Sprema se spektakularna proslava Dana dvorane Lisinski, nastupaju tenor Mužek i Zagrebački kvartet saksofona

Koncert će biti mješavina tradicionalne glazbe, novogodišnjih pjesama, swinga, jazza i filmske glazbe

Gospodin Mužek snimljen ovaj tjedan u HNK
FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Tradicionalna rođendanska svečanost Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Dan dvorane 29. prosinca, kako je najavljeno u utorak, veličanstveno će ispratiti pandemijsku 2021. godinu uz karizmatičnoga Tomislava Mužeka i izvanredan blagdanski glazbeni repertoar.

Najavljujući Dan dvorane Lisinski u atriju Dvorane, ravnatelj Dražen Siriščević kazao je kako je to prilika za još jedan neprocjenjiv doživljaj ove godine na kojemu će jedan od najpoznatijih i najuglednijih tenora europske i svjetske operne scene Tomislav Mužek predstaviti svoju suradnju sa Zagrebačkim kvartetom saksofona, CD “Night and Day” koji sadrži materijale prvi puta izvođene još 2006. godine.

Nakon gotovo dvije godine pandemije te dva razorna potresa, za Dan dvorane odabran je program pun optimizma, rekao je, i to uz Tomislava Mužeka, “svjetsku opernu zvijezdu čija pozornica nije samo opera, već je njegova pozornica naprosto glazba”, i Zagrebački kvartet saksofona, “ansambl svjetskoga glasa koji je brendirao saksofon kao instrument u Hrvatskoj, s golemim repertoarom od baroka do suvremenih skladatelja, koji se ne drži jednoga žanra već putuje od jazza do popularne glazbe”.

Reperotar Sinatre, Martina i Bennetta

Materijali koji su plod njihove suradnje sada su napokon izašli na svjetlo dana i na CD-u snimljenom pod egidom Croatia Recordsa u povodu Dana dvorane Lisinski i Mužekova nastupa, i to, kako je istaknuo Siriščević, u samo dva tjedna, a snimanje se odvijalo upravo u dvorani Lisinski.

“Ponosan sam što smo uspjeli snimiti ovaj materijal, ponosan sam što sam surađivao s takvim velikim umjetnicima kao što su Zagrebački kvartet saksofona i Tomislav Mužek. Mislim da smo napravili jedan doista prekrasan primjerak koji će oduševiti sve koji ga budu slušali i potaknuti sve da više slušaju glazbu, a ove partnere, nadam se, natjerati da se ponovo nađu u studiju, da ne čekaju da prođe sljedećih 15 godina”, rekao je Siriščević na konferenciji za novinare.

Mužek je kazao kako je riječ o repertoaru koji je obilježio Tonyja Bennetta, Deana Martina i Franka Sinatru, sastavljenom od “meni omiljenih pjesama iz ‘American Song Booka'”. Uz niz uspješnica, talijanskih kancona koje izvodi sa svojim sastavom Mužek&Trio, program koncerta u Lisinskome bit će sastavljen od niza popularnih pjesama u, kako je istaknuo, “blagdanskom, opuštenom duhu”, s repertoarom “lijepih, mirnih, zabavnih točaka u kojima nema tuge, sve je veselo, optimistično i onako kakvo se nadam da nas sve zajedno vrijeme čeka”.

Izvodit će popularne i božićne skladbe

Koncert je nazvan “Svim na zemlji” prema jednoj od skladbi koja će biti izvedena na koncertu, a donosi veselu mješavinu tradicionalne glazbe, novogodišnjih pjesama, swinga, jazza i filmske glazbe, među kojima će biti i popularne skladbe “That’s Amore”, “Que será, será”, “Over the Rainbow”, pa do božićnih “Santa Claus Is Comin’ to Town” i “Feliz Navidad”.

Mužek će u Lisinskome nastupiti sa svojim sastavom Mužek&Trio, koji okuplja vrhunske glazbenike domaće jazz i pop-rock scene, gitarista i skladatelja Miroslava Lesića, pijanista Tomislava Modrića, te Mladena Kosoveca, harmonikaša i klarinetista, člana poznatog crossover ansambla Tango Appassionato. Na koncertu će se triju kao gost pridružiti kontrabasist Ivan Gazibara.

Pridružuje im se saksofonski kvartet

U izvođenju repertoara pridružit će im se hvaljeni i višestruko nagrađivani Zagrebački kvartet saksofona, koji čine Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek.

Kvartet djeluje od 1989. a, kako je na konferenciji za novinare naglasio Dragan Sremec, uz većinu klasičnoga repertoara, izvodi i aranžira skladbe drugih skladatelja, glazbenih stilova, a tako i jazz-standarde I. Berlina, D. Ellingtona, G. Gershwina, D. Gillespieja i drugih. Do sad je Kvartet praizveo više od 50 djela hrvatskih, slovenskih i drugih skladatelja, te je za svoj glazbeni i diskografski rad primio desetak nagrada Porin, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

“Sviramo sve, jako smo znatiželjni i volimo svirati sve što nam se sviđa, bio to jazz, pop rock ili nešto treće. Sviramo, krademo iz prošlih razdoblja, sviramo transkripcije od Bacha, Brahmsa i Šostakoviča, i otvoreni smo za suradnje svih vrsta”, rekao je Sremec. Saša Nestorović napomenuo je kako album “Night and Day” sadrži raskošne aranžmane pjesama koje uglavnom pjeva Frank Sinatra, a kojima se “nastojalo dočarati što više boja, zvukova i modulacija”.