Slučaj Placida Dominga: nakon optužbi za zlostavljanje, povezivanja s mračnom sektom i debakla na sceni, i dalje puni dvorane

Placido Domingo
Placido Domingo at the Theatre du Chatelet, Paris, France - 12 Jun 2011, Image: 220499431, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alastair Miller / Shutterstock Editorial / Profimedia
FOTO: Alastair Miller / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slavni španjolski tenor Placido Domingo sredinom kolovoza primio je u Areni Ciudad de México Premio Batuta, plaketu i dirigentsku palicu „kao priznanje za njegov doprinos popularizaciji klasične glazbe.“ No, 81-godišnja svjetska operna zvijezda i dirigent nije dugo uživao u tom značajnom priznanju.

Prvo mu se dogodio debakl u veronskoj Areni, kad je dvije večeri za redom podbacio kao pjevač i dirigent, a onda je uslijedio novi šok. Argentinska policija priopćila je da je Placido Domingo bio klijent sekte koja je organizirala trgovinu bijelim robljem, prostituciju, pranje novca i druge zločine.

Ta zločinačka organizacija djelovala kao škola joge u Buenos Airesu, a policija je obavila 50 racija u kojima je uhićeno 19 osumnjičenih, a za šest se još traga. Zaplijenjeno je 37 nekretnina, 13 automobila te je svima zamrznuta sva imovina. Placido Domingo poznavao je vođe organizacije više od dva desetljeća.

Kompromitirajuće audio snimke

Tijekom pretresa pronađene su brojne kompromitirajuće audio snimke razgovora seksualnih robinja s klijentima, a među njima i komunikacija Placida Dominga sa sada 75-godišnjom Susanom Mendelievich, zvanom Mendy. Za tu argentinsku pijanisticu s kojom je Domingo nekoć nastupao, policija je ustvrdila da je jedna od važnijih članica sekte.

Na jednoj snimci čuje se kako Domingo predlaže Mendy da se tajno sastanu u Buenos Airesu u kojem je tijekom travnja održao nekoliko koncerata u Teatru Colón. Sadržaj tog razgovora Mendy je potvrdila neidentificiranom muškarcu:“ Plácido je rekao da će me posjetiti.“

Na drugoj vrpci snimljena je komunikacija između Mendy i Juana Percowicza (85) zvanog El Maestro, za kojeg policija vjeruje da je vođa kriminalnog lanca. Mendy kaže Percowiczu: “Placido me već nazvao i sklopio je matufiju, (mutni dogovor) da ostanem u hotelu, a da njegovi agenti i suradnici to ne primijete”.

Zvali Dominga na orgije

Na trećoj audio snimci, čije je transkripte objavio španjolski dnevni list El País, Domingo razgovara s Percowiczem te s oboistom Marianom Krawczyk, umjetničkog imena Mariano Krauz, kojega policija također tretira kao vrlo utjecajnog člana zločinačke organizacije. Domingo je s njima prijateljevao više od dva desetljeća.

U jednom tajno snimljenom razgovoru čuje se kako Mendy Mendelievich pita vođu sekte Percowicza može li odvesti Dominga u „muzej,“ nadimak za zadnji kat njihove 10-katnice u kojoj su se organizirale seksualne orgije. Mendelievich i Percowicz, uhićeni su u racijama u kolovozu, ali su početkom rujna pušteni u kućni pritvor.

Bizarnost cijelog tog skandala pojačava činjenica da su, premda se sve to događalo prije dosta godina, Domingo i njegovi prijatelji i prijateljice već tada bili u poznim godinama te da su bili ugledni i poznati izvođači klasične glazbe.

Konzument prostitucije, ne organizator

Nakon što su u argentinskim, a potom i španjolskim medijima, objavljeni transkripti tajno snimljenih razgovora Dominga i Mendy, jedan od istražitelja anonimno je za agenciju Associated Press objasnio: „Domingo nije počinio zločin, niti je dio organizacije, već je bio konzument prostitucije.“

Ipak, posljedice javnog sramoćenja koje je doživio Domingo nije mogla ublažiti ni ta izjava kao ni činjenica da je u Argentini prostitucija legalna te da protiv njega nije podignuta optužnica. Odmah po objavi tih transkripata otkazan je koncert Dominga u Santiagu de Chile.

I još jedna „olakotna okolnost“ za Dominga. El País je objavio da su vođe kulta godinama pokušavale uvjeriti Dominga da im se pridruži. U razgovoru koji je objavio El País, Mendy Mendelievich govori svom sugovorniku: “Pokušavamo već 30 godina, ali još uvijek ga nismo uspjeli regrutirati.“

Ženske članice kao gejše

Policija procjenjuje da su seksualna trgovina i prostitucija donosili toj organizaciji mjesečnu zaradu od 500.000 dolara. Istražitelji su optužili vođe sekte da su mamili u svoje redove bogate ljude obećavajući im vječnu sreću. Ženske članice sekte radile su kao gejše, Geishado VIP, i imale su zadatak ispunjavati sve, pa i seksualne želje bogatih i utjecajnih klijenata.

Neke od njih sekta je slala u SAD i Urugvaj, gdje su pružale seksualne usluge mušterijama, što su istražitelji proglasili robovskim odnosom. Vođe sekte seksualne odnose s klijentima hvalili su kao oblik iscjeljenja.

Ta zločinačka organizacija također je prodavala medicinske tretmane za oslobađanje od ovisnosti od droga ili za liječenje od AIDS-a uzimanjem lijekova za spavanje, nakon kojih su pacijenti danima spavali. Utvrđeno je da su se takvi tretmani obavljali i u SAD-u, gdje je klinika CMI Abasto, koja je u vlasništvu sekte, imala svoje podružnice.

Djeca bila prisiljena gledati

Među članovima kulta bili su odvjetnici i računovođe koji su savjetovali vođe kako prati novac i kako ga ulagati u kupnju nekretnina u Argentini i SAD.

Jedan od svjedoka, Pablo Salum, ispričao je istražiteljima da ga je majka dovela u organizaciju kad je imao osam godina, a da pobjegao iz nje s 14 godina. Njegova majka i sestra bile su među ženama robinjama, a Salum je, na temelju vlastitog iskustva, opisao orgije i seksualno zlostavljanje djece.

„Kad bi dijete napunilo 11 ili 12 godina vođa sekte je odredio s kim mora imati seksualne odnose. Djeca su također bila prisiljena gledati seksualne aktivnosti odraslih.“ Upravo zahvaljujući Salumovom svjedočenju policija je pokrenula istragu.

Pratili ga na europskoj turneji

Drugi svjedok, kodnim imenom Carlos, kazao je da su muški i ženski robovi morali slijediti upute šefova bez postavljanja pitanja. Potvrdio je da je vidio Dominga kako nekoliko puta posjećuje školu, a jednom je bio i počasni gost na večeri koju je organizirala škola.

Carlos je rekao da je bio konobar na zabavi održanoj u Domingovu čast te da je čuo kad je pjevač ponudio skupini vođa da otputuju s njim na njegovu turneju po Europi. U grupi koja je otputovala s Domingom bio je Rubén D’Artagnan González, koji je bio koncertni majstor Čikaškog simfonijskog orkestra od 1986. do 1996. On je optužen da je imao ključnu ulogu u operacijama grupe u SAD-u.

S njima je putovala i Verónica Iacono, sopranistica iz New Yorka, umjetničkog imena Loiacono. Zbog njene vodeće uloge u sekti policija je za njom raspisala međunarodnu tjeralicu. Susan Mendelievich, Mendy, argentinska pijanistica i Domingova dugogodišnja intimna prijateljica, također je s njima obilazila Europu.

Domingo odmah odbacio optužbe

Policija je potvrdila da je u pretresima zaplijenila gomilu tvrdih diskova i kutija prepunih erotskih fotografija i videokaseta sa seksualnim odnosima. Sekta EYBA, Yoga School of Buenos Aires, imala je sjedište u ulici Estado de Israel 4457, u četvrti Buenos Airesa Villa Crespo. Tu su se nalazili apartmani koji su služili za seksualne zabave.

“Svakog mjeseca, studentice ili učenice EYBA-e morale su gazdama isporučiti omotnice u kojima se nalazilo i do 10.000 dolara“, objavili su istražitelji te dodali: „Kako bi pokazali vjernost Juanu Percowiczu, na njegov rođendan morali su mu poklanjati dolare. Ove godine bilo je dogovoreno da mu predaju 65.000 dolara“.

Slavni Domingo odmah je odbacio optužbe koje ga povezuju s lancem prostitucije u Argentini. Na meksičkoj televiziji distancirao se od organizacije, ali nije zanijekao da je njegov glas na audio vrpcama. “Vidjeli ste da mi ništa nije dokazano. To je bila skupina prijatelja koje sam smatrao glazbenicima. Ukratko, naravno da nemam ništa s tim.” Zaključio je kako se osjeća izdanim: „Jako je tužno kad pomisliš da dugo godina imaš prijatelje i na kraju shvatiš da su te iskoristili.“

Žene regrutirane kao maloljetne

Domingov argentinski odvjetnik Ricardo Juri potvrdio je da pjevač nije pod istragom jer nije dio kriminalne sekte. Rekao je da su u sekti saznali da će Domingo održati recital u Buenos Airesu pa su ga zbog toga kontaktirali. Domingo je pak priznao da je komunicirao s Mendy: “Poznajem ju puno godina i s njom sam se sreo nekoliko puta.”

Prema dokumentima tužiteljstva, u Školi joge u Buenos Airesu bilo je najmanje sedam žena koje su regrutirane dok su još bile maloljetne i od tada ih se, godinama, seksualno iskorištava. „One su bile robinje koje su stavljane na raspolaganje klijentima u vrijeme i na mjestu koje su oni željeli,“ navodi se u policijskom izvješću.

Više žena optužilo Dominga

Placido Domingo jedan od najuspješnijih svjetskih opernih tenora, a 2019. godine više od 20 žena optužilo ga je da ih je seksualno uznemiravao. Neke od njih osobno su svjedočile o neprimjerenom ponašanju operne zvijezde dok je imao nastupe u operama u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu…

U ožujku 2020., neovisna istraga Opere u Los Angelesu otkrila je da je operna zvijezda bila uključena u „neprimjereno ponašanje“ prema ženama između 1986. i 2019. te da su tvrdnje iznesene protiv njega „vjerodostojne, dijelom zbog sličnosti u njihovim iskazima.“

Domingo je, nakon što je energično nijekao optužbe, na kraju ipak objavio priopćenje u kojem je kazao da se nakon dužeg razmišljanja odlučio obratiti žrtvama: „Želim da znaju da mi je iskreno žao zbog patnje koju sam im nanio. Prihvaćam svu odgovornost za svoja djela.“

I dalje najveća operna zvijezda

Placido Domingo bio je prisiljen podnijeti ostavku na mjesto ravnatelja Opere u Los Angelesu, a Metropolitan opera u New Yorku te opera u San Franciscu, otkazale su sve unaprijed dogovorene nastupe.

U Europi i Južnoj Americi Domingo, međutim, i dalje uživa status najveće operne zvijezde pa je, primjerice, u jeku najveće hajke protiv njega u Madridu proglašen počasnim veleposlanikom Španjolske za svjetsku kulturnu baštinu. Također, već sada su popunjeni svi Domingovi termini za sljedeću godine za nastupe širom Europe.