SoundCloud je potpuno promijenio koncepciju. Potpisali su ugovor s 20.000 bendova i postaju megaizdavač

Glazbeni streaming servis pokušava promijeniti način na koji slušamo muziku

Alex Ljung, osnivač Soundclouda
FOTO: AFP

SoundCloud, glazbeni streaming servis, još je prošle godine potpisao ugovor o distribuciji glazbe s izdavačkom kućom Warner Music Group, a upravo su objavili da su dogovorili uvjete korištenja glazbenih sadržaja s još 20.000 nezavisnih izdavačkih kuća. Sve je te kuće u procesu pregovora zastupala agencija Merlin – agencija specijalizirana za distribuciju digitalnih prava nezavisnih izdavača.

“Nezavisni izvođači oduvijek su činili samu srž SoundClouda, a izrazito smo sretni što smo ovim partnerstvom proširili svoje poslovne suradnje na toliki broj nezavisnih glazbenih izdavačih kuća”, poručio je osnivač SoundClouda Alexander Ljung. Ovim ugovorom konačno će im biti omogućeno isplaćivanje tantijema, što je svakako sjajno s obzirom na mogućnosti poslovanja kojima je obično nezavisna scena ograničena.

A ništa lošija vijest to nije ni za SoundCloud s obzirom na to da je prošli mjesec jedna od najvećih izdavačkih kuća, Sony, povukla glazbu svojih umjetnika s tog servisa jer se nisu mogli dogovoriti oko licence. Silna količina glazbe koju će im ovi svježe potpisani ugovori donijeti na servis zasigurno će ih spasiti od sigurne propasti koja im je dosad opasno prijetila.