopasniju misiju. Gladeri, nazvani po tome što su dvije godine proveli u The Gladeu tj. u samom središtu labirinta iz kojeg pokušavaju pobjeći, sada su na misiji da spase svoje prijatelje.

Kako bi spasili svoje prijatelje, moraju upasti u Lost City, zloglasni labirint koji kontrolira moćna i misteriozna organizacija WCKD.

Death Cure će biti posljednji nastavak u Maze Runner serijalu snimljenom prema romanima Jamesa Dashnera. Film je, kao i prethodna dva nastavka režirao Wes Ball.

Black Panther (16. veljače)

Chadwick Boseman se pojavio kao Black Panther u sporednoj, ali impresivnoj ulozi u Captain America: Civil War, kojom je odmah na prvu osvojio gledatelje. Stoga mnogi s nestrpljenjem očekuju samostalni film o Black Pantheru, koji stiže u veljači.

T’Challa, kako mu je pravo ime, nakon smrti oca vraća se svom tehnološki naprednom narodu Wakanda kako bi preuzeo prijestolje koje mu pripada. Film je režirao Ryan Coogler, a poslužit će kao svojevrsni uvod u Avengers: Infinity War koji stiže nepuna dva mjeseca kasnije.

Annihilation (23. veljače)

Novi film Alexa Garlanda (Ex Machina), temeljen na romanu Jeffa VanderMeera, prati mali tim znanstvenica koje odlaze istražiti misteriozno područje Area X. Odande se naslućuje vanzemaljska prisutnost, a ne vrijede ni svi prirodni zakoni, ali najveći problem je u tome što se od tamo još nitko nije vratio.

Film je najavljen kao SF s elementima horora, a u glavnim ulogama pojavljuju se Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson i Oscar Isaac. Isaacu će ovo nakon Ex Machine bit druga suradnja s Garlandom.

Red Sparrow (2. ožujka)

Jennifer Lawrence je Dominika Egorova, bivša balerina koju protiv njezine volje regrutira ruska tajna služba. Kroz proces u kojem sve više gubi vlastitu osobnost, podučavaju je u tajnama zavođenja i ubijanja. Naime, istrenirana je da koristi svoje tijelo i ženstvenost kako bi se približila žrtvama koje treba likvidirati.

Problemi nastaju kad osjeti privlačnost prema svojoj prvoj žrtvi, CIA-inom agentu, kojeg glumi Joel Edgerton. Uz njih su među glavnim likovima Jeremy Irons, Mary-Louise Parker i Ciarán Hinds.

A Wrinkle in Time (9. ožujka)

A Wrinke in Time Disneyjeva je obrada znanstveno-fantastičnog romana Madeline L’Engle o djevojčici Meg koja se nađe u nevjerojatnoj pustolovini. Nakon što njezin otac znanstvenik misteriozno nestaje, pojavljuju se tri neobična bića koja šalju Meg, njezinog brata i prijateljicu na putovanje kroz svemir kako bi ga pronašli.

Film je režirala Ava DuVernay koja se proslavila svojom dramom Selma iz 2015. Trenutno vrlo popularni Chris Pine je u glavnoj ulozi, a uz njega je još dosta poznatih imena: Reese Witherspoon, Oprah Winfrey, Zach Galifianakis, Michael Peña te Storm Reid kao mala May.

Tomb Raider (16. ožujka)

https://www.youtube.com/watch?v=VdPPdwhICqc

Lara Croft još jednom prelazi iz video igre na filmsko platno, a ova avantura će je dovesti do ruba fizičke i mentalne iscrpljenosti. U potrazi je za svojim ocem, avanturistom koji je nestao na zabačenom otoku dok je tragao za misterioznom grobnicom. U njoj je skrivena tajna za spas čovječanstva.

Angelinu Jolie je u ulozi Lare Croft naslijedila Alicia Vikander (Ex Machina, The Man from U.N.C.L.E.), dok se u ulozi njezinog oca pojavljuje Dominic West. Film je režirao Hollywoodu još nepoznati norveški redatelj Roar Uthaug.

Ready Player One (30. ožujka)

Tvorac igre u virtualnom svijetu nazvanom OASIS stekao je svojim proizvodom nezamislovo bogatstvo. Na samrti, objavi svim igračima da je unutar svojeg virtualnog svijeta smjestio easter egg, skriveni predmet, a onaj igrač koji ga pronađe naslijedit će 500 milijardi dolara.

To je ukratko premisa istoimenog romana Ernesta Clinea, koji je posredno inspirirao razvoj cijele industrije virtual realityja, a prema kojem je Steven Spielberg snimio film. Ready Player One je vizualno spektakularan i moderan, ali je istovremeno i posveta pop kulturi osamdesetih. Tako se u filmu pojavljuju poznate teme iz tadašnjih SF djela, poput DeLoreana iz Back to the Future, motocikla iz Akire, te mnoge druge reference na to razdoblje.

Avengers: Infinity War (4. svibnja)

Novi i predzadnji nastavak Avengersa će prema svemu sudeći biti dosad najspektakularniji. Ujedno će biti i film s najviše superheroja na istom mjestu dosad, jer će se ovoga puta Avengersima pridružiti i Guardians of the Galaxy. Sukobit će se s njihovim dosad najvećim neprijateljem Thanosom, a jedina šansa da ga pobijede leži u tome da udruže snage.

Thanosu (kojeg ovog puta glumi Josh Brolin) je cilj skupiti svih pet tzv. Infinity Stonesa, tj. dijamanata nevjerojatne moći kojima može kontrolirati različite sile koje upravljaju svemirom. U tome mu pomaže njegova vojska Chitaurija, kibernetski nadograđenih bića kroz koje će se Avengersi morati probiti kako bi savladali Thanosa.

Solo: A Star Wars Story (25. svibnja)

Lucasfilm promo

Spin-off Star Wars sage sljedeće godine nam donosi priču o jednom od najomiljenijih likova iz franšize. Napokon ćemo saznati prošlost Han Sola i njegove zajedničke avanture s Chewbaccom iz vremena prije nego što smo ih upoznali u New Hope, prvom Star Wars filmu.

Također ćemo saznati i kako je izgledala oklada s Landom Calrissianom u kojoj je osvojio legendarni Millennium Falcon. Film je režirao dvostruki oskarovac Ron Howard, a u glavnoj ulozi mladog Han Sola će se okušati relativno nepoznati Alden Ehrenreich. Uz njega će se naći i nekoliko poznatih imena kao što su Emilia Clarke, Woody Harrelson, Paul Bettany i Thandie Newton. Joonas Suotamo će se nakon Force Awakens i Last Jedija ponovno naći u ulozi Chewbacce, a mladog Landa Calrissiana će glumiti Donald Glover.

Deadpool 2 (1. lipnja)

Ryan Reynolds se na ljeto vraća svojoj omiljenoj ulozi najprostijeg, najbrbljavijeg i najnasilnijeg superheroja. Zasad se o radnji zna vrlo malo, čak ni traileri nisu mnogo otkrili obzirom da su rađeni u dosadašnjoj Deadpool maniri. Više od otkrivanja radnje, traileri su se bavili duhovitim i prilično zabavnim sprdanjem drugih superherojskih filmova, ali i samog Deadpoola.

Ono malo što je dosad otkriveno je da će glavni negativac biti Nathan Summers, poznatiji kao Cable. On je zapravo sin para iz X-men ekipe, Cyclopsa i Madelyne Pryor, zlog klona Jean Grey. Kao dijete je transportiran u budućnost iz koje se vraća kao prekaljeni i nemilosrdni ratnik. U filmu će ga glumiti Josh Brolin, koji će u istoj godini glumiti i u Marvelovim Avengersima.

Jurassic World: Fallen Kingdom (22. lipnja)

Chris Pratt i Bryce Dallas Howard vraćaju se kao Owen i Claire u nastavku super-uspješnog Jurassic Worlda, četvrtog filma po zaradi u povijesti. Nastavak će biti tematski nešto ozbiljniji, ali istovremeno s više akcije.

Vulkan na otoku na kojem je smješten Jurassic World postao je aktivan i prijeti uništenjem svega živoga na otoku. Owen i Claire kreću u akciju s ciljem da evakuiraju dinosaure s otoka kako bi ih spasili od još jednog izumiranja. Već sami trailer postavlja moralnu premisu filma pitajući “Zaslužuju li ove životinje jednako pravo na zaštitu koju dajemo drugim vrstama, ili bismo ih jednostavno trebali pustiti da izumru”.

Ant-Man and the Wasp (6. srpnja)

Marvel Promo

Nakon događaja u Captain America: Civil War, Scott Lang (Paul Rudd) pokušava naći balans između odluke da bude superheroj i otac istovremeno. No Hope van Dyne i Dr. Hank Pym zatraže njegovu pomoć u vrlo važnoj misiji, pa je ipak primoran ponovno obući Ant-Manovo odijelo.

Udružuje se s Hope (Evangeline Lilly) koja postaje The Wasp, a kroz svoju misiju će otkriti tajne o svojoj prošlosti. Osim Rudda i Lilly koji su reprizirali svoje uloge, Dr. Pyma ponovno glumi Michael Douglas. Ovog puta im u pomoć priskače Dr. Bill Foster tj. Goliath (Laurence Fishburne), a upoznat ćemo i majku od Hope (Michelle Pfeiffer). Redatelj će ponovno biti Peyton Reed tako da možemo očekivati istu zabavnu atmosferu kao u prvom dijelu.

Mamma Mia! Here We Go Again (20. srpnja)

Možda zvuči nevjerojatno, ali prošlo je već gotovo deset godina od vrlo uspješnog mjuzikla Mamma Mia! Stara ekipa se vraća s novom pričom, također prepričanom pjesmama ABBA-e. Nastavak će razjasniti neke nepoznanice iz prvog dijela. Točnije, vratit će nas vratiti u prošlost gdje ćemo otkriti kako je Donna (Meryl Streep) mnogo godina ranije upoznala Harryja (Colin Firth), Sama (Pierce Brosnan) i Billa (Stellan Skarsgård) te kako je došlo do toga da ne zna tko je od njih trojice otac njezine kćeri Sophie (Amanda Seyfried).

Donnu u mladim danima će glumiti Lily James, a pojavljuje se i Donnina majka te Sophiejina baka koju glumi Cher. Radnja se ponovno događa na imaginarnom grčkom otoku, a mnogi naši gledatelji će prepoznati lokacije, obzirom da je grčko mjestašce ovoga puta “glumio” naš Vis.

Mission: Impossible 6 (27. srpnja)

screenshot

Više od dvadeset godina nakon prvog Mission: Impossible filma, Tom Cruise se vraća u šestom nastavku franšize kao tajni agent Ethan Hunt. O radnji se zasad ne zna ništa, osim da će se nastaviti na događaje iz prethodnog filma, Rogue Nation.

Gledatelji sigurno jedva čekaju vidjeti nove vratolomije Toma Cruisea, koji je postao poznat po tome da sam izvodi svoje stuntove, a iz filma u film su sve luđi. Redatelj filma je Christopher McQuarrie, koji je režirao i prethodni nastavak, a vjerojatno je najpoznatiji po Oscaru koji je osvojio za scenarij filma The Usual Suspects. Svojim poznatim ulogama se vraćaju Simon Pegg, Ving Rhames i Rebecca Ferguson, a ovog puta im se pridružio i Henry Cavill s već čuvenim brkovima koje su morali digitalno odstraniti za snimanje Justice Leaguea.

The Predator (3. kolovoza)

screenshot

Redatelj Shane Black (Iron Man 3) snima novog Predatora prema scenariju koji je napisao u suradnji s Fredom Dekkerom (Star Trek: Enterprise). Dvojac je posljednji puta surađivao na The Monster Squad 1987., a fanovima će vjerojatno biti zanimljiv podatak da je Black glumio Hawkinsa u originalnom Predatoru.

Blake i Dekker su otkrili vrlo malo o radnji njihovog filma, dapače, još nisu izdali ni teaser trailer. Jedino što se dosad zna je da će se film fokusirati na bivšeg marinca koji otkrije postojanje izvanzemaljskih lovaca na Zemlji, no nitko mu ne vjeruje da zaista postoje. Cinemablend je otkrio da se neće raditi o rebootu originala s Arnoldom Schwarzennegerom iz 1987., nego o nastavku prva dva filma, smještenom u današnje vrijeme.

Venom (5. listopada)

screenshot

Venoma smo prvi puta upoznali u trećem nastavku izvorne Spider-Man trilogije Sama Raimija, kad smo posljednji puta gledali Tobeya Maguirea kao Čovjeka pauka. Fanovi su bili prilično razočarani filmom, stoga ne čudi da je i Venom pao u drugi plan, bar što se tiče pojavljivanja na filmskom platnu.

No redatelj Ruben Fleischer odlučio je vratiti jednog od glavnih Spider-Manovih protivnika, a sljedeće godine će dobiti zaseban film. Venom je zapravo simbiot, izvanzemaljsko biće u obliku crne ljigave supstance u stalnoj potrazi za domadarom nad kojim će uspostaviti kontrolu. Ovoga puta će to biti Eddie Brock, kojeg će glumiti Tom Hardy, kao siguran mamac da Marvel privuče fanove u kina. Uz njega će se u filmu pojaviti Woody Harrelson i Michelle Williams.

The Jungle Book (19. listopada)

Andy Serkis režirao je Jungle Book i posuđuje glas Baloou
Warner Bros promo

Svima poznata priča Rudyarda Kiplinga o dječaku Mowgliju kojeg su odgojili vukovi, da bi se kasnije sukobio sa zloćudnim tigrom Shere Khanom, dobija novu filmsku verziju. Redatelj je Andy Serkis (Gollum iz Gospodara prstenova), koji je uspio okupiti impresivnu glumačku ekipu.

Mowglija glumi Rohan Chand koji se dosad pojavljivao u manjim ulogama. Bagheeri, crnoj panteri i Mowglijevom mentoru ovog puta je glas posudio Christian Bale, Cate Blanchett je dala glas zmij Kaa, a zlom Shere Khanu Benedict Cumberbatch. Osim što režira, Andy Serkis posudio je glas Mowglijevom najboljem prijatelju, medvjedu Baloou.

X-Men: Dark Phoenix (2. studenoga)

Novi film iz X-Men franšize nastavlja se radnjom desetljeće nakon događaja iz Apocalypse. X-Men su dotad već postali svjetska senzacija, a Professor X ohrabruje svoj tim da rade sve više superherojskog posla. Jedna od tih misija odvodi ih u svemir, gdje Jean Grey doživljava nesreću.

Nakon tog događaja, Jean Grey otkriva da joj moći vrtoglavo rastu, ali istovremeno joj oduzimaju osobnost. Naposlijetku je moć preuzme te se transformira u zlikovku Dark Phoenix. Simonu Kinbergu je ovo redateljski debi, a dosad je radio kao producent na X-Men filmovima, te Deadpoolu, The Martianu i mnogim drugima. Stara ekipa predvođena Jamesom McAvoyem i Michaelom Fassbenderom će reprizirati svoje uloge, a kao Jean Grey tj. Dark Phoenix ćemo gledati Sophie Turner (Sansa iz Game of Thrones).

Aquaman (21. prosinca)

Arthur Curry (Jason Momoa) otkrije da je prijestolonasljednik podvodnog kraljevstva Atlantisa, rastrgan između žitelja kopna i svojeg podmorskog naroda. Ljudi s kopna neprestano zagađuju oceane što ugrožava stanište podvodnog kraljevstva, koje zbog toga priprema invaziju na kopno. Curry prihvaća svoje mjesto kralja Atlantisa, postaje Aquaman te daje sve od sebe kako bi pomirio zaraćene strane. Između tih događaja, otkriva mnoge tajne o vlastitom porijeklu.

Dosad je među svim DC likovima Aquaman bio najmanje kul, no otkad se prvi put na kratko pojavio u Batman v Superman, Jason Momoa je promijenio tu sliku. Momoa je svim skepticima pokazao da i Aquaman može biti zabavan, a tek će doći do izražaja u svom samostalnom filmu, kojeg režira James Wan (Saw, Conjuring). U sporednim ulogama se pojavljuju Amber Heard kao kraljica Atlantide, Nicole Kidman kao Curryjeva majka, a uz njih i Willem Dafoe, Patrick Wilson i Dolph Lundgren.

Bumblebee (21. prosinca)

screenshot

Redatelj Travis Knight (Kubo and the Two Strings) donosi nam kratak isječak iz Bumblebeejeve prošlosti, dvadeset godina prije nego što je sreo Sama Witwickyja. Radnja je smještena u 1987. kada se Bumblebee nakon sukoba s Decepticonsima sakrije na auto-otpadu u kalifornijskom gradiću prerušen u VW bubu. Skršenu žutu bubu otkriva djevojaka Charlie, no uskoro otkriva da to ipak nije obična buba…

Bumblebee je prvi film u Transformers franšizi koji nije režirao Michael Bay, iako je i dalje izvršni producent. Mladu Charlie glumi Hailee Steinfeld (True Grit, Ender’s Game), a glas Optimus Primeu ponovno posuđuje Peter Cullen.