Nekad je nužno odabrati stranu

Star Wars dobiva potpuno novu trilogiju; bavit će se dosad nepoznatim likovima s ruba galaksije

Nova trilogija će se odmaknuti od poznate Skywalker sage

Otkako je Disney 2012. otkupio Lucasfilm, filmsku kompaniju Georgea Lucasa koja nam je donijela prve dvije Star Wars trilogije (a ne smijemo zaboraviti ni Indiana Jonesa), popularna SF franšiza je doživjela pravi procvat.

Sa svojim Force Awakens iz 2015. vrlo su uspješno revitalizirali izvorni Star Wars serijal, puno desetljeće nakon posljednjeg Lucasovog filma i šestog nastavka legendarne svemirske opere, Revenge of the Sith.

Disney je s Force Awakens vratio staru slavu Star Wars serijalu

Izvorna trilogija s kraja 70-ih i početka 80-ih bila je prava revolucija SF žanra i urezala se u pop kulturu više od ijednog znanstveno-fantastičnog filma prije ili nakon Star Warsa. S drugom trilogijom, koja je bila prequel i pokušala objasniti događaje koji su prethodili izvornoj trilogiji, Lucas je razočarao mnoge fanove zbog toga što su novi filmovi bili previše djetinjasti i pretjerano su se oslanjali na kompjutersku grafiku.

Disney je s Force Awakens vratio staru slavu Star Wars franšizi s odlično pogođenom atmosferom koja je neodoljivo podsjećala na ugođaj prve trilogije, iako su mnogi zamjerali sedmom nastavku da previše podsjeća na New Hope, film s kojim je cijeli serijal započeo.

Redatelj prvog dijela nove trilogije bit će Rian Johnson

Unatoč kritikama, Force Awakens je zaradio hvalospjeve kritičara i pet nominacija za Oscara. Nakon njega je uslijedio Rogue One, film koji nam je prikazao kako je Rebel Alliance došao do nacrta Death Stara. Mnogi su ga opisali kao najbolji Star Wars film dosad, stoga ne čude velika očekivanja za The Last Jedi koji stiže u naša kina 14. prosinca.

Sad je najavljeno da Disney priprema potpuno novu Star Wars trilogiju. Za scenarij i režiju prve epizode zadužen je Rian Johnson, redatelj The Last Jedija, ali i odličnog SF-a Looper te nekoliko epizoda Breaking Bada. Iako su detalji još uvijek nepoznati, zna se da će se nova trilogija odmaknuti od klasične Skywalker sage i usredotočiti se na dosad nepoznate likove s rubova galaksije kojima se Star Wars još nije bavio.

Sljedećih par godina donijet će nam nekoliko odličnih Star Wars filmova

“Uživali smo u suradnji s Rianom na The Last Jedi. On je jednostavno kreativna sila i gledati ga kako stvara The Last Jedi od početka do kraja je bio jedan od najdražih momenata moje karijere”, izjavila je Kathleen Kennedy, direktorica Lucasfilma.

Pred nama je nekoliko Star Wars filmova koji su već snimljeni ili pri kraju produkcije. The Last Jedi u naša kina stiže 14. prosinca, za 25. svibnja 2018. je najavljen film o Han Solu koji režira oskarovac Ron Howard, a zatim i Star Wars: Episode IX u režiji J.J. Abramsa koji je najavljen za 2019. Osim spomenutih, najavljen je i film o Obi-Wan Kenobiju, a u planu su i filmovi o Yodi te poznatom lovcu na glave Bobba Fettu.