Spielbergov Ready Player One u četvrtak stiže u naša kina; izvukli smo neke detalje da pročitate prije

Pet stvari o vjerojatno najzabavnijem SF filmu ovog proljeća

FOTO: screenshot

Najnoviji film Stevena Spielberga Ready Player One (kod nas je preveden kao Igrač broj 1), stiže u naša kina ovoga četvrtka, 29. ožujka, a radi se o vizualno spektakularnoj adaptaciji romana Ernesta Clinea.

Prema dosad objavljenim trailerima i kritikama, radi se o zabavnom SF filmu, a prije nego što ga pogledate u kinima, vjerojatno će vas zanimati par detalja o njemu (bez brige, nema spoilera osnovne radnje).

1. O čemu se zapravo radi u filmu

Godina je 2045. i vlada globalna ekonomska kriza. Kako bi pobjegli od sumorne stvarnosti, hrpa ljudi pronalazi utočište u kompjuterskoj igri OASIS koja im kroz virtualnu stvarnost omogućuje da budu što god požele.

Prava akcija počinje kad ekscentrični milijarder i tvorac OASIS-a James Halliday (Mark Rylance) na samrti objavi da je postavio skriveni predmet u njegov virtualni svijet, a igrač koji ga pronađe će osvojiti njegovo bogatstvo i potpunu kontrolu nad OASIS-om (riječ je o skraćenici za Ontologically Anthropocentric Sensory Immersive Simulation).

Tinejdžer Wade Watts (Tye Sheridan) jedan je od najperspektivnijih igrača, stoga ovu ponudu shvati kao dobru priliku da pobjegne iz bezvezne kolotečine.

2. Cline ne bi napisao roman da nije bilo Spielberga

Ernest Cline ne skriva koliko su Spielbergovi filmovi bili značajan utjecaj na njega. On sam kaže da vjerojatno nikad ne bi napisao Ready Player One da nije bio opčinjen filmovima poput Ralja ili Otimača izgubljenog kovčega.

S obzirom na kompleksnost radnje i na nebrojene reference na pop kulturu osamdesetih i devedesetih godina (uključujući i Spielbergove filmove), Cline je smatrao da se njegov roman uopće ne može preraditi u film. Sve dok se njegov idol Spielberg nije uključio u projekt.

“Da je scenarij pao u ruke bilo kojem drugom redatelju, vjerujem da filmska adaptacija ne bi bila ni blizu toliko vjerna romanu i obuhvatila njegov duh”, izjavio je Cline.

3. Spielberg se bojao adaptacije Ready Player One

https://www.youtube.com/watch?v=cEnPEjLq8Ks

Spielberg nije snimio SF film od 2005. tj. od War of the Worlds s Tomom Cruiseom, a onda se primio ovog vrlo zahtjevnog predloška. Kaže da je Ready Player One zapravo “sedam, ili možda čak i dvanaest filmova u jednom”.

Ipak, radnja mu se svidjela kao upozoravajuća priča. “Želimo li živjeti u stvarnosti ili egzistirati u eskapističnom svemiru?”, zapitao se poznati redatelj.

“Ovaj film je bio nakon Ralja i Spašavanja vojnika Ryana moj najteži film, ali mi je pružio svojevrsni bijeg iz stvarnosti u kojem sam živio pune tri godine”, nastavio je Spielberg.

4. Rad na filmu započeo je prije nego što je roman izdan

Film se razvija već osam godina, ali interesantan je podatak da je Warner Bros otkupio prava na Clineovu priču još 2010., odnosno godinu dana prije nego što je roman službeno objavljen.

Od tada su za redatelja razmatrani holivudski velikani poput Christophera Nolana, Roberta Zemeckisa, Matthewa Vaughna, Petera Jacksona i Edgara Wrighta.

Produkcija se napokon pokrenula prije tri godine kada se režije prihvatio Steven Spielberg, koji je od tada paralelno snimio Bridge of Spies i The Post, filma koji mu je donio još jednu nominaciju za Oscara za najbolji film.

5. Glumci su zaista bili u OASIS-u

Film je snimljen gotovo u potpunosti CGI kompjuterskom tehnologijom, tako da su glumci stajali u studiju ispred bijelog platna. Kako bi se mogli uživjeti u virtualno okruženje koje film prikazuje, glumili su s virtualnim naočalama na glavi.

“Snimili smo film na apstraktnom setu. Svi smo imali Oculusove naočale za virtualnu stvarnost. Bez naočala smo stajali u bijeloj prostoriji, ali kroz naočale smo mogli vidjeti kompletno izrađenu scenografiju sa svim efektima. Bilo je to gotovo izvantjelesno iskustvo”, rekao je Spielberg.