Spike Lee i Denzel Washington snimaju remake kultnog Kurosawinog filma, evo što za sada znamo o projektu

Radnja filma temelji se na romanu 'King's Ransom' Eda McBaina, koji je bio inspiracija iza originalni film

LOS ANGELES, CA - MARCH 12: Spike Lee (L) and Denzel Washington attend the Los Angeles Lakers and the New York Knicks game at Crypto.com Arena on March 12, 2023 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.   Kevork Djansezian/Getty Images/AFP (Photo by KEVORK DJANSEZIAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Glumac Denzel Washington i redatelj Spike Lee planiraju novi zajednički projekt; remake filma “Veliki i mali” (eng. “High and Low”) legendarnog japanskog redatelja Akire Kurosawe, piše Variety.

Ovaj film, koji je originalno bio objavljen 1963. godine, smatra se Kurosawinim remek-djelom, a do danas je ostao jedan od najpoznatijih filmova njegove karijere. Iste godine kada je objavljen, film je bio prikazan u konkurenciji festivala u Veneciji, a godinu kasnije nominiran je i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja

U novom remakeu, Washington će igrati glavnu ulogu, dok će Lee biti zadužen za režiju. Radnja filma temelji se na romanu “King’s Ransom” Eda McBaina, koji je bio inspiracija i za originalni film. Pravoga imena Salvatore Albert Lombino, McBain je bio i scenarist (napisao je Hitchcockove “Ptice”, između ostalog), a kao pisac bio je poznat i pod svojim drugim psudonimom Evan Hunter, koji ga je pogurao prema svjetskoj slavi nakon serije kriminalističkih romana o detektivu Steveu Carelli.

Priča prati bogatog poslovnog čovjeka – šefa u velikoj japanskoj tvrtki za proizvodnju cipela – čija se obitelj nađe u dramatičnoj situaciji nakon što mu sin bude otet. Sredovječni poslovnjak Kingo Gondo, koji upravo u tim trenucima u životu želi preuzeti čitavu tvrtku u kojoj radi, dobiva i poruku od otmičara da će mu sin biti vraćen uz otkupninu od 30 milijuna jena. Taj događaj pokreće niz moralnih dilema, a radnja se dodatno komplicira kada Kingo Gondo shvati da je umjesto njegovog sina Juna – zabunom otet mladi Shinichi, jedini sin Gondova vozača, udovca Aokija.

Svježi pristup priči

Očekuje se da će ovaj remake privući pažnju šire publike zbog reputacije i dosadašnjeg zajedničkog rada Washingtona i Leeja. U holivudskim kuloarima predviđa se da će ovaj remake poštovati naslijeđe originalnog filma, ali istovremeno donijeti svježu perspektivu i suvremeniji pristup temama koje su prisutne u priči.

Podsjetimo, Lee i Washington su već uspješno surađivali na filmovima “Mo’ Better Blues”, “Malcolm X”, “He Got Game” i “Inside Man”. Ovaj projekt također označava najnoviju suradnju između Washingtona i producenta Todda Blacka, nakon što su zajedno radili na filmovima “Fences”, “Ma Rainey’s Black Bottom” i franšizi “The Equalizer”.

Film producira A24 – koji je zaslužan za mnoge filmske hitove kao što su “Moonlight”, “Lady Bird”, “Everything Everywhere All At Once”, “Hereditary”, “Midsommar”, “The Lobster” – te Escape Artists i Mandalay Pictures, a scenarij su napisali Alan Fox i Spike Lee.

Streaming servis koji je otkupio film jest AppleTV+, koji za sada nije dostupan u Hrvatskoj, iako ga gledaju u gotovo svim državama Europe.